Hlavní obsah

Veteráni z Levante sází na pivo a pizzu, ale ve Španělsku vévodí

MADRID/PRAHA

Španělské fotbalové lize po osmi odehraných kolech vévodí tým, který na dresech vyznává modro-šarlatové svislé pruhy. Nebylo by na tom nic divného, kdyby to byl slavný klub FC Barcelona, který kombinaci "blaugrana" proslavil. Na čele Primera División se však poprvé ve své historii objevili "dvojníci" katalánského celku z provinčního valencijského klubu Levante UD.

Foto: Heino Kalis, Reuters

Fotbalisté Levante se radují z vítězství.

Článek

Ti dráždí konkurenci nejen současnými výkony, ale také svým uvolněným přístupem k fotbalu: po zápasech si hráči Levante pochutnávají na pizze, v jejich klubovém autobuse prý nechybí pivo a víno, kterými si v rozumné míře připíjejí na vítězství.

Letos mají důvodů k radosti hodně: Levante vyhrálo šest zápasů po sobě a vévodí celé lize. "Abychom byli úplně upřímní, tohle si nikdo z nás nedovedl představit. Ani v těch nejdivočejších snech," uvedl pro server uefa.com trenér a jeden ze strůjců levantského zázraku Juan Ignacio Martínez.

Jeho tým v minulé sezoně až do konce sezony bojoval o záchranu, v neděli ale jasně přehrál účastníka Ligy mistrů Villarreal 3:0 a vrátil se do pozice španělského lídra. Věhlasní sokové Real Madrid i Barcelona jsou až za Levante. Real už ve třetím kole právě na hřišti Levante překvapivě prohrál.

"Bílý balet" je s jednobodovou ztrátou druhý, Barcelona, která španělskou ligu ovládla v minulých třech sezonách, se krčí na třetí pozici. Levante je na fotbalové mapě už 102 roků, ale až teď se vůbec poprvé ocitlo na čele Primera División. "Vím, že přijdou těžké časy a může na nás přijít i krize. Ale teď si chceme vychutnávat tyto krásné okamžiky," líčil Martínez.

Nejnižší rozpočet

Levante na špici španělské ligy, to je senzace první kategorie. Vždyť Cristiano Ronaldo a Lionel Messi, největší klenoty Realu a Barcelony, si za rok vydělají asi 12 milionů eur, tedy asi dvakrát víc než celý tým Levante dohromady. Méně slavný z valencijských klubů ročně hospodaří celkem asi s 22 miliony eur, což je nejméně ze všech prvoligových španělských klubů.

Kuriózní je i to, že Levante má naopak nejstarší kádr v soutěži. Brankáři Gustavu Munúovi je 34 let, ještě o dva roky starší je kapitán Sergio Ballesteros. Když před týdnem Levante zvítězilo 3:0 v Málaze, měla jeho základní sestava věkový průměr 31,45 let, což stanovilo nový rekord v historii tamní soutěže.

Právě velké zkušenosti jsou pro Levante podle jeho kouče největší devizou. "Naši hráči toho mají za sebou opravdu hodně. Když jde na hřišti do tuhého, hraje to velkou roli," tvrdil Martínez.

A s úsměvem se odmítá pouštět do spekulací, kde může Levante být v květnu, až bude španělská liga končit. "Udělali jsme velký skok, ale pořád musíme jít dál krůček po krůčku. Pořád se dívám hlavně na to, abychom získali dost bodů, které nám zajistí záchranu. Musíme zůstat na zemi," dodal Martínez.

Reklama

Související témata: