Hlavní obsah

Zdecimovaná Barcelona! Ztráta za minulý rok přesáhla 12 miliard

Finančně zdecimovaná FC Barcelona vykázala za minulou sezonu ztrátu ve výši 481 milionů eur (12,2 miliardy korun). Staronový prezident Joan Laporta vyčítá katastrofální ekonomickou situaci předchozímu vedení klubu v čele s Josepem Mariou Bartomeuem.

Foto: Albert Gea, Reuters

Staronový prezident Joan Laporta

Článek

Vyčíslená ztráta je podle oficiálního prohlášení Barcelony důsledkem nízkých zisků a neschopnosti omezit utrácení. "Kupovali hráče, i když věděli, že je nebudou schopni zaplatit," řekl na adresu Bartomeuova vedení generální ředitel Ferran Reverer, jenž je ve funkci od července. Podle něj bude finanční uzdravování klubu trvat pět let.

Výdaje v sezoně 2020/21 stouply v porovnání s předchozím účetním rokem o 19 procent na 1,16 miliardy eur, oproti tomu příjmy poklesly o 26 procent na 631 milionů eur. Například uzavření stadionu a dalších klubových prostor kvůli koronavirové pandemii vedlo ke ztrátě 181 milionů eur. Klesly také příjmy z televizních práv a Ligy mistrů, kde Barcelona vypadla už v osmifinále.

Kritizovaný Bartomeu odstoupil koncem loňského října a v březnu byl prezidentem zvolen bývalý šéf klubu z let 2003-2010 Laporta. Ten v srpnu uvedl, že Barcelona má dluhy ve výši 1,35 miliardy eur a že kvůli tomu zvažuje právní kroky proti bývalému vedení. Deník Marca v pondělí napsal, že klub mimo jiné dluží 115 milionů eur jiným mužstvům za přestupy hráčů.

Kvůli špatné finanční situaci v létě opustil Barcelonu její historicky nejlepší střelec Lionel Messi, který zamířil do Paris Saint-Germain. Mužstvo před začátkem sezony přistoupilo na snížení platů, aby bylo možné zaregistrovat posily. Týmu se nedaří ani na hřišti, v tabulce španělské ligy je po sedmi zápasech devátý.

Reklama

Související témata: