Hlavní obsah

VIDEO: Messiho láska s Barcelonou trvá už 10 let. Poprvé se jí upsal na ubrousku

Když ho miluješ, není co řešit. A fotbalová Barcelona svého Messiho přímo zbožňuje. Aby talentovaný mladík neunikl z hozeného lasa, neváhal dokonce před deseti lety sportovní šéf Carles Rexach podepsat s tehdy třináctiletým Argentincem první kontrakt na papírovém ubrousku. Ani klub, ani hráč nikdy nelitovali.

Foto: Gustau Nacarino, Reuters

Malý velký muž. Lionel Messi (vlevo) s Davidem Villou.

Článek

Jednou za dekádu se objeví talent, jemuž aplaudují i ti, kteří netuší, co je ofsajd nebo přímý kop. Lionel Messi je jedním z nich. Obrovský dojem udělal už během své první návštěvy v Barceloně ve třinácti letech. Jenže dojem je jedna věc a reálný kontrakt druhá. I proto tehdy Messiho otec na jednání v restauraci jednoznačně prohlásil, že buď Barcelona okamžitě vytáhne smlouvu, nebo se oba ihned vracejí do Argentiny.

Rexach tehdy neváhal ani okamžik. Zavolal si číšníka a požádal ho o papír a tužku. Pero dostal, ale místo listu papíru číšník přinesl ubrousek. Rexach rychle sepsal kontrakt a Messi připojil autogram. Ubrousek tak otevřel Messimu cestu k novému životu. To vše se stalo 14. prosince 2000. Před deseti lety...

Mimochodem, tenhle kus papíru stále existuje. Visí v kanceláři Messiho právníka a je to pravděpodobně nejcennější ubrousek na světě.

Léky mu v Argentině nechtěl nikdo platit

Klub otevřel Messimu dveře své proslavené akademie La Masia, ovšem zároveň pomohl maličkému chlapci vyrůst. V jedenácti u něj totiž lékaři objevili nedostatek růstových hormonů. V Argentině se kluby ošívaly, drahé léky se jim platit nechtělo. V Barceloně velkoryse zaplatily všechny účty a Messi se díky tomu mohl vytáhnout alespoň na 170 centimetrů. Nyní už je jedno, jak vysoký je. Již ve třiadvaceti se zařadil mezi největší hráče v historii klubu.

„Messi je nenahraditelný, nedocenitelný,“ pochvaluje si Rexach svůj nejlepší tah ve své funkci. Barca přesto hráče ocenila, Messi běhá po trávníku s cenovkou 250 miliónů eur, což je v přepočtu zhruba 6,25 miliardy korun.

Takovou sumu si nemůže dovolit prakticky žádný klub, ale Messi se ani nikam nežene. Desetiletý vztah s Barcelonou už není žádný románek, to je láska na celý život. Ostatně Messi se nechal několikrát slyšet, že chce prožít fotbalový život výhradně na Nou Campu. A tam všichni jen souhlasně přikyvují...

Reklama

Související témata: