Hlavní obsah

Obvinění z rasismu ve španělské lize se neprokázalo, Cala vyvázl bez tretu

Madrid

Obránce Cádizu Juan Cala vyvázl bez trestu z obvinění z rasismu, které proti němu vznesl soupeř. Vyšetřování španělského fotbalového svazu nenašlo o rasistické urážce na adresu Mouctara Diakhabyho z Valencie v ligovém zápase žádný důkaz. Stejným výsledkem skončilo na začátku dubna i vyšetřování španělské fotbalové ligy.

Foto: Sergio Perez, Reuters

Obránce Cádizu Juan Cala důrazně popřel, že by v nedělním utkání španělské fotbalové ligy rasisticky urazil Mouctara Diakhabyho z Valencie

Článek

Francouzský obránce tmavé pleti Diakhaby při zápase po slovním konfliktu s Calou řekl rozhodčímu, že ho soupeř rasisticky urazil. Fotbalisté Valencie na protest odešli ze hřiště a zápas byl na zhruba 25 minut přerušen. Španělský hráč obvinění rozhodně popřel a kauzu označil za "veřejný lynč" a "mediální cirkus".

Vedení soutěže nechalo v rámci vyšetřování prověřit všechny dostupné audiozáznamy utkání a angažovalo i experta na odezírání ze rtů, aby zhodnotil obrazový materiál, obvinění se ale nepotvrdilo. Jiný výsledek nyní nepřineslo ani nezávislé vyšetřování svazu.

"Presumpce neviny musí platit, pokud po nestranném posouzení důkazů nelze s naprostou jistotou prokázat, že byl trestný čin spáchán. Tato jistota v tomto případě chybí," uvedl v prohlášení vyšetřující soudce Juan Antonio Landaberea Unzueta.

Reklama

Související témata: