Hlavní obsah

Di Stéfano, Puskás, Ronaldo a teď Benzema. Francouzský legionář dal tisící gól Realu v Lize mistrů

Nejde jen o to, že dvěma góly zachránil madridský Bílý balet a nasměroval ho k branám osmifinále Ligy mistrů, třiatřicetiletý Francouz Karim Benzema se ve středečním večeru stal na Santiago Bernabéu legendou. Realu a samozřejmě i Champions League. Jeho první branka do sítě Šachtaru Doněck byla totiž tisícím gólem, který Real Madrid v Lize mistrů vstřelil. Proto vstoupil Benzema do galerie klubových velikánů. K Puskásovi, Di Stéfanovi, Raúlovi, Ronaldovi.

Foto: Manu Fernandez, ČTK/AP

Fotbalista Realu Karim Benzema oslavuje svůj druhý gól proti Šachtaru.

Článek

Ferenc Puskás přispěl 35 trefami na cestě k tisícigólové metě, Alfredo Di Stéfano nastřílel v někdejším Poháru mistrů evropských zemí, který byl předchůdcem Ligy mistrů, o čtrnáct branek víc, Raúl Gonzáles dal v dresu Realu v nejprestižnější evropské klubové soutěži 66 gólů, Karim Benzema jich má momentálně na kontě 75.

Musel by jich přidat ještě jednatřicet, aby se vyrovnal Ronaldovi se 106 brankami vstřelenými v dresu Realu, ale i tak je po zápase se Šachtarem stejnou ikonou, jako hvězdný CR7.

Ronaldo byl autorem gólů znamenajících pokoření mety s číslem 800 a 900, Benzema ovšem stanul na té nejvytouženější. Tisícové...

Cesta Realu k tisícovce
1. gólMiguel Muňoz
100. gólDi Stéfano
200. gólPuskás
300. gólJensen
400. gólLosada
500. gólGuti
600. gólBeckham
700. gólHiguaín
800. gólRonaldo
900. gólRonaldo
1000. gólBenzema

„Byl to pro nás přitom těžký zápas proti dobrému soupeři. Možná jsme nehráli dobře, ale podstatné bylo, že jsme svou práci zvládli a získali tři body," nepopíral Benzema, že jeho Real měl s ukrajinským protivníkem hodně problémů. A nedivil se ani tomu, že publikum na Santiago Bernabéu šedesát minut na svůj tým pískalo.

„Nehrajeme dobře, ale podstatné je, že vyhráváme. Ono to ani nejde předvádět pokaždé fotbal, z něhož by byli diváci nadšení, když hrajeme každý třetí den těžký zápas. A často přitom trpíme," ukazoval Benzema na koleno nateklé po jednom z faulů soupeře.

„I proto mě těší víc tři získané body než dva vstřelené góly."

Foto: Manu Fernandez, ČTK/AP

Fotbalisté Realu se radují v Lize mistrů z gólu proti Šachtaru.

Hra Realu měla skutečně daleko k tomu, co italský kouč Carlo Ancelotti v červnu při inauguraci sliboval. Žádná ofenzivní smršť se ani tentokrát nekonala, hra Bílého baletu měla nebetyčně daleko k Ancelottiho ujišťování, že naordinuje Realu útočný fotbal.

„Chápu fanoušky, že nebyli spokojení. Někdy je ale dobře, že nás probudí pískotem," pochopitelně že i dvaašedesátiletý trenér vnímal nespojenost publika. „Měli jsme sice zápas pod kontrolou, ale nebyli jsme dostatečně nebezpeční," přiznával po výhře 2:1.

Až druhý gól Benzemy, který v Lize mistrů skóroval poprvé před dvanácti lety na milánském San Siru, fanoušky Bílého baletu usmířil, takže kapitánovi aplaudovali. Brazilci Viníciusovi Juniorovi, který na obě branky nahrával, samozřejmě také.

„Spolupráce Benzema, Casemiro a Vinícius Junior funguje skutečně skvěle," pochvaloval si i Ancelotti poté, co se s Realem přiblížil k branám osmifinále.

Pochopitelně pyšný na Benzemu, jenž v této sezoně nastřílel v 14 soutěžních zápasech už 13 branek, stejně jako na Bílý balet, který v Lize mistrů překročil 1000. nastřílených gólů a nemá v tomto směru konkurenci.

Vždyť mnichovský Bayern figurující v historickém žebříčku na druhé příčce zatím dal v Lize mistrů 759 branek, třetí Barcelona pak „jen" 655 gólů.

Reklama

Související témata: