Hlavní obsah

Klopp věří, že na sedmý pokus finále konečně vyhraje. Vždyť jen hloupí idioti zůstávají na podlaze a čekají na další porážku

Madrid/Praha

Nešťastník? Věčný smolař? Trenér, kterého pronásledují finálová prokletí a jemuž zůstává odepřeno vyhrát jakoukoli pohárovou trofej? „Pardon, nemluvme o mé trenérské kariéře jako o nešťastné,“ bránil se před dnešním finále Ligy mistrů německý kouč ve službách anglického Liverpoolu Jürgen Klopp. „Vždyť od roku 2012 jsem s výjimkou jediné sezony byl pokaždé ve finále,“ připomínal před utkáním s Tottenhamem na madridském Estadio Wanda Metrpolitano svou bilanci.

Foto: Phil Noble, Reuters

Trenér Liverpoolu Jürgen Klopp skoro až nechce věřit, co se ve druhém semifinále Ligy mistrů proti Barceloně jeho liverpoolským svěřencům podařilo.

Článek

Skutečně obdivuhodnou, protože od roku 2012 čeká na jednapadesátiletého Kloppa už sedmé finále velké pohárové soutěže.

„V počtu semifinálových výher pravděpodobně držím světový rekord," jen tak mimoděk zmínil, co všechno dokázal. Třeba i letos, kdy po semifinálové prohře s Barcelonou 0:3 na Camp Nou vyhrál s Liverpoolem domácí odvetu 4:0 a podruhé po sobě si tak zahraje finále Champions League.

Foto: Dave Thompson, ČTK/AP

Manažer fotbalového Liverpoolu Jürgen Klopp (vlevo) utěšuje kanonýra Mohameda Salaha po skončení posledního kola anglické Premier League. Liverpool sice vyhrál, ale stačilo mu to jen na druhé místo.

Jenže právě finálové zápasy jsou pro Kloppa prokleté. Sedmkrát je od zmiňovaného roku 2012 hrál, šest jich prohrál.

„Jenže mužstva, která jsem vedl, se lišila, a i okolnosti finálových porážek byly různé," brání se Klopp označení smolař či nešťastník.

„Kdybych byl tím důvodem, proč jsme prohráli šest finálových zápasů, pak by se měl každý bát. Před rokem jsme inkasovali gól světové třídy a další dva, které normálně nedostáváme," připomněl Klopp dvě velké chyby brankáře Lorise Kariuse, které v kyjevském finále s Realem Madrid jeho mužstvo potopily.

Foto: Facebook: Loris Karius

Gólman Loris Karius.

„Před rokem jsme byli sami překvapeni z toho, že jsme se dostali až do finále. Teď jsme o rok starší, odehráli jsme na padesát zápasů, naše výsledky jsou stabilnější," připomínal tažení Ligou mistrů i třeba bitvu o titul, kterou s Liverpoolem sváděl až do posledního kola v Premier League s Manchesterem City. Pro Reds ale nakonec neúspěšnou, neboť skončili druzí o pouhý bod za Citizens.

I proto je Liverpool považován dnes večer za favorita. Vždyť v Premier Legue nad Tottenhamem vyhrál obě utkání 2:1 a nakonec nasbíral o 21 bodů víc než Spurs, kteří skončili v ligové tabulce čtvrtí.

Foto: Dave Thompson, ČTK/AP

Německý manažer Liverpoolu Jürgen Klopp smekl před fanoušky Reds, poděkoval jim za podporu. V klubu však zavládl smutek, Liverpool na mistrovský titul opět nedosáhl.

Klopp ale roli favorita odmítá, i když samozřejmě věří, že po šesti předchozích nezdařených finálových pokusech konečně uspěje a nejcennější evropskou klubovou trofej s Liverpoolem získá.

Vždyť jak to řekl před třemi lety, když hrál s Reds první finále a ve finále Ligového poháru prohrál v londýnském Wembley s Manchesterem City až v penaltovém rozstřelu? „Jen hloupí idioti zůstávají ležet na podlaze a čekají na další porážku."

Sedm Kloppových finálových pokusů
12. května 2012, Berlín - finále Německého poháru Borussia Dortmund - Bayern Mnichov 5:2 - Sezona končící velkým Kloppovým triumfem. Nejprve dovedl Borussii k obhajobě mistrovského titulu, pár dnů na to potupil v pohárovém finále Bayern. „Byla to ta nejúžasnější věc, kterou jsem mohl zažít," rozplýval se Klopp po utkání na Olympijském stadionu, které rozhodl hattrick Lewandowského a góly Kagawy a Hummelse. „Těžko lze slovy vyjádřit, co zažíváme, protože double je něčím neuvěřitelným."
25. května 2013, Londýn - finále Ligy mistrů Borussia Dortmund - Bayern Mnichov 0:1 - Před finálovým zápasem ve Wembley Klopp věřil, že bude mít znovu navrch, jenže trefa Arjena Robbena v 89. minutě německé finále Champions League rozhodla ve prospěch Bayernu. „Spousta lidí se pokoušela dostat na Everst a museli se vrátit, i když už byli deset metrů pod vrcholem. Totéž teď prožíváme my," nestyděl se kouč Borussie za slzy, které mu tekly stejně jako všem jeho svěřencům.
17. května 2014, Berlín - finále Německého poháru Borussia Dortmund - Bayern Mnichov 0:2 - Tentokrát Klopp nenarazil ve finále na Juppa Heynckese, ale na Pepa Guardiolu, který se stal novým koučem Bayernu. Vyhrál s ním titul a na Olympijském stadionu v Berlíně i pohár. „Je to bolestivá porážka, protože Německý pohár je velkou soutěží," přiznal Klopp po zápase, který rozhodly góly Robbena a Müllera. Poprvé také připustil, že přemýšlí o odchodu z Dortmundu: „Nechci být trenérem Borussie do sedmdesáti."
30. května 2015 - Berlín - finále Německého poháru Borussia Dortmund - Wolfsburg 1:3 -Během šestnácti minut dal Wolfsburg tři góly a pohár byl jeho. „Borussia je mimořádným klubem a já vždy říkal, že nejsem dokonalým trenérem, kterého by si zasloužila. Tenhle klub si zaslouží stoprocentního kouče," těžko Klopp skousával prohru. To vše se odehrávalo už v době, kdy požádal o rozvázání smlouvy, kterou měl platnou ještě na tři další roky. „Není to o tom, že bych se cítil unavený, ani o tom, že bych byl v kontaktu s jiným klubem. Ale rozhodně neplánuji vzít si volno," pravil po finále mnohoznačně.
28. února 2016 - Londýn - finále Ligového poháru Liverpool - Manchester City 1:1, na penalty 1:3 - Pouhé čtyři měsíce poté, co Klopp nahradil u týmu Reds Brendana Rodgerse, ho čekalo v londýnském Wembley další finále v trenérské kariéře. Znovu neúspěšné, neboť náhradní gólman Citizens Caballero zlikvidoval při penaltovém rozstřelu hned tři střely hráčů Liverpoolu. „Prohráli jsme, ale půjdeme dál a budeme lepší. Musíme se zvednout, protože na podlaze zůstávají ležet jen hloupí idioti, kteří čekají na další porážku," pronesl Klopp už pomalu legendární výrok, jímž si získal fanoušky svého nového klubu a kterým se řídí i on sám.
18. května 2016 - Basilej - finále Evropské ligy Liverpool - Sevilla 1:3 - Pro Kloppa další finálová rána. Chtěl pro Liverpool získat velkou evropskou trofej, chtěl se vítězstvím v Evropské lize dostat do Ligy mistrů, jenže jeho tým ve druhém poločase zkolaboval. Navrch měla Sevilla, která vyhrála Evropskou ligu potřetí v řadě. „Přitom jsme mohli tenhle zápas vyhrát alespoň 4:1. Neobviňujte hráče, byla to moje chyba," omlouval se fanouškům a bral vinu za porážku na sebe.
26. května 2018 - Kyjev - finále Champions League Liverpool - Real Madrid 1:3 - Finále se proměnilo v Kloppovu noční můru, neboť prohrál už šesté v řadě. Rozhodly dvě neuvěřitelné minely brankáře Kariuse, který tím nad sebou podepsal ortel, stejně jako nádherný gól, jenž vstřelil Gareth Bale. Svou roli sehrálo i zranění hvězdy Reds Mohameda Salaha. „Přitom jsme měli jediný plán. Hrát a vyhrát. Ale my se vrátíme. A silnější a lepší," ujišťoval německý kouč po prohraném finále.
1. června 2019 - Madrid - finále Champions League Liverpool - Tottenham - Klopp vyřčený sen splnil a po roce bude hrát s Liverpoolem znovu finále. Dočká se po šesti předchozích finálových prohrách na stadionu Atlétika Madrid na sedmý pokus konečně vítězství?

Reklama

Související témata: