Hlavní obsah

Guardiola plakal nad smrtí přítele Tita Vilanovy

Barcelona/Mnichov

Smrt bývalého kouče Barcelony Tita Vilanovy, který v pětačtyřiceti letech prohrál více než dvouletý boj s rakovinou příušní žlázy, zasáhla nejen katalánský velkoklub. V sobotu i v neděli se sním na hlavní tribuně Camp Nou loučili desítky tisíc fanoušků, hráči klubu i významné osobnosti. Jen v sobotu jich bylo přes dvacet tisíc a také v neděli stály před stadiónem dlouhé fronty. Vlajky byly na půl žerdi, uprostřed trávníku ležela obří černá smuteční stuha. Svého přítele po výhře nad Werderem Brémy obrečel také kouč Bayernu Pep Guardiola.

Barcelona se rozloučila s Titem Vilanovou.Video: Reuters

 
Článek
Fotogalerie

„Je to těžký okamžik pro nás všechny, kteří jsme Tita znali. Opustil nás skvělý člověk, který nám šel příkladem svým jednáním a tím, že statečně bojoval až do konce. V našich srdcích bude žít navždy," řekl při kondolenci mužstva kapitán týmu Carles Puyol. S ním přišli i trenér Tata Martino, prezident klubu Josep Maria Bartomeu, starosta města Xavier Trias a všichni hráči katalánského mužstva.

Smrt bývalého asistenta, přítele a později nástupce zasáhla i kouče Bayernu Mnichov Josepa Guardiolu, který s ním spolupracoval u prvního mužstva od roku 2008 a společně vybojovali čtrnáct trofejí, včetně Ligy mistrů a mistrovství světa klubů. V roce 2012 právě Vilanova Guardiolu u mužstva vystřídal a získal s ním španělský titul. Poté se ze zdravotních důvodů funkce vzdal.

„Je to pro mne velmi bolestné... Prožili jsme spolu hodně, spoustu vítězství i nějaké porážky. Opustil mě velmi blízký člověk, z jehož odchodu budu navždy smutný," se slzami v očích hlesl Josep Guardiola po sobotním utkání s Werderem Brémy.

U vchodu na hlavní tribuny Camp Nou byly před Vilanovovým portrétem desítky věnců, tisíce květin a svíček. Zápasy obou španělských nejvyšších soutěží začínaly o víkendu minutou ticha. Barcelona nastoupí v neděli večer ve Villarrealu s černými páskami.

V neděli se s Vilanovou rozloučila na uzavřeném pietním aktu rodina. V pondělí bude jeho rakev vystavena v největší barcelonské katedrále, kde se večer uskuteční oficiální pohřeb. Čestnou stráž u jeho rakve budou stát hráči prvního mužstva, ale i velké osobnosti z historie klubu.

Reklama

Související témata: