Hlavní obsah

Klíčové je sebevědomí, ví Šmicer, který má v barážích bilanci 1:1

PRAHA

Chodící encyklopedie barážových bitev. To je manažer národního týmu Vladimír Šmicer. Má shodnou osobní bilanci jako celý český fotbal. V roce 2001 s reprezentací na Belgii pohořel, o čtyři roky později Norsko vyřadil. Teď Bílkův tým v bitvě o postup na EURO 2012 čeká Černá Hora a barážová bilance nároďáku se z rovnovážného stavu zákonitě vychýlí. Buď na „norskou“, nebo na „belgickou“ stranu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Manažer fotbalové reprezentace Vladimír Šmicer na tréninku

Článek

Teprve druhý barážový pokus byl pro českou reprezentaci úspěšný. A Vladimír Šmicer se teď jako manažer nároďáku snaží, aby perně získané zkušenosti dokázali jeho nástupci proti Černé Hoře využít.

„Obě baráže si samozřejmě dodnes živě vybavuji. Důležité podle mě je, jak končí samotná kvalifikace. Tu o mistrovství světa 2002 jsme sice zakončili výhrou 6:0 nad Bulharskem, ale to byla spíš výjimka. Končili jsme v křeči, ani mně se tenkrát herně nedařilo. A proti Belgii to pak bylo znát,“ líčí.

Češi v barážích
O postup na MS 2002
Belgie - Česká republika 1:0 – 10.11.2001 v Bruselu
Branka: 29. Verheyen. ČK: 42. Řepka.
ČR: Srníček - Grygera (30. Ujfaluši), Novotný, Řepka, Jankulovski - Poborský, Jarošík, Nedvěd, Hašek, Šmicer (46. Hübschman) - Baroš (66. Lokvenc). Trenér: Chovanec.
Česká republika - Belgie 0:1 – 14.11.2001 v Praze
Branka: 86. z penalty Wilmots. ČK: 88. Nedvěd, 89. Baroš.
ČR: Srníček - Johana (58. Jarošík), Hübschman, Novotný, Jankulovski - Poborský (46. Sionko), Rosický, Hašek (68. Šmicer), Nedvěd - Baroš, Lokvenc. Trenér: Chovanec.
O postup na MS 2006
Norsko - Česká republika 0:1 – 12.11.2005 v Oslu
Branka: 32. Šmicer.
ČR: Čech - Grygera, Ujfaluši, Rozehnal, Jankulovski - Poborský, Galásek, Rosický (88. Jarošík), Nedvěd, Šmicer (79. Heinz) - Baroš (61. Polák). Trenér: Brückner.
Česká republika - Norsko 1:0 – 16.11.2005 v Praze
Branka: 35. Rosický.
ČR: Čech - Grygera, Rozehnal, Ujfaluši, Jankulovski - Poborský, Rosický (68. Kováč), Polák, Nedvěd - Šmicer (75. Štajner) - Baroš (90. Plašil). Trenér: Brückner.

Před Norskem vydatně pomohl Nedvědův návrat

Když Šmicer obě baráže srovnává, dochází ke zjištění, že klíčové může být sebevědomí. „Před utkáním v Bruselu nám bylo jasné, že potřebujeme uhrát dobrý výsledek pro odvetu. Tým však nebyl pozitivně naladěný, bylo v něm něco nezdravého. To do Norska jsme odjížděli s přesvědčením, že vyhrát musíme. Byli jsme rozjetí, postup do baráže ukopali na poslední chvíli ve Finsku a sebevědomí nám zůstalo. Navíc se do týmu vrátil Pavel Nedvěd,“ poukazuje.

Na mistrovství světa 2006 do Německa nároďák opravdu postoupil. „A bylo to určitě i tím, že jsme se z první nevydařené baráže dokázali poučit a neopakovali stejnou chybu dvakrát!“ Právě Šmicer dal v Oslu jediný gól zápasu, v odvetě se o totéž postaral současný kapitán Tomáš Rosický a na Letné se slavil postup.

Brücknerův tým slaví postup na mistrovství světa 2006.foto: PRÁVO/Michaela Říhová

„Pro mě to byl poslední zápas za nároďák, ale to jsem tenkrát ještě nevěděl. Je vidět, že končit se má v nejlepším,“ usměje se trochu hořce Šmicer. Před šampionátem v Německu se zranil a reprezentační kapitolu byl nucen předčasně uzavřít s bilancí 81 mezistátních zápasů a 27 gólů.

Plzeňáci přinesli do mužstva čerstvý vítr

Svým nástupcům na hřišti Šmicer věří. Aktuální rozpoložení týmu mu připomíná spíše „norskou“ variantu. „Museli jsme znovu na závěr vyhrát na soupeřově hřišti a v Litvě to dokázali,“ srovnává manažer, podle něhož je ve dvou zápasech o všechno často důležitější mentalita než skutečný výkon.

„Mužstvo je zdravě naladěné, v tom problém není. Spíš mám trochu obavy ze zdravotního stavu jednotlivých hráčů. Ať už jde o Čecha či Baroše, v trestu jsou zase Hübschman s Hubníkem. Proto je moc dobře, že do mužstva rychle zapadli kluci z Plzně. Přinesli čerstvý vítr, cítím najednou velkou vůli a chuť postoupit,“ ujišťuje Šmicer.

Reklama

Související témata: