Hlavní obsah

Ukrajinský expert: Gól Slavie neplatil kvůli faulu Deliho, pojistka byla z ofsajdu

Kyjev/Praha

Fotbalovou Slavií cloumá vztek a zloba po porážce v Kyjevě 0:2. O viníkovi mají jasno, za všechno mohou hlavně rozhodčí, protože podle Pražanů jejich tým poškodili. Ať už neuznaným gólem na 1:1, tak ofsajdovou trefou na 2:0, která pojistila postup Dynama. Ukrajinská média ocenila výkon týmu Jindřicha Trpišovského, na druhou stranu se ale jeden z expertů postavil v jednom ze sporných momentů za hlavního arbitra.

Foto: Efrem Lukatsky, ČTK/AP

Fotbalista Slavie Vladimir Coufal neskrýval po konci utkání v Kyjevě zklamání.

Článek
Fotogalerie

Zní to jako slávistický kolovrátek. Kdybychom dali v Kyjevě gól, zápas by vypadal jinak. A trefa Stanislava Tecla měla platit, domnívají se. Na ukrajinské straně však s táborem sešívaných nesouhlasí. Trefa slávistického útočníka prý neplatila správně. Ukrajinský arbitr Myroslav Stupar na serverech ua-football a Dynamo.kiev.ua vysvětlil proč. Tecl sice v ofsajdovém postavení nestál, nebylo to prý ale rozhodující. Hlavním problémem byl podle něj faulující stoper Deli.

„Asistent tu situaci ze své pozice dobře neviděl, ale hlavní měl dobrý výhled a nemohl přehlédnout hokejový zákrok Deliho. Sudí chyboval jen v tom, že z jeho gest nebylo poznat, jaké provinění proti pravidlům vlastně pískal. Měl zvednout ruku a druhou jasně ukázat směrem k brance českého týmu. Ale gól správně neuznal," prohlásil Stupar s tím, že s hlavním arbitrem souhlasí i při posuzování situací v pokutovém území. Penalty by stejně jako polský sudí Stefanski na obou stranách nepískal.

Zcela jednoznačně se pak zmíněný sudí staví na stranu Slavie při druhém sporném momentu, trefě Dynama na 2:0. Ta platit rozhodně neměla kvůli ofsajdu. "Besedin si hezky naběhl, ale v době přihrávky byl v ofsajdu. Pomezní stál na linii a měl vše vidět. Byl to ofsajd," chápe Stupar hněv slávistů.

V Kyjevě si nejspíš nikdo nepřipouštěl, že by Slavia mohla znamenat pro Dynamo konečnou na cestě do skupiny Ligy mistrů. Nakonec se to potvrdilo, ale ukrajinská média upozorňují, jaké problémy tým s Pražany měl. "Český vicemistr byl komplikovaný a obávaný soupeř, ale rozhodující roli sehrála úroveň ukrajinského vicemistra. Kyjevané přešli přes Slavii díky správné taktice a schopnosti vytěžit z minima maximum," uvedl server Sport.ua.

Konkurenční Isport.ua si všímá toho, že Slavia ve druhé části první půle získala převahu a Dynamo muselo hlavně bránit, na což není zrovna zvyklé, a spoléhalo na rychlé kontry. „Tahle taktika se ale málem stala katastrofou, když Souček zblízka netrefil prázdnou branku. Slávistický gól byl na spadnutí," uvedl server. Jenže když nepadl, může se Dynamo těšit v další fázi soutěže na souboje s Ajaxem.

Reklama

Související témata: