Hlavní obsah

Kde jsou Zlaté míče Ruuda van Nistelrooije?

Josef Bouška pro eFotbal.cz

I kdyby už Ruud van Nistelrooij nedal v dresu Realu ani gól, po čtyřgólovém galapředstavení proti Osasuně má předplacené místo v madridské Síni slávy. Odehraje snad někdy vytáhlý Holanďan špatný zápas? Jistě, a to mnohokrát za sezónu. Je konfliktní a nevypočitatelný? Nepochybně. Přesto dává více branek než kterýkoliv z jeho hvězdných konkurentů. KOMENTÁŘ JOSEFA BOUŠKY

Článek

Thierry Henry, Andrej Ševčenko, Didier Drogba, Samuel Eto'o... Nikdo z těchto hráčů se nemůže pochlubit takovou střeleckou potencí jako nizozemský kanonýr. Mezi aktivními hráči se mu rovná pouze Ronaldo. Jenže Brazilec, ač o měsíc mladší než van Nistelrooij, je už dva roky výrazně za zenitem, zatímco jeho nový kolega z útoku "Bílého baletu" skóruje dál a dál.

Podívejme se na pozoruhodnou shodu v číslech. Van Nistelrooij hrál tři roky za Eindhoven, kde se jeho průměr vstřelených ligových branek vyšplhal na číslo 0,92. Jeho velký krajan Marco van Basten byl po pěti letech v Ajaxu na hodnotě 0,96. Během následujících pěti sezón v Manchesteru United se van Nistelrooij propracoval k průměru 0,63. Šest let v AC Milán znamenalo pro van Bastena hodnotu 0,61.

Při identických střeleckých úspěších v elitních klubech je těžké pochopit, proč se na hlavu van Nistelrooije snáší v pravidelných intervalech ostrá kritika, je upozaďován v reprezentaci a nezískal jediné individuální ocenění, zatímco slavný předchůdce bývá řazen k největším legendám všech dob a ve vitrínce hýčká tři Zlaté míče.

Špetka elegance

U takového Ševčenka by se dalo argumentovat užitečností pro tým. Jenže u našeho srovnání to neplatí. Van Basten byl stejně hrotovým, sobeckým a nebránícím útočníkem jako dnešní opora Realu. Vyhrál mnohem více titulů, to ano, ale při vší úctě k týmu Sira Alexe se United z počátku tisíciletí nemohou srovnávat s někdejším Milánem Gullita, Baresiho a Rijkaarda.

Co je tedy s van Nistelrooijem špatně? Pravdou je, že má sklony k lenosti, které jsou patrnější než kdysi u van Bastena. Také se na něj nelze spolehnout vždy - sedm z osmi letošních ligových branek nastřílel ve dvou zápasech, zato v sedmi vyšel naprázdno. Hlavní problém však spočívá jinde.

Van Nistelrooij nedokázal dovést žádný tým k velkému úspěchu na mezistátním poli, ať už v Lize mistrů či s reprezentací. Van Basten byl považován za elitního střelce od poloviny 80. let, ale legendární status získal až po titulu z Eura '88, kde navíc předvedl neuvěřitelnou trefu z téměř nulového úhlu.

Budoucnost v národním týmu nevypadá pro madridského útočníka dobře. Nejdřív o něj nestál trenér - paradoxně právě van Basten - a když se rozmyslel, nechce pro změnu reprezentovat hráč. Jedinou šancí tak zůstává Real, protože ve třiceti letech už útočníkovi mnoho času v nejlepší formě nezbývá.

Ale možná, že je to ještě v něčem jiném a ani hattrick ve finále Ligy mistrů van Nistelrooijovi nepomůže. Je to dokonce pravděpodobné. Zařadí se po bok Sándora Kocsise, Gerda Müllera, Iana Rushe a Garyho Linekera - famózních střelců, kterým ke vstupu nejelitnějšího klubu fotbalových dějin chyběla jen špetka elegance.

Reklama

Související témata: