Hlavní obsah

Jedna žlutá plus druhá žlutá rovná se červená? Kdepak...

Štěpán Etrych pro eFotbal.cz

Hodně dietní podívanou přinesl šlágr 12. kola Primera División mezi trápící se Valencií a nemastným neslaným Realem Madrid. Rozdíl byl jen v tom, že jedni bodují a druzí ne. "Merengues" zvítězili díky Raúlově gólu 1:0 a navzdory mizerné hře, jíž stále předvádějí, jsou v tabulce jen tři body za vedoucí Barcelonou. KOMENTÁŘ ŠTĚPÁNA ETRYCHA

Článek

Ta na rozdíl od svého věčného soka uspořádala další koncert pro náročného fanouška, vypráskala Villarreal 4:0 (byť úvodní penaltu dostala od rozhodčího jako příjemný dárek) a divák při pohledu na Ronaldinhovy nůžky jen žasnul, čeho je tenhle kouzelník schopen. Jestli jste je neviděli, přišli jste o jeden z nejhezčích gólů této sezóny. Zkrátka v porovnání s Realem to vypadá, že "Barca" praktikuje úplně jiný druh sportu.

Ale zpátky k vybledlému šlágru Valencie s Realem Madrid. Kdo tohle utkání sledoval v televizi, musel tlouct špačky... Měřeno pohledem zábavnosti se tak dá s přehledem konstatovat, že to nejzajímavější se odehrálo v týdnu před zápasem, nikoliv na stadionu Mestalla. Pimprlové divadélko, které rozehráli španělští fotbaloví funkcionáři, může být takovou lehkou náplastí pro českého fanouška. Komedie se netočí jen u nás.

Loketní výměna

V hlavní roli se představil valencijský záložník David Jiménez Silva. V předchozím kole na půdě Sevilly, odkud si Valencia odvezla třígólový "ranec", neudržel nervy na uzdě a velkou měrou se pod debakl podepsal vlastní nedisciplinovaností. Hned při prvním souboji ho domácí Alves trefil loktem a sudí Mejía Dávila (je z Madridu...) nic. Silva tedy hned při první příležitosti Alvesovi loket oplatil a šup - už mu Dávila ukazoval žlutou kartu. A aby to nebylo málo, další souboj těchto dvou rozohněných kohoutů vynesl Silvovi rovnou přímou červenou kartu. Hned z následující standardky dala Sevilla první gól a už se to vezlo.

Jak to souvisí s Realem? Všem bylo jasné, že Silva proti němu hrát nebude. Červená karta. Stop minimálně na jeden zápas. Jenže do věci se vložila španělská disciplinárka, zazdálo se jí, že Dávila byl moc přísný a po prostudování inkriminovaných materiálů přímou červenou změnila na druhou žlutou. Silvovi ale stopku na jeden zápas ponechala. Protesty Valencii nepomohly.

Nebezpečný precedens

Její právníci se proto obrátili na odvolací komisi. Prý není možné takto udělené dvě žluté karty pojímat v klasickém smyslu, že druhá žlutá rovná se červená. Druhou kartu udělovali prý bafuňáři za zeleným stolem, ne na zeleném pažitu, a dá se to tedy prý interpretovat jako jiný zápas. A rozhodně se nedá přičítat k první žluté, kterou Silva viděl z rukou sudího. A na to komise zabrala jako kapr na tučnou žížalu... Druhou žlutou sice Silvovi neumazala, ale zrušila mu jednozápasovou klatbu. Veselé, že?

Samozřejmě to ve Španělsku nezůstalo bez odezvy. Prý je to nebezpečný precedens, příště mazaný právník dokáže zrušit zápasovou stopku i pro hráče, který obě karty uviděl na hřišti. Rozhodnutí disciplinárky je skutečně hodně zvláštní. Dobře, Silva třeba neměl dostat přímou červenou, ale žlutou. Ale protože už jednu měl, v praxi by to stejně nic nezměnilo - hned po ní by arbitr vytáhl z kapsičky červenou a alou do sprch!

Pak by od komise dostal jednozápasového "zaracha" a už by ani pes neštěknul. Valencia by se neodvážila druhou žlutou zpochybňovat, takže kdyby v tom nezačala šlapat sama komise, byl by klid. A je jedno, že Silva nakonec nebyl Valencii, která už pět zápasů nevyhrála, nic platný. Bráno pohledem logiky a zejména fotbalových řádů hrát neměl. A tečka. Ať už se by do hry - té disciplinární - namíchalo třeba deset právníků.

Reklama

Související témata: