Hlavní obsah

Chtěl bych, aby se Klopp stal trenérem Bayernu. To by byl vrchol, tvrdí Císař Franz

„Císařova“ slova se určitě neposlouchala trenérovi Bayernu Niku Kovačovi dobře. „Přál bych si, aby se Jürgen Klopp stal jednou trenérem Bayernu. On a Bayern, to by byl vrchol. On Němcům ukázal, co je to rychlý, atraktivní fotbal,“ promlouvala třiasedmdesátiletá legenda bavorského klubu a samozřejmě i německého fotbalu Franz Beckenbauer do mikrofonů Sky Sports poté, co Kloppův Liverpool vyhrál v Allianz Areně v osmifinálové odvetě Ligy mistrů 3:1 a Bayern vyřadil.

Sestřih utkání fotbalové Ligy mistrů Bayern - LiverpoolVideo: O2 TV Sport

 
Článek

Německý fotbal tak nebude mít po jedenácti letech svého zástupce ve čtvrtfinále Champions League. Bayern tam bude chybět poprvé po osmi sezonách.

Zato Reds tonou v nadšení, protože pod vedením německého kouče pokračují v putování nejprestižnější klubovou soutěží, i když se nad nimi po domácí bezbrankové remíze stahovala mračna pochybností.

Foto: Kerstin Joensson, ČTK/AP

Liverpool poslal do vedení na hřišti Bayernu Sadio Mané. Fotbalisté anglického týmu měli obrovskou radost.

„Pokud o mně mluví Franz takto pozitivně, jsem velice šťastný. Stejně jako moje matka," odpověděl jednapadesátiletý Klopp, když u mikrofonu vystřídal fotbalového císaře. Elegána každým coulem, v černém plášti a kloboukem na hlavě, legendy, která je důkazem, že muži prostě nestárnou.

„Poprvé jsem ho viděl na mistrovství světa 1974 a byl vždy mým idolem, na čemž se nic nemění. Ale takovou potřebu nemám a věřím, že ještě dlouho mít nebudu," pobaveně reagoval Klopp na touhu čestného prezidenta Bayernu.

Nemá sebemenší důvod se ucházet o práci na Säbener strasse, kde sídlí Bayern, protože ve středu v noci splnil další díl své liverpoolské mise.

„Dnes večer jsme potvrdili, že Liverpool je zpátky v nejvyšších patrech evropského fotbalu. Bylo těžké přijít o Hendersona, protože nikdy není dobré sahat do sestavy tak brzy, ale vypořádali jsme se s nuceným střídáním brilantně," připomínal Klopp komplikace, které potkaly jeho tým v samém úvodu odvety, kdy zraněný kapitán Reds musel odstoupit.

Nezůstalo jen u nich, protože i vlastní Matipův gól je mohl přivodit.

„K chybám dochází a docházet bude, ale důležité je se s nimi vyrovnat," připomínal Klopp, že ani nešťastná teč Kamerunce Matipa jeho tým nevykolejila, takže k prvnímu gólu Maného přidal po změně stran dva další.

„Vynikající, co Mané udělal. Na jeho gól se podívám ještě pětsetkrát. Pro zápasy, jako byl ten s Bayernem, je důležité ovládnout hru, pokud ji ovládnout můžete. To jsme chtěli už v prvním poločase, ale mnohem lépe jsme hráli až ve druhém," glosoval kouč partii, kterou i díky jeho taktice zvládl Liverpool skvostně.

„Nejsem šťastný proto, že jsme porazili Bayern," narážel Klopp na předchozí trenérské angažmá v Dortmundu a ligové i pohárové konfrontace. Na finále Ligy mistrů, kam se s Borussií probojoval v roce 2014, aby v Londýně s Bayernem prohrál, také.

"Chci vyhrávat s Liverpoolem, nikoli porážet Bayern. Z loňského ročníku Ligy mistrů máme spoustu zkušeností, takže doufám, že nám pomohou dostat se i letos co nejdál," připomněl svůj druhý trenérský pokus vyhrát Champions League, který před rokem skončil v konfrontaci s madridským Realem rovněž nezdarem.

Niku Kovačovi se Kloppova slova neposlouchala snadno. Hráčům Bayernu rovněž ne. „Hráli jsme doma, ale nebyla to naše hra. Byli jsme pasivní, hráli příliš defenzivně, nevyvíjeli na soupeře tlak," kritizoval kanonýr Robert Lewandowski taktiku, kterou chorvatský kouč zvolil.

„Podstoupil jsem spoustu soubojů, ale byl jsem vpředu příliš často sám, takže bojovat na vlastní pěst proti Van Dijkovi a spol. je velice těžké," stěžoval si před kamerami Viasport, že se mu nedostávalo podpory, kterou potřeboval.

„Nebylo to o hořkém odchodu z evropské scény, jako v předchozích letech, tentokrát jsme vyřazeni zaslouženě. Neměli jsme dost odvahy postavit se problémům, s nimiž se potýkáme. Máme určitý styl hry a ten ne vždy stoprocentně vede k úspěchu," přidával se Mats Hummels.

„Nemohli jsme začít hrát okamžitě s otevřeným hledím. Pokud bychom s tím začali příliš brzy, doplatili bychom na to. A pak už bylo pozdě, protože Liverpool nás přehrával, neboť byl rychlejší, ovládl hřiště a dokázal, že je evropským špičkovým týmem, zatímco my narazili na naše limity," bránil se frustrovaný Niko Kovač kritice.

A že mu přání Císaře Franze a jeho touha přivést jednou do Bayernu trenéra Kloppa na náladě nepřidala, o tom není pochyb.

Reklama

Související témata: