Hlavní obsah

Šlágry Ligy mistrů dopoledne? Kvůli asijskému trhu klidně!

Praha

Něco se děje a fotbalová Evropa se musí připravit na velké reformy Ligy mistrů. Za nitky tahají především nejmocnější bohaté kluby, a tak se české týmy budou muset nachystat, že vstup do milionářské soutěže se jim o dost ztíží. Nejbližší sezony ještě proběhnou po staru, revoluční změny by měly vstoupit do praxe v roce 2024.

Foto: Bernat Armangue, ČTK/AP

Středopolař Realu Luka Modrič v odvetě osmifinále Ligy mistrů proti Ajaxu.

Článek

S malými a slabými tady hrát nechceme, hudrají už pěkně dlouho bohatí a mocní. Liga mistrů proto spěje k přerozdělení do takzvaných „superskupin", ze kterých by se postupovalo a sestupovalo.

Na změnách dlouhodobě pracuje Evropská asociace klubů (ECA). Řada evropských médií v posledních dnech spekuluje, že současná podobná LM nejpozději do pěti let skončí.

Sestřih utkání fotbalové Ligy mistrů Bayern - LiverpoolVideo: O2 TV Sport

„Všechno je zatím jen začátek určitého procesu. Potřebujeme čas na analýzu a rozvoj nejlepšího projektu," říká poněkud vyhýbavě Andrea Agnelli, prezident ECA.

Hrát by se muselo i během víkendů

Konkrétní novinky se už nicméně rýsují. V Champions League by měly být vytvořeny jen čtyři základní skupiny po osmi týmech. Takovou změnu prý velmi vítají hlavně Paris St. Germain a Juventus Turín, tedy kluby, které ve svých domácích ligových soutěžích momentálně nemají velkou konkurenci.

Revoluční formát by samozřejmě výrazně poznamenal domácí ligové soutěže. A dokonce i mezistátní zápasy, protože nový model LM by si vyžádal v kalendáři další hrací dny.

Odvetné utkání osmifinále Ligy mistrů Juventus Turín - Atlético MadridVideo: O2 TV Sport

Jak problém vyřešit? Zavést víkendové zápasy. A není žádným tajemstvím, že UEFA i ECA uvažují o začátcích zápasů v dopoledních časech.

Důvodem je pochopitelně snaha co nejvíce vytěžit z prodeje televizních práv, aby byly přenosy dostupné bohatému asijskému trhu a tamním fanouškům.

Cesta pro malé by se prakticky uzavřela

Pro český fotbal je každopádně hrozbou požadavek, aby se do Ligy mistrů nepostupovalo na základě umístění v domácích ligách. Pak by se cesta pro menší kluby prakticky uzavřela, o což mocní nepokrytě usilují.

Prozatím poslední velká, tzv. Platiniho reforma evropského poháru číslo jedna, se udála v ročníku 2009/10 a měla smysl přesně opačný. Bývalý šéf UEFA menším národním svazům usnadnil způsob kvalifikace do hlavní části vytvořením mistrovské a nemistrovské větve v rámci předkol.

Reklama