Hlavní obsah

Africká vlast ostrouhala. Šestnáctiletý klenot Barcelony dostal španělský pas

Madrid/Praha

Delší dobu se o tom spekulovalo. Tři měsíce se na tom intenzivně pracovalo. Nyní šestnáctiletému klenotu Barcelony Ansu Fatimu nestojí nic v cestě k tomu, aby na nadcházejícím světovém šampionátu fotbalistů do 17 let oblékl španělský dres. Fati je původem z afrického státu Guinea Bissau. Do akademie Sevilly přišel v sedmi letech. Španělská vláda mu v pátek oficiálně udělila nové státní občanství.

Foto: Albert Gea, Reuters

Ansu Fati (vpravo) z Barcelony a jeho spoluhráč Antoine Griezmann se radují z prvního gólu Barcelony v utkání proti Valencii.

Článek

Teenager v této sezoně už stihl pobláznit nejen fanoušky Barcelony, ale také celého fotbalového světa. V šestnácti letech si Fati odbyl premiéru v La Lize i Lize mistrů. V nejvyšších soutěžích má na kontě zatím dva góly, jednu asistenci a několik pokořených rekordů pramenících z jeho nízkého věku.

Toho, že Fati je ztělesněním hodnoty fotbalového diamantu, jsou si dobře vědomi nejen v Barceloně, ale i ve vedení španělské asociace. Legislativní úsilí k naturalizaci mladíka z Guiney Bissau tak bylo v pátek dotaženo do úspěšného konce.

Pro Fatiho to znamená, že díky světovému šampionátu do 17 let v Brazílii přijde v říjnu o své první El Clásico. Zato se ale bude moct připojit k mládežnickému výběru Španělska a do budoucna své fotbalové umění předvádět na té nejvyšší reprezentační úrovni. Což by se vším respektem k africkému fotbalu v dresu Guiney Bissau bylo velmi obtížné.

Fati se do Španělska přesunul v době, kdy mu bylo sedm let. Trénovat začal s mládežnickou akademií v Seville. Už od devíti let kolem něj ale kroužili skauti z Barcelony a Realu Madrid. Fati dal nakonec přednost katalánskému celku, ke kterému se připojil ve svých 10 letech.

Reklama

Související témata: