Hlavní obsah

Do Eibaru přijede na závěr ligy Messi, který pobírá v Barceloně pětkrát tolik, co všichni domácí hráči dohromady

Praha

Titul už oslavili po domácí výhře nad Levante, takže nedělní závěrečné kolo La Ligy bude pro fotbalisty Barcelony jen formalitou. Zvláště, když k němu nastoupí v Eibaru na stadionu s kapacitou sedmi tisíc diváků, kde se žádné divoké trachtace docela určitě konat nebudou. Ani domácímu SD prakticky o nic nejde, neboť setrvání ve španělské lize si zajistilo v pohodě a se značným předstihem.

Foto: Albert Gea, Reuters

Lionel Messi pobírá v Barceloně za rok pětkrát víc než všichni hráči Eibaru dohromady.

Článek

„Ale to ne, chceme dokončit sezonu co nejlépe, i když hrajeme s mistrem. Budeme se snažit vyhrát a dostat se v tabulce ještě výš," potvrzuje před nedělním duelem s Barcelonou, který vysílá od 16 hodin Televize Seznam, devětadvacetiletý útočník Eibaru Sergi Enrich.

Maličký, a hlavně hodně chudý klub z baskického města, jež má jen 27 tisíc obyvatel, totiž figuruje v tabulce na dvanácté příčce, ale v případě bodového zisku má šanci dostat se  výš. Před Deportivo Alavés i Real Betis Sevilla, tedy mnohem věhlasnější týmy, které jsou jen bod před ním.

„Loni jsme skončili devátí, takže bychom se rádi k této příčce zase přiblížili," nechal se slyšet autor sedmi ligových branek Enrich, který před sezonou koketovat s přestupem na Ostrovy. Nakonec ale v Eibaru zůstal a prodloužil s ním smlouvu na další tři roky.

„Peníze nejsou všechno. Fotbal v Anglii mě vždycky lákal a snil jsem o tom, že si ho tam jednou zahraju, jenže nakonec jsem usoudil, že bych v žádném jiném klubu nebyl tak šťastný, jako v Eibaru. Není mezi námi žádná hvězda, nikdo se nevyvyšuje nad druhého, jsme jako jedna velká rodina. A trenér José Mendilibar nám dal hodně, a ještě víc nás toho naučil," vysvětluje Enrich, proč si přestup rozmyslel.

Raději zůstal a nijak mu nevadí, že všech dvaadvacet hráčů Eibaru dohromady pobírá ročně pětkrát méně než Lionel Messi, který k nim teď s Barcelonou přijede.

Na stadion, jehož kapacita se po postupu do La Ligy zvýšila z původních 5250 místa na současných 7083 diváků. Proto musí dostávat Eibar rok co rok od vedení La Ligy výjimku, neboť reglementem stanovená minimální kapacita ligových stadionů musí ve Španělsku činit 15 tisíc míst.

A to je ještě v Eibaru málokdy plno. Když třeba přijelo v 33. kole madridské Atlétiko, bylo v hledišti 4725 fanoušků. Na zápas Realem, nad nímž domácí vyhráli 3:0, přišlo 6458 diváků, takže vyprodáno také nebylo.

„Ta čísla jsou zkreslující. Na každé naše utkání se dívá mnohem víc lidí, protože jim postačí otevřít okno, nebo vyjít na balkón a hřiště mají jako na dlani," s úsměvem připomíná útočník Eibaru, že kolem Estadio Municipal de Ipurúa stojí činžáky a paneláky sloužící jako další tribuna. Prostě něco podobného jako Ďolíček v pražských Vršovicích.

Vstup Eibaru na scénu La Ligy byl i proto před pěti lety hodně dramatický. Před startem soutěže nebylo klubové vedení schopno dát dohromady 1,7 milionu eur, které ve Španělsku musí každý klub složit jako garanci. Proto hrozilo, že místo účasti v La Lize bude Eibar administrativně přeřazen do třetí ligy.

Nakonec pomohla finanční sbírka na sociálních sítích. „Byl to náš poslední pokus a sami jsme nevěřili, že vyjde. Ale stal se zázrak," přiznává prezident klubu Alex Arazabal.

Chudému klubu z Baskicka pomohli fanoušci z celého světa, takže jeho akcie dnes vlastní osm tisíc lidí ze 48 zemí. A jen mimochodem - Eibaru pomohli i David Silva z Manchestru City a Xabi Alonso z Realu Madrid, i když v klubu nikdy nehráli.

Všichni jsou však pyšní na to, jak si malý SD Eibar v La Lize už pátým rokem vede. I proti takovým gigantům, jako je Atlético, Valencie, Real či třeba Barcelona.

I proto je Sergio Enrich přesvědčen, že bodový zisk s Barcelonou a posun v tabulce třeba jen o příčku výš by jim udělal obrovskou radost.

Reklama

Související témata: