Hlavní obsah

Španělské kluby přijdou o smlouvy se sázkovými společnostmi

Madrid

Španělské fotbalové kluby budou muset do konce této sezony zrušit své sponzorské smlouvy se sázkovými společnostmi. Vláda se chystá schválit zákon, jenž sponzoring sázkovými kancelářemi zakáže.

Foto: Toby Melville, ČTK/AP

Timo Werner z Chelsea v souboji s Marcosem Acunaou ze Sevilly

Článek

Kluby vyzval k ukončení smluv se sázkovými společnostmi dopisem španělský ministr pro záležitosti spotřebitelů Alberto Garzón. Zákon, jenž se bude týkat celého španělského sportu, by měl být přijat v nejbližší době. Přechodné období potrvá do května příštího roku, kdy skončí ligová fotbalová sezona.

Současná španělská vláda má omezení sázek a hazardu jako jeden ze svých hlavních politických cílů. "Sázkové společnosti díky sponzoringu sportovních týmů a jednotlivců přispěly k normalizaci praxe, jež představuje vážná zdravotní a společenská rizika, která by měla být na poli reklamy minimalizována," uvedl Garzón.

Ministr dodal, že díky statusu sportovců coby vzorů se sázení mezi mladými lidmi ve věku 18-25 let zvýšilo za poslední čtyři roky z 29 procent na 40. Částka vynaložená na sázení mezi mladými ročně roste o 13 procent.

Foto: Sport.cz

Tomáš Vaclík s trofejí pro vítěze Evropské ligy.

Sázkové společnosti sponzorují ve Španělsku sedm z dvaceti prvoligových klubů, mimo jiné vítěze Evropské ligy Sevillu a šestinásobné ligové mistry z Valencie.

Ztráta těchto sponzorů může přidělat klubům další finanční problémy po potížích, které jim způsobila koronavirová pandemie. Proti zákonu se vyslovil prezident La Ligy Javier Tebas, podle něhož kvůli němu kluby přijdou celkově o 90 milionů eur (2,47 miliardy korun). Liga se snaží přesvědčit vládu, aby přechodné období prodloužila na tři roky, což by mohlo klubům dát více času na hledání nových zdrojů financí.

Reklama

Související témata: