Hlavní obsah

Munir se po dvou odvoláních k CAS dočkal změny národnosti

Po dvou neúspěšných odvoláních ke Sportovnímu arbitrážnímu soudu (CAS) se fotbalista Sevilly Munir El Haddadi dočkal povolení reprezentovat Maroko místo rodného Španělska. Rozhodnutí potvrdila FIFA s vysvětlením, že změnu umožnila mírná úprava pravidel z loňského září, podle níž by měl být pro hráče s dvojí národností přechod do jiného národního týmu možný. Dál ale mezinárodní federace krok nekomentovala.

Foto: Profimedia.cz

Fotbalista Sevilly Munir El Haddadi

Článek

Maroko chtělo útočníka, jenž se narodil v Madridu, ale jeho otec je Maročan a matka pochází ze španělského autonomního města Melilla na severu Afriky, už před mistrovstvím světa 2018. Spoluhráč Tomáše Vaclíka ale tehdy nedostal povolení, protože v roce 2014 nastoupil v devatenácti letech jako střídající hráč ke svému jedinému utkání za seniorskou reprezentaci Španělska.

Munir vloni neuspěl ani s druhou žádostí po úpravě pravidel. Ta stanovila, že je možné změnit státní příslušnost, pokud fotbalista odehrál maximálně tři zápasy před 21. narozeninami za původní zemi. Bývalý útočník Barcelony totiž hrál ještě v září 2016 za španělskou jednadvacítku po 21. narozeninách.

Obě zamítnuté žádosti potvrdil CAS. Nejnovější úprava regulí FIFA stanoví, že věkový limit 21 let platí jen pro zápasy hrané po září 2020, kdy pravidlo vstoupilo v platnost. Munir se tak nyní může dočkat premiérové nominace do marockého týmu na kvalifikaci mistrovství Afriky a mistrovství světa.

Reklama

Související témata: