Hlavní obsah

Chorvaté a Irové mají na dosah postup na Euro

PRAHA

Fotbalisté Chorvatska a Irska mají na dosah postup na mistrovství Evropy. Chorvaté v pátek vyhráli úvodní barážový duel na hřišti Turecka 3:0, Irové dali v Estonsku ještě o gól více. Oba celky by si tak v úterních odvetách již neměly nechat postup utéct mezi prsty. Naopak Bosna a Hercegovina uhrála doma s Portugalskem bezbrankovou remízu a rozhodovat bude až odveta.

Foto: Eddie Keogh, Reuters

Irský fotbalista Keith Andrews (vlevo) oslavuje vstřelený gól do sítě Estonska.

Článek

Chorvaté se letos na hřištích soupeřů spíše trápili, když vyhráli jen na Maltě. Proti Turecku však měli skvělý start do utkání. Neuběhly ani dvě minuty, po rychle rozehraném přímém kopu poslal střílený centr před branku Čorluka a Olič otevřel skóre.

Do poločasu se prosadil i Mandžukič po přihrávce Srny a Chorvatům se skvěle dařila odveta za vyřazení ve čtvrtfinále posledního evropského šampionátu. Navíc krátce po změně stran zvýšil na tříbrankový rozdíl po další Srnově přihrávce Čorluka a zaskočené Turecko už nedokázalo odpovědět. Odveta tak pro něj bude hodně složitá.

Fotbalisté Chorvatska oslavují branku vstřelenou Turecku.foto: Reuters/Murad Sezer

Ještě v horší situaci je Estonsko, které v boji o svou historicky první účast na velkém turnaji naprosto selhalo. Už po 13 minutách neuhlídalo Andrewse, který hlavou otevřel skóre. Navíc po půlhodině hry dostal druhou žlutou kartu Stěpanov a Estonce čekala dlouhá hra v oslabení.

Toho Irové po změně stran plně využili. Zásluhu na tom měl hlavně kapitán Keane, který nejprve připravil trefu pro Walterse a následně sám dvěma góly přiblížil postup. Estonci navíc přišli o dalšího vyloučeného hráče Piiroju. Odveta tak bude nejspíš jen formalita.

Naopak dramatickou bitvu slibuje odvetný zápas mezi Bosnou a Portugalskem. Hosté sice byli po většinu zápasu aktivnější a vytvořili si více střeleckých šancí, ale obrana Bosny odolala. Uhlídala i Cristiana Ronalda, jehož střelecké pokusy většinou domácí zablokovali.

Bosna tak splnila svůj cíl neinkasovat a nyní se pokusí překvapit na půdě soupeře.

Úvodní zápasy baráže o postup na fotbalové mistrovství Evropy 2012:
Zenica: Bosna a Hercegovina - Portugalsko 0:0
Rozhodčí: Webb (Angl.).
Istanbul: Turecko - Chorvatsko 0:3 (0:2)
Branky: 2. Olič, 32. Mandžukič, 51. Čorluka. Rozhodčí: Brych (Něm.).
Tallinn: Estonsko - Irsko 0:4 (0:1)
Branky: 71. a 88. z pen. Keane, 13. Andrews, 67. Walters. Rozhodčí: Kassai (Maď.). ČK: 34. Stěpanov, 77. Piiroja (oba Est.).

Reklama

Související témata: