Hlavní obsah

Liverpool - Chelsea 2:2, 5:4 PKTrofej pro Liverpool. Anglické drama pod dámským dohledem rozhodl až penaltový rozstřel

Praha
Aktualizováno

Liverpool vyhrál bitvu o Superpohár UEFA. Tradiční střetnutí úřadujících šampionů Ligy mistrů a Evropské ligy v Istanbulu rozhodl až rozstřel, Liverpoolští po nerozhodných 90 minutách (1:1) i prodloužení (2:2) na penalty zvítězili nad Chelsea 5:4.

Foto: Murad Sezer, Reuters

Hráči Liverpoolu s trofejí.

Článek
Fotogalerie

V Superpoháru se poprvé utkala dvě anglická mužstva. Liverpool z dosavadních šesti účastí zvítězil čtyřikrát - v letech 1977, 2001, 2005 a letos. Chelsea se radovala z trofeje pouze v roce 1998 a poté dvakrát neuspěla.

Utkání řídila sudí Stéphanie Frappartová, která jako první žena v historii rozhodovala významný zápas mužů v evropských pohárech.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Cesar Azpilicueta (vlevo) z Chelsea diskutuje s rozhodčí Stéphanií Frappartovou.

Liverpool sice prohrával po brance Oliviera Girouda, ale dvěma góly skóre otočil Sadio Mané, který nejprve ve druhém poločase vyrovnal a druhý zásah přidal v prodloužení. Chelsea poté zásluhou proměněného Jorginhova pokutového kopu poslala zápas do penaltového rozstřelu. V něm v páté sérii rozhodl brankář Adrián, jenž vyrazil pokus Tammyho Abrahama.

Do první vážnější šance se sice dostal Liverpool, ale Chelsea poté převzala aktivitu a byla nebezpečnější. Blízko k úvodní brance měl Pedro, jehož střela z úhlu ve 22. minutě skončila na břevně. Poté dostal míč za obranu Kovačič, ale brankář Adrián, jenž nastoupil místo zraněné jedničky Alissona, vyběhl včas.

Foto: John Sibley, Reuters

Olivier Giroud jásá, poslal Chelsea do vedení proti Liverpoolu.

Do vedení se vítěz Evropské ligy dostal ve 36. minutě. Po akci dvou hráčů proti sedmi se o to po Pulisicově přihrávce postaral Giroud. Francouzský útočník si připsal už dvanáctý gól v posledních třinácti zápasech v evropských pohárech v dresu Chelsea.

Trenér Liverpoolu Klopp do druhého poločasu místo nevýrazného Oxladea-Chamberlaina poslal na hřiště Roberta Firmina a brazilský útočník už ve 48. minutě přispěl přihrávkou k vyrovnávací brance Maného. Vzápětí se mohl Firmino podepsat asistencí pod další gól, ale Fabinho v dobré pozici mířil těsně vedle.

Liverpool měl i nadále převahu a Chelsea musel dvakrát zachránit brankář Arrizabalaga. Po rohovém kopu nejprve vychytal Salaha a poradil si i s dorážkou Van Dijka, kterou vyrazil na břevno. Tempo poté upadlo a v normální hrací době skončil zápas 1:1.

Foto: Kemal Aslan, Reuters

Liverpoolský Sadio Mané obstaral vyrovnání v boji o Superpohár.

Do prodloužení vstoupil lépe Liverpool a v 95. minutě se ujal vedení, když Firmino našel zpětnou přihrávkou Maného a ten poslal míč pod břevno. Chelsea však nemusela s odpovědí čekat příliš dlouho, protože po faulu Adriána nařídila rozhodčí Frappartová penaltu a tu s přehledem proměnil Jorginho.

Oba celky měly velké šance rozhodnout, ale utkání dospělo do rozstřelu. Rozuzlení přinesla pátá série, v níž Adrián vyrazil Abrahamův pokus a zajistil Liverpoolu první Superpohár UEFA od roku 2005.

Foto: John Sibley, Reuters

Liverpoolský brankář Adrián při neúspěšném pokusu Tammyho Abrahama z Chelsea.

Celkem Liverpool vyhrál tuto trofej čtyřikrát a v pořadí nejúspěšnějších týmů se dělí o druhé místo s Realem Madrid, lepší jsou pouze Barcelona a AC Milán s pěti triumfy. Chelsea Superpohár získala jen v roce 1998, v letech 2012 a 2013 duel o něj nezvládla.

Utkání o fotbalový Superpohár UEFA v Istanbulu:
FC Liverpool - FC Chelsea 2:2 po prodl. (1:1, 0:1), pen. 5:4
Branky: 48. a 95. Mané - 36. Giroud, 100. Jorginho z pen. Penalty proměnili: Firmino, Fabinho, Origi, Alexander-Arnold, Salah - Jorginho, Barkley, Mount, Emerson. Neproměnil: Abraham (Chelsea). Rozhodčí: Frappartová - Nicolosiová (obě Fr.), O'Neillová (Ir.) - Turpin (video). ŽK: Henderson, Alexander-Arnold - Azpilicueta.
Liverpool: Adrián - Robertson (91. Alexander-Arnold), Van Dijk, Matip, Gomez - Henderson, Fabinho, Milner (64. Wijnaldum) - Mané (103. Origi), Salah, Oxlade-Chamberlain (46. Firmino). Trenér: Klopp.
Chelsea: Arrizabalaga - Emerson, Christensen (84. Tomori), Zouma, Azpilicueta - Jorginho, Kanté, Kovačič (102. Barkley) - Pulisic (74. Mount), Giroud (74. Abraham), Pedro. Trenér: Lampard.

Reklama

Související témata: