Hlavní obsah

Ronaldo? Messi? Nejcennějším fotbalistou v Evropě je Neymar

Nejcennějším fotbalistou v Evropě je Brazilec Neymar. Útočník Barcelony má podle studie hodnotu 246,8 miliónu eur (zhruba 6,7 miliardy korun), čímž výrazně trumfne svého hvězdného argentinského spoluhráče Lionela Messiho (170,5 miliónu eur).

Foto: Albert Gea, Reuters

Neymar z Barcelony při utkání s Bilbaem.

Článek

Žebříček nejcennějších fotbalistů sestavují pravidelně vědci z Mezinárodního centra pro sportovní studie (CIES). Při stanovení hodnoty fotbalistů využívají algoritmus, který zohledňuje hráčovy výkony (góly, odehrané minuty), jeho charakteristiku (věk, kontrakt) a počítá i s údaji o klubech.

Tým z CIES utvořil žebříček stovky nejcennějších fotbalistů z pěti nejlepších evropských lig. Největší zastoupení v něm má se 42 hráči anglická Premier League, jejímž nejhodnotnějším hráčem je Paul Pogba z Manchesteru United. Francouzský záložník je s hodnotou 155,3 miliónu eur na celkovém třetím místě za jihoamerickým duem z Barcelony.

Až sedmé místo patří v žebříčku úřadujícímu držiteli Zlatého míče a vítězovi ankety FIFA o nejlepšího hráče světa Cristianu Ronaldovi z Realu Madrid. Nejhodnotnějším brankářem je podle CIES Slovinec Jan Oblak z Atlética Madrid (59,8 milionu eur/celkově 43.) a obráncem španělský spoluhráč Petra Čecha z Arsenalu Héctor Bellerín (70,3 miliónu eur/celkově 28.).

Reklama

Související témata: