Hlavní obsah

VIDEO: Fotbalisté roztrhali obleky, přiletěli polonazí. Dal bych jim amnestii, reagoval Pelta

PRAHA

Nevšední pohled se naskytl lidem, kteří byli u nočního příletu fotbalové reprezentace z Podgorici do Prahy. Hráči oslavili postup na EURO 2012 po svém – v letadle si vzájemně začali rvát obleky, které patří k oficiální výstroji národního týmu. Po půl třetí v noci tak do letištní haly v Ruzyni napochodovali alkoholem posilnění hrdinové v natolik rozervaném oblečení, že někteří zamířili do autobusu polonazí.

Foto: Marko Djurica, Reuters

Házením trenéra Bílka vysoko do vzduchu postupové oslavy začaly, trháním obleků během cesty do Prahy pokračovaly...

Článek

Oslava postupu byla sladká – a také pěkně divoká. Celý tým si navzájem roztrhal během letu z Podgorici do Prahy obleky. Nejvíc rozedraní vystoupili Jan Rezek, Tomáš Pekhart či Milan Baroš, který tak ukázal národu svá černá tanga. Nejvíc své šaty uchránil Petr Čech, který měl jen nenápadně natrženou nohavici.

„Euforie byla obrovská, cestou jsme poškodili obleky. Musíme se našemu dlouholetému partnerovi, který nám obleky šije, omluvit. Hráči si za své peníze dokoupí poškozené části oblečení tak, aby na příští akci byli zase jako ze škatulky,“ omlouval se manažer nároďáku Vladimír Šmicer firmě Stones Steilmann, která navíc mužstvo nedávno vybavila novými modely.

Také realizační tým došel k úhoně. „Začali to mladší kluci a šířilo se to jako epidemie. S trenérem Bílkem nám utrpěly jen naše košile, kalhoty jsme uchránili,“ dodával Šmicer.

Milan Baroš patřil k tahounům oslav...foto: ČTK/Radek Petrášek

Došlo i na kritika Druláka

Již na letišti v Podgorici si fotbalisté kromě jiných šlágrů sborově zazpívali také popěvek „Radek Drulák nemá ču....“ Internacionál Drulák se do mužstva pustil po remíze 2:2 ve Skotsku a jeho kritika pak přerostla ve slovní přestřelku s manažerem reprezentace.

„Radek nás kritizoval od začátku, což jsem bral. Pak ale začal být vulgární, což mi vadilo a cítil jsem, že se proti tomu musím postavit,“ připomíná Šmicer.

„Hodilo by se chování hráčů kritizovat, ale úterý bylo výjimečným dnem pro český nároďák. Radek Drulák si o reakci hráčů řekl sám, možná trochu podcenil své výroky. Neříkám, že se skandováním hráčů souhlasím, ale vzhledem k euforii a atmosféře, která po zápase s Černou Horou vládla, bych chování hráčů, roztrhané obleky i třeba jejich skandování pro jednou omluvil amnestií,“ prohlásil kandidát na funkci předsedy fotbalové asociace Miroslav Pelta.

Postup se vyplatí všem, na nová saka bude

Pokud jde o kupování nových sak, hráči si na ně postupem bohatě vydělali. Start na EURO 2012 ohodnotila UEFA prémií 8 miliónů eur, což je přibližně 200 miliónů korun. Na turnaji se mohou prémie ještě navýšit – za výhru ve skupině je 1 milión eur (přibližně 26 miliónů korun), za remízu půl miliónu eur (13 miliónů korun).

Michal Kadlec byl v kvalifikaci nejvytíženějším Čechem.foto: ČTK/AP/Scott Heppell

„Nejprve to musí schválit výkonný výbor fotbalové asociace. Dosud však vždy platilo, že se třetina prémií odečetla na náklady a zbylé dvě třetiny se rozdělily v poměru 40 procent pro mužstvo, 10 procent pro nadační fond a 50 procent pro svaz,“ říká Šmicer.

Tím, že mužstvo splnilo cíl a na šampionát postoupilo, si hráči přijdou nejen na startovné 20 tisíc korun za každý kvalifikační zápas, ale také na 50 tisíc korun za každý získaný bod.

Odehráli deset zápasů (osm ve skupině a dva v baráži), získali 19 bodů (13 ve skupině a 6 za oba vítězné zápasy v baráži). Takže kupříkladu Michalu Kadlecovi, který jako jediný ze všech odehrál celých deset utkání a na hřišti tak strávil maximální možný čas 900 minut, náleží odměna 1 150 000 korun.

„Řekli jsme, že jsme jeden tým, takže prémie se týkají všech hráčů, kteří byli na příslušné zápasy v nominaci. Tedy i těch, kteří se nakonec dostali jen na lavičku či na tribunu,“ dodává Šmicer.

Reklama

Související témata: