Hlavní obsah

Divoké předkolo Ligy mistrů! Dvě červené a nekonečné penalty. Kopat museli i brankáři

Kodaň/Praha

Opravdu hodně dlouhý a nejspíš i dost vysilující zápas mají za sebou účastníci třetího předkola Ligy mistrů Kodaň a Crvena zvezda Bělehrad. V jejich odvetném střetnutí konaném na půdě dánského celku museli po remíze 1:1 v základní hrací době odehrát nejprve prodloužení, v němž ale rozhodující trefa nepadla, a na řadu tak přišly pokutové kopy. Do těch se nakonec museli zapojit i brankáři obou týmů, rozstřel se totiž dlouho neměl k závěru. K vidění nakonec bylo neuvěřitelných dvaadvacet provedených penalt!

Foto: Ritzau Scanpix, Reuters

Hráči Crvene zvezdy se radují z postupu do čtvrtého předkola Ligy mistrů. V něm se utkají se švýcarskými Young Boys.

Článek

Celý zápas byl dost divoký. Hosté z Bělehradu vedli od sedmnácté minuty po trefě Richmonda Boakyeho 1:0, těsně před koncem poločasu ale dokázal srovnat Dame N'Doye. Situace se pro Zvezdu zkomplikovala v 54. minutě, kdy obdržel druhou žlutou kartu obránce Nemanja Milunovič, domácí ale nedokázali početní přesilu využít, a protože i první zápas skončil 1:1, utkání se dostalo až do prodloužení.

V něm gól nepadl, a navíc se poměr sil opět vyrovnal po druhé žluté kartě pro kodaňského Pepa Biela. Na řadu se tak dostaly pokutové kopy. A i v nich se děly věci. Celkem totiž hráči museli odkopat jedenáct sérií, tedy 22 penalt, z čehož devětkrát byli diváci svědky neúspěšně provedeného pokusu.

Do penalt se museli zapojit i brankáři (mimochodem oba byli ve svých pokusech úspěšní), a protože na hřišti na obou stranách zůstalo jen deset hráčů, v jedenácté sérii si míč opět museli postavit dva fotbalisté, kteří za sebou již jeden pokutový kop měli.

V náročném a dlouhém penaltovém rozstřelu to nebyly jen nervy pro hráče a fanoušky, ale pořádný záhul dostal také trávník, který se po mnoha provedených pokutových kopech zejména kolem penaltového puntíku ve své kvalitě čím dál víc horšil a postupem času začínal připomínat spíše oraniště, na což si stěžovali i exekutoři těchto kopů.

Foto: Ritzau Scanpix, Reuters

Jonas Wind (FC Kodaň) svou druhou penaltu neproměnil, po 22 pokutových kopech se tak z vítězství radovala Crvena zvezda.

Hrdinou úterního večera se nakonec stal Radovan Pankov z Crvene zvezdy, který proměnil oba své pokutové kopy (v páté a jedenácté sérii). Naopak Jonas Wind, který byl v první sérii za Kodaň úspěšný, svůj druhý pokus v poslední sérii neproměnil a z postupu se tak raduje srbský klub.

Porto vypadlo s Krasnodarem

Předkolo Ligy mistrů v úterý vůbec přineslo řadu zajímavých situací. Ve čtyřech z odehraných zápasů padlo celkem šest červených karet, kromě dvou v zápase Kodaň - Bělehrad také další dvě v utkání Dynamo Kyjev - Bruggy (na každé straně jedna) a po jedné obdržely domácí týmy v zápasech Karabach - APOEL a Ferencváros - Dinamo Záhřeb.

A diváci se dočkali i řady zajímavých výsledků. Kromě skotského Celtiku, který vyřadila Kluž, jenž si tak zahraje s pražskou Slavií, vypadlo překvapivě také Porto, které podlehlo Krasnodaru. Problémy s řeckým PAOK měl i semifinalista loňského ročníku Ligy mistrů Ajax, nakonec si ale s řeckým protivníkem poradil a po výsledcích 2:2 a 3:2 postupuje dále.

Reklama