Hlavní obsah

Real Madrid - Ajax 1:4Senzace na druhou! Vítěz posledních tří ročníků Real po potupě s Ajaxem v Lize mistrů končí

Aktualizováno

Obrovská senzace se zrodila v osmifinále fotbalové Ligy mistrů na madridském Santiago Bernabéu. Amsterdamský Ajax totiž po prohře v prvním střetnutí dokonale potupil vítěze posledních tří ročníků Champions League. Od první do poslední minuty byl o třídu lepší, takže uštědřil domácímu Realu čtyřbrankový výprask 4:1 a ze soutěže ho vyřadil. Lídr německé bundesligy Dortmund se chtěl v odvetě pokusit o senzaci rovněž, jenže nakonec vyhořel i doma. Jakmile přidal na začátku druhé půle Kane k třígólovému aktivu z Londýna další branku, bylo jasné, že po osmi letech zamíří po výhře 1:0 do čtvrtfinále Tottenham.

Sestřih odvetného osmifinálového zápasu Ligy mistrů Real Madrid - Ajax Armsterdam

 
Článek
Fotogalerie

Tuhle potupu už bude rozdýchávat argentinský kouč Bílého baletu těžko. A je otázkou, zda ji Solari ještě vůbec ustojí. Jako by nestačilo, že v uplynulém týdnu Real v jeho chrámu potupila hned dvakrát Barcelona, teď se k ní v osmifinálové odvetě milionářské soutěže přidal i Ajax.

Týden hrůzy Realu vygradoval, neboť vítěz posledních tří ročníků Ligy mistrů letos své tažení skončil. A dokonce na Santiago Bernabéu, na jehož trávník sice vyrukoval bez distancovaného kapitána Ramose, ale s výhrou 2:1 z prvního měření sil.

Po osmnácti minutách ale z aktiv Bílého baletu nebylo nic. Jakmile se mladý celek Ajaxu zbavil počáteční nervozity a přečkal hlavičku Benzemy, který trefil břevno, začal hrát on.

Bez bázně a respektu. S plným nasazením a náležitou agresivitou. A hlavně rychle a svižně, což obranu Realu úplně vykolejilo. Domácí obránci pohyblivému Tadičovi, Neresovi a spol. vůbec nestačili, což se do skóre muselo promítnout.

Zatímco doma zahazoval Ajax jednu šanci za druhou. v Madridu marocký legionář Zijach hned první s přehledem proměnil. Mladý Brazilec Neres jedenáct minut po něm tu svou také, takže fanoušci Bilého baletu ustrnuli.

Foto: Manu Fernandez, ČTK/AP

Míč je v síti branky Realu Madrid po střele Davida Nerese z Ajaxu.

Zvláště, když Solari musel během pětatřiceti minut vystřídat zraněného Vázqueze a záhy po něm i Viníciuse Juniora, zejména, když Neres byl blízko k tomu, aby přidal třetí gól.

Video odčinilo hřích z Amsterdamu

Netrefil se před přestávkou, gól nedal ani ve velké šanci sedm minut po ní, ale třicetiletý srbský rutinér Tadič Ajaxu všechno vynahradil. Za přispění videa a německého sudího Brycha, který se rozpakoval, zda nádhernou trefu uznat, neboť před tím balón tancoval na čáře a ani on, ani sudí u videa si nemohli být jistí, zda ji opravdu celým objemem překročil.

Nakonec však Brych přece jen ukázal ke středovému kruhu a odčinil tak hřích spáchaný na Ajaxu před dvěma týdny a podepsaný rovněž videem.

Real sice po osmi minutách se štěstím snížil a vykřesal trochu naděje, ale ta trvala jen 120 vteřin. Dán v dresu Ajaxu Schöne předvedl stejnou parádu jako před ním Tadič. Z trestného kopu poslal nádhernou střelou za záda vzduchem marně plachtícího Courtoise a Santiago Bernabéu se děsem a hrůzou otřáslo v základech.

Foto: Susana Vera, Reuters

Zdrcený brankář Realu Madrid Thibaut Courtois.

Real po třech triumfech v řadě v Lize mistrů skončil. Už v osmifinále, dohrávající jen v deseti bez vyloučeného Nacha a hlavně dokonale vyškolený Ajaxem, který byl o třídu lepším týmem.

Kane podtrhl postup Tottenhamu

K čemu byla Dortmundu herní nadvláda? K čemu deset střel na bránu za poločas, z nichž pět směřovalo mezi tyče? Co z toho, že měl po sedmdesát procent času míč pod kontrolou?

Kapitán a nejlepší střelec Borussie Reus sice po měsíční absenci dokazoval, co pro svůj tým, znamená, ale i s jeho pokusy si gólman Lloris věděl rady. Se střelami Götzeho či dorážkou Weigla rovněž.

Sestřih odvetného osmifinálového zápasu Ligy mistrů Dortmund - TottenhamVideo: O2 TV Sport

<a href="https://www.o2tvsport.cz/">O2 TV Sport</a>Lídr bundesligy sice navrch měl, ale snaha smazat tříbrankové manko z Londýna se pro něho měnila s přibývajícími minutami v bohapustou fikci.

Tottenham se držel scénáře, jímž se kouč Mauricio Pochettino ostatně před utkáním netajil. „Musíme započatou práci dokončit, což znamená hrát soustředěně, disciplinovaně bránit, neztratit ani na vteřinu koncentraci. A také vydržet se silami až do samého konce," připomínal před odvetou, čeho se mají jeho svěřenci držet.

Ti poslechli a naplnili taktiku do puntíku, takže si podruhé v historii zahrají čtvrtfinále Champions League.

Foto: Martin Meissner, ČTK/AP

Harry Kane střílí gól Tottenhamu, brankář Dortmundu Roman Bürki už zasáhnout nestačil.

Už po čtyřech minutách druhé půle o tom totiž nebylo pochyb. Sissoko poslal kolmicí dopředu Kanea a ten sám před Bürkim nedal nechytatelnou bombou domácímu gólmanovi šanci. Spurs tak na třetí pokus ve vyřazovací fázi Ligy mistrů proti německému soupeři uspěli a dostali se zaslouženě mezi posledních osm týmů.

Odvetná osmifinálová utkání fotbalové Ligy mistrů:
Borussia Dortmund - Tottenham Hotspur 0:1 (0:0)
Branka: 49. Kane. Rozhodčí: Makkelie - Diks, Steegstra - Van Boekel (video, všichni Niz.). Bez karet. Diváci: 66 099. První zápas: 0:3, postoupil Tottenham.
Dortmund: Bürki - Wolf, Akanji, Weigl, Diallo - Witsel - Sancho, Reus (74. Delaney), Götze, Guerreiro (62. Pulisic) - Alcácer. Trenér: Favre.
Tottenham: Lloris - Aurier, Alderweireld, Sánchez, Vertonghen, Davies - Winks (55. Dier), Eriksen (83. Rose), Sissoko - Son Hung-min (71. Lamela), Kane. Trenér: Pochettino.
Real Madrid - Ajax Amsterdam 1:4 (0:2)
Branky: 70. Asensio - 7. Zijach, 18. Neres, 62. Tadič, 72. Schöne. Rozhodčí: Brych - Borsch, Lupp - Dankert (video, všichni Něm.). ŽK: Carvajal, Nacho - Mazraoui. ČK: 90.+3 Nacho. Diváci: 77 013. První zápas: 2:1, postoupil Ajax.
Real: Courtois - Carvajal, Nacho, Varane, Reguilón - Kroos, Casemiro (87. Valverde), Modrič - Lucas Vázquez (29. Bale), Benzema, Vinícius Jr. (35. Asensio) Trenér: Solari.
Ajax: Onana - Mazraoui (80. Veltman), De Ligt, Blind, Tagliafico - Van de Beek, Schöne (73. De Wit), De Jong - Zijach, Tadič, Neres (74. Dolberg). Trenér: Ten Hag.

Reklama

Související témata: