Hlavní obsah

Trapas v Lize mistrů! Monitory na stadionu Schalke byly sudímu k ničemu. Důvod? Nefungovaly

Skandální resumé. Nikoli hlavní rozhodčí Španěl Carlos del Cerro, ale videosudí rozhodl v Gelsenkirchenu o tom, že domácí Schalke kopalo v prvním osmifinále Ligy mistrů dvě penalty. Monitor za postranní čarou, které měl posloužit arbitrovi, aby sporné situace na videozáznamu prozkoumal a sám rozhodl o pokutových kopech, totiž během zápasu s Manchesterem City nefungoval.

LM - první osmifinále Schalke - Manchester City

 
Článek
Fotogalerie

Dobré dvě minuty se skláněl Del Cerro nad obrazovkou, další dvě s prstem na sluchátkách komunikoval s videorozhodčím, aby zjistil, jak to vlastně s rukou Otamendiho v šestnáctce Manchesteru City  bylo. Z monitoru totiž nic nevyčetl, neboť ve Veltins-Areně nefungoval.

„A to se systém VAR používá v bundeslize už druhým rokem," sarkasticky připomínají Angličané, do jejichž Premier League vstoupí video od příští sezony.

Nakonec dal Del Cerro na radu videorozhodčího studujícího záznam na obrazovkách uvnitř stadionu, aniž si udělal o celé situaci vlastní názor. Nařídil penaltu, ze které domácí Bentaleb vyrovnal na 1:1, i když neviděl, že hráč Cizens před balónem uhýbá a snaží se skrýt ruku za tělo.

Foto: Sport.cz

Instruktážní leták UEFA k systému VAR.

Sedm minut poté při zákroku Ferdinandha se španělský arbitr ocitl v naprosto stejné situaci. Zase byl odkázán na videorozhodčího, který vlastně rozhodl, že má nařídit i druhou penaltu.

Přitom šéf celého projektu VAR Ital Roberto Rosetti při každé instruktáži zdůrazňuje, že hlavní rozhodčí musí být tím mužem, kdo po kontrole videozáznamu rozhodne. Byť třeba subjektivně.

„Zpomalený záznam mu odhalí, jak to v reálném čase skutečně bylo, a na něm je, aby rozhodl," opakoval Rosetti i při nedávné přednášce v Lausanne.

Foto: Wolfgang Rattay, Reuters

Utkání mezi Schalke a Manchesterem City nabídlo parádní fotbal

Na monitoru nebylo nic vidět

Del Cerro to ovšem udělat nemohl, neboť technologie na stadionu nefungovala a on prostě na monitoru nic neviděl.

Kouč Manchesteru City Pep Guardiola ale k vzniklé situaci a verdiktům sudího připomínky neměl.

„Jsem velkým fanouškem VAR. První situace penaltová byla, druhá také. A červená karta je vždy červenou," neprotestoval ani proti pokutovým kopům, z niochž Schalke otočilo skóre na 2:1, ani proti vyloučení Otamendiho ve druhé půli.

Foto: Matthew Childs, Reuters

Fotbalisté Manchesteru City se radují z výhry

Samo sebou, chlácholilo ho zjištění, že jeho tým i v deseti dokázal v posledních pěti minutách otočit skóre a po trestném kopu odchovance Schalke Saného a trefě Sterlinga nakonec nad Schalke vyhrál.

Guardiola své hvězdy nešetřil

„Neuvěřitelný výsledek. Stejně neuvěřitelný, jako tři góly, které jsme vstřelili a hlavně způsob, jakým jsme reagovali, když jsme v druhém poločase hráli jen v deseti," chválil svůj tým za zvrat, k němuž se vypnul.

Záhy však přepnul do kritické tóniny.

„Začali jsme opravdu dobře, hráli jsme dobře, ale pak jsme začali ztrácet spoustu lehkých míčů a ke všemu domácím nabídli dva pokutové kopy. Na náš fotbal se hezky dívá, dáváme neuvěřitelné množství branek, ale něco podobného si v soutěži, jakou je Liga mistrů, nemůžeme dovolit. Zatím ještě pořád nejsme připraveni, abychom Champions League vyhráli. Nejsme na to dost dobří," překvapil Guardiola, že si nejcennější klubovou trofej se svými Citizens ještě netroufá.

Reklama

Související témata: