Hlavní obsah

Prezident FC Barcelona Bartomeu odstoupil z funkce

Fotbalová Barcelona sice v létě udržela hvězdného Lionela Messiho, jenže teď klub z Camp Nou hlásí další senzační novinky. Prezident FC Barcelona Josep Maria Bartomeu odstoupil spolu s celým vedením z funkce. Šéfovi týmu hrozilo vyslovení nedůvěry od členů katalánského velkoklubu, který má potíže na trávníku i mimo něj.

Foto: Albert Gea, Reuters

Kouč Barcelony Ronald Koeman (vpravo) a Lionel Messi po prohraném zápase v El Clásicu

Článek

Sedmapadesátiletý Bartomeu oznámil rezignaci po dnešním zasedání vedení. Barcelonu vedl od roku 2014.

Po úspěšných letech se slavnému katalánskému klubu aktuálně příliš nedaří. Uplynulý ročník zakončil bez zisku trofeje a Bartomeua veřejně kritizovala i největší hvězda týmu Lionel Messi. Argentinský útočník chtěl z klubu po sezoně, jež vyvrcholila debaklem 2:8 s Bayernem Mnichov ve čtvrtfinále Ligy mistrů, odejít. Zůstal až poté, kdy hrozilo, že by se musel s týmem pustit do soudní pře.

Bartomeu je také terčem kritiky fanoušků a členů kvůli špatné finanční situaci klubu. Nespokojená část vyvolala volbu o vyslovení nedůvěry Bartomeuovi, k níž mělo dojít v příštích týdnech. Nyní již bývalý šéf klubu se snažil přesvědčit katalánskou vládu, aby volbu kvůli probíhající koronavirové pandemii nařídila odložit, ale neuspěl. Označil to za nezodpovědné rozhodnutí a na tiskové konferenci oznámil, že dříve rezignovat nemohl.

"Nejjednodušší by bylo odstoupit po Lize mistrů, ale během této nebývalé globální krize tu musel být někdo, kdo bude přijímat rozhodnutí. Kdo by zajistil, že tu Messi zůstane? Kdo by angažoval nového trenéra?" uvedl Bartomeu.

Po porážce v sobotním El Clásicu s Realem Madrid klesla Barcelona až na dvanácté místo ligové tabulky. Ve středu se svěřenci nového trenéra Ronalda Koemana střetnou ve šlágru Ligy mistrů s Juventusem.

Vedení FC Barcelona ještě před rezignací odsouhlasilo start katalánského velkoklubu v takzvané Evropské Premier League, o jejímž plánovaném vzniku informovala v minulých dnech britská média. Odstupující prezident Josep Maria Bartomeu vyjádřil přesvědčení, že účast v soutěži zaštítěné mezinárodní federací FIFA bude znamenat finanční stabilitu klubu.

Stanice O2 TV Sport a O2 TV Fotbal nabídnou všechny středeční duely z Ligy mistrů v přímých přenosech. Divák si díky multidimenzi může vybrat, jaký přenos chce sledovat. Moderátor Petr Svěcený přivítá ve studiu bývalého reprezentanta Martina Jiránka a také fotbalového experta a trenéra Miroslava Jirkala. Po skončení zápasů následují tradičně sestřihy ze všech zápasů a ohlasy ve studiu.

Reklama

Související témata: