Hlavní obsah

Liverpool má nakročeno do semifinále Ligy mistrů. Ostrovní derby rozhodl Korejec Son

Praha
Aktualizováno

Hned po první konfrontaci s Portem má Liverpool nakročeno do semifinále Ligy mistrů. V úvodní čtvrtfinálové partii totiž vyhrál na svém stadionu nad portugalským protivníkem 2:0, takže příští středu bude na Estadio do Dragao nastupovat ve víc než slibné pozici. To ostrovní derby mezi Tottenhamem a Manchesterem City toho tolik o postupujícím nenapovědělo. Domácí Spurs sice vyhráli gólem Korejce Sona 1:0, ale odveta příští středu na Etihad Stadium bude hodně otevřená.

Foto: Carl Recine, Reuters

Liverpoolský Naby Keita oslavuje gól proti Portu v úvodním čtvrtfinále Ligy mistrů.

Článek
Fotogalerie

Kouzlo nového chrámu Spurs nejspíš učinkovalo. I proto vyhlášený snajpr Citizens Agüero při penaltě selhal, i když v této sezoně střílí góly na požádání. V Premier League se trefil devatenáctkrát, v Lize mistrů pětkrát, jenže když mohl hned v úvodu ostrovní čtvrtfinálové partie dostat svůj tým v 11. minutě do vedení, na Llorise v domácí bráně nevyzrál.

Přitom pokutový kop byl pro Manchester City darem z nebes, který muselo navíc posvětit video. Až u monitoru se totiž nizozemský sudí Kuipers utvrdil, že padající obránce Rose měl ruku od těla a střela z kopačky Sterlinga ho do ní trefila.

Foto: Paul Childs, Reuters

Sergio Agüero z Manchesteru City při penaltě v úvodním čtvrtfinále Ligy mistrů selhal.

Inkriminovaná situace a Agüerem neproměněný pokutový kop pochopitelně další průběh střetnutí poznamenal, neboť obě mužstva si dávala náramný pozor, aby se nedopustila chyby anebo snad soupeři nenabídla podobnou příležitost, jakou měl Argentinec ve službách Citizens.

Jen domácí kapitán Kane se dostal do příležitosti, která ke skórování vybízela, ale brankář Ederson jeho střelu z otočky vyrazil.

I po půli se v nesmlouvavé a nekompromisně vedené partii pochopitelně šachovalo a opatrnost byla povýšena nad vše. A závěr zápasu, kdy už se domácí museli obejít bez zraněného Kanea, přinesl rozřešení. A překvapivé, neboť inkasovali Citizens, i když v té době měli evidentně navrch oni.

Foto: Adam Davy, ČTK/AP

Fotbalista Tottenhamu Son Hung-min po vítězném gólu ve čtvrtfinále Ligy mistrů proti Manchesteru City.

Zlepšili pohyb, hru zrychlili, takže přitiskli Kohouty k Llorisově šestnáctce, jenže Korejec Son je ztrestal. První střeleckou příležitost po přihrávce Eriksena ještě prováhal, vzápětí však Alissona prostřelil a utkání rozhodl.

Mimochodem Son to byl, kdo na novém stadionu Tottenhamu vstřelil první ligový gól v zápase s Crystal Palace a on to byl, kdo se jako první trefil i v utkání Ligy mistrů a povýšil postupové naděje svého týmu.

Reds na Porto umí

Loni si Porto odvezlo z Anfiledu z osmifinálové konfrontace búra, tentokrát si počínalo úspěšněji, neboť vyfasovalo na cestu domů jen dvě branky. Samo sebou jich mohlo dostat víc, jenže zkušený Casillas dělal v bráně, co mohl a několik nebezpečných střel i situací zlikvidoval. A když už byl i on bezmocný, pomohlo mu štěstí.

Foto: Dave Thompson, ČTK/AP

Liverpoolský Naby Keita (vlevo) oslavuje gól proti Portu v úvodnáím duelu čtvrtfinále Ligy mistrů.

To když se třeba Salah šikovně vyhnul i jemu, aby vzápětí těsně minul prázdnou bránu. Liverpool to ale zase až tolik nemuselo mrzet, neboť v té době už vedl. Hned v páté minutě nasměroval Mané přihrávku na Firmina, ten prodloužil Keitovi, jenž za přispění teče hostujícího beka překonal Casillase poprvé. Dvacet minut poté přidal Firmino k asistenci i branku, takže pro Kloppův tým se první čtvrtfinále vyvíjelo víc než pohodově.

Zvláště když nejnebezpečnější hráč hostů Marega, jemuž se až dosud na scéně Ligy mistrů střelecky mimořádně dařilo, pohrdl dvěma šancemi, z nichž mohl zápas zdramatizovat. Porto totiž ani po loňském výprasku nemínilo na Anfiledu jen bránit a betonovat, ale naopak předvádělo sympatický ofenzivní fotbal. Jen zúročení scházelo...

Foto: Carl Recine, Reuters

Liverpoolský Roberto Firmino po vstřelené brance proti Portu ve čtvrtfinále Ligy mistrů.

I proto si Reds po změně stran hlídali slibné vedení, snažili se držet míč, přesně kombinovat a čekat na příležitost. Třetí branku sice už nepřidali, ale i tak je jejich pozice před odvetou víc než slibná. Zvláště, když na Porto umí, neboť v dosavadních sedmi pohárových kláních s ním ani jednou neprohráli.

Úvodní utkání čtvrtfinále fotbalové Ligy mistrů:
Tottenham - Manchester City 1:0 (0:0)
Branka: 78. Son Hung-min. Rozhodčí: Kuipers - Van Roekel, Zeinstra - Makkelie (video, všichni Niz.). ŽK: Rose - Laporte, Mahriz. Diváci: 60.044.
Tottenham: Lloris - Trippier, Alderweireld, Vertonghen, Rose - Sissoko, Winks (81. Wanyama) - Alli (87. Llorente), Eriksen, Son Hung-min - Kane (58. Moura). Trenér: Pochettino.
Manchester City: Ederson - Walker, Otamendi, Laporte, Delph - Gündogan, Fernandinho, D. Silva (89. De Bruyne) - Mahriz (89. Sané), Agüero (70. Jesus), Sterling. Trenér: Guardiola.
FC Liverpool - FC Porto 2:0 (2:0)
Branky: 5. Keita, 26. Firmino. Rozhodčí: Lahoz - Devís, Del Palomar - Manzano (video, všichni Šp.). ŽK: Soares, Felipe (oba Porto). Diváci: 52.465.
Liverpool: Alisson - Alexander-Arnold, Lovren, Van Dijk, Milner - Henderson, Fabinho, Keita - Salah, Firmino (82. Sturridge), Mané (73. Origi). Trenér: Klopp.
Porto: Casillas - M. Pereira (77. Fernando), Felipe, Militao, Telles - Corona, Danilo, Torres (73. Costa), Otávio - Marega, Soares (62. Brahimi). Trenér: Conceicao.

Reklama