Hlavní obsah

Ligový zápas mezi Barcelonou a Realem se bude hrát v prosinci

Šlágr španělské fotbalové ligy mezi Barcelonou a Realem Madrid byl odložen na 18. prosince. Zápas 10. kola se měl uskutečnit v sobotu 26. října, podle svazu však není bezpečné, aby se El Clásico hrálo ve stejný den, kdy jsou v katalánské metropoli naplánované rozsáhlé protesty a demonstrace.

Foto: Sergio Perez, Reuters

Barcelonský kapitán Lionel Messi si na Real musí ještě počkat.

Článek

Obhájce titulu Barcelona vede po devíti kolech tabulku španělské ligy o bod před Realem. Vedení svazu už v minulém týdnu informovalo, že utkání tradičních rivalů odloží. Po konzultaci s vládními představiteli federace uvedla, že konání zápasu v Barceloně by v současnosti představovalo bezpečnostní riziko. Po jednání s oběma kluby dnes ligoví funkcionáři rozhodli o novém termínu.

Představitele Barcelony odložení zápasu zklamalo, fanoušci jsou podle nich mírumilovní a na Camp Nou se vždy chovali příkladně. Možným řešením bylo i to, aby si mužstva vyměnila pořadatelství a zápas se uskutečnil v Madridu, to ale oba kluby odmítly. Nakonec se první El Clásico v sezoně bude hrát před zimní přestávkou.

V Barceloně lidé demonstrují proti verdiktu Španělského nejvyššího soudu nad katalánskými politiky, z nichž devět dostalo tresty vězení od devíti do 13 let za uspořádání nezákonného referenda z roku 2017. Protesty se v Katalánsku zvrhly v násilné potyčky s policií. Organizátoři vyzvali příznivce, aby se v Barceloně sešli právě v den utkání s Realem.

Barcelona dnes večer nastoupí v Lize mistrů v Praze proti Slavii. Odvetný zápas s českým šampionem je na Camp Nou na programu 5. listopadu.

Mohou se soustředit jen na Slavii

Sešívaným odložení El Clásika nehraje do not. Barca se může plně soustředit jen na duel v Edenu. "Možná budou nějaké změny v sestavě. Máme teď víc prostoru pro různé varianty. Představte si, jak můžeme hrát, když máme takový prostor," libuje si kouč Ernesto Valverde.

Překvapení? Kouči Slavie se z Barcelony nejvíc zamlouvá obránce LengletVideo: Sport.cz

"Dostali jsme se do formy, takže mnozí říkají, že odložení zápasu s Realem je pro nás škoda. Nedívám se na to tak. Chci hrát, ale také je dobré si odpočinout. Prosinec mi nevadí, El Clásico v každém termínu budí obrovskou pozornost. Pro mě se nic nemění," ujišťuje obránce Clement Lenglet.

"Těžká věc. V Braceloně teď hrál Espaňol s Villarrealem, jenže El Clásico je něco jiného. Kdo ví, jestli i na prosinec zase nebude naplánovaná nějaká další manifestace... Musíme k problému přistupovat jako dospělí a věřit, že všechno dobře dopadne," přemítá Valverde.

"Musíme sledovat situaci ve městě. Já osobně nevím, co se stane, mně takové věci trochu unikají. Snad se sledovaný zápas odehraje normálně," netají trenér, že mu mimořádná situace žádnou radost nedělá.

Reklama

Související témata: