Hlavní obsah

Potupa, jakou Barcelona tři čtvrtě století nezažila. Kouč sice nevyletěl, trenérská esa už ale mají nabídku

Do Barcelony se sice ještě jako trenér vrátil, dny kouče Quique Setiéna jsou však po hanebné prohře 2:8 ve čtvrtfinále Ligy mistrů s mnichovským Bayernem sečteny. Možná i hodiny, i když prezident katalánského velkoklubu Josep Maria Bartomeu se v Lisabonu krotil a Setiéna na hodinu nevyhodil. „Byla to katastrofa, za kterou se musíme fanouškům omluvit, ale teď nebudu vynášet soudy a rozhodnutí. Oznámíme je až v nejbližších dnech,“ reagoval na potupu, jakou Barcelona tři čtvrtě století nezažila.

Sestřih čtvrtfinále Ligy mistrů Barcelona - Bayern.Video: O2 TV Sport

 
Článek
Fotogalerie

Bartomeu teď už ví, že lednové angažování jednašedesátiletého Setiéna představovalo jeden velký úlet. Lionel Messi to věděl mnohem dřív, proto už po prohraném červencovém ligovém zápase s Osasunou vyřkl nad trenérem ortel.

„Na Camp Nou se musí změnit věci od základu," vyzval klubové vedení, aby konalo. Dal tím najevo, že výměna trenéra Valverdeho právě Setiénem byla krokem vedle. Reagoval i na krajně nevydařené transfery Barcelony v poslední době. Na složení mužstva, které je za výkonnostním zenitem.

Sestřih čtvrtfinále Ligy mistrů Barcelona - Bayern.Video: O2 TV Sport

Reakce klubového vedení se však nedočkal. Prezident Barcelony namísto toho zprostředkoval rozhovor mezi Messim a Setiénem tváří v tvář. A také schůzku, na níž bylo dohodnuto příměří mezi trenérem a hráči. Alespoň do chvíle, než skončí Liga mistrů.

Hanebným debaklem 2:8 na lisabonském Stadionu světel skončilo. Vždyť osm branek inkasovala Barcelona naposledy před 74 lety, kdy v národním poháru Generalissima Franca prohrála se Sevillou 0:8. Pět let na to dostala ještě šest gólů od Espaňolu, ale tím výčet barcelonských debaklů končí.

Až v páteční noci přišel další. Hanebný, ostudný, ponižující. Vždyť se odehrál na scéně Ligy mistrů. A ve čtvrtfinále k tomu.

„Byla to ještě slastnější výhra a lepší výkon, než když jsme na mistrovství světa porazili Brazílii," vzpomínal nejlepší hráč páteční noci Thomas Müller na vítězství německé reprezentace 7:1 na světovém šampionátu v roce 2014 nad domácím týmem.

„Proti Brazílii jsme neměli hru tak pod kontrolou, jako proti Barceloně."

„Byla to tak drtivá prohra, že se obávám nejen o svou budoucnost, ale přemýšlím i nad tím, co to znamená pro klub. Porazil nás velmi, velmi silný tým. Až na pár úvodních minut nás naprosto vymazali. Je jasné, že po takovém debaklu důvěra v trenére klesne, uvědomoval si jednašedesátiletý Setién, že jeho dny jsou sečteny.

Přitom před sedmi měsíci přišel do Barcelony s velkými plány. Vykládal o slavné Cruyffově éře, sliboval, že na ni naváže.

Nic z toho se nestalo. Barcelona poprvé od roku 2008 nezískala v sezoně žádnou trofej. Ve španělské lize skončila druhá za madridským Realem, v Královském poháru padla s Atlétikem Bilbao, hanebnou čtvrtfinálovou ostudou v Lize mistrů všechno vyvrcholilo.

Zvláště, když ji dvěma góly završil Coutinho, který je stále ještě hráčem Barcelony a v Bayernu hostuje.

„Teď nezáleží na mně, zda v klubu zůstanu či nikoli," neodhodlal se přesto Setién, aby sám nabídl okamžitou rezignaci.

Přitom věděl a ví, že správní rada klubu už před cestou do Lisabonu jednala s jeho potencionálními nástupci. Jedním, a podle kuloárních informací nejžhavějším, je argentinský kouč Mauricio Pochettino, s nímž prezident Barcelony Bartomeu jednal už v lednu. Tehdy ale bývalý trenér anglického Tottenhamu odmítl. Druhým hlavním kandidátem je pak Ronald Koeman.

„Některé rozhodnutí jsme už přijali, další budou následovat. V nejbližších dnech je oznámíme," potvrdil Bartomeu ještě v Lisabonu španělským novinářům, že Setiénovy dny jsou sečteny a správní rada bude konat.

Reklama