Hlavní obsah

Hrdina Slavie: Standa Vlček má holt smůlu, teď ho sundám z plakátu!

Praha

Vřítil se do šestnáctky, v pádu vystřelil, vzápětí se míč s přispěním jednoho z obránců rumunské Kluže třepetal v síti. Obránce fotbalové Slavie Jan Bořil se propadl do euforie: uháněl k ochozům, cestou kopem ve stylu kung-fu trefil rohový praporek. „Vůbec jsem nevěděl, jak mám slavit. Prostě jsem někam běžel, kluci pak na mě naskákali," soukal ze sebe Bořil, který premiérovým gólem v evropských pohárech rozhodl středeční domácí odvetu 4. předkola Ligy mistrů (1:0) a vystřelil sešívané do základní skupiny Champions League.

Jan Bořil věděl, že půjde jak tank a zbořil KlužVideo: Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

„Zažíváme něco neuvěřitelného. Chtěli jsme Ligu mistrů strašně dlouho, dřeli jsme kvůli ní. Teď je to realita," rozplýval se Bořil.

Překvapil jste sám sebe, že jste odvetu s Kluží rozhodl?

Jsem sváteční střelec, nedávám moc gólů. Když vystřelím, tak většinou do padesáté řady na tribuně. Kluci si ze mě dělají srandu. Na druhou stranu mi ale dlouho prorokovali, že jednou rozhodnu velký zápas. Teď přišel. Před utkáním i v poločase mě trenéři nabádali, ať hodně střílím a nepřihrávám. Tak jsem konečně vystřelil... Když jsem převzal přihrávku, moje první myšlenka byla, že půjdu do vápna jako tank.

Sestřih odvetného zápasu 4. předkola LM mezi Slavií a KlužíVideo: O2 TV Sport

Bylo znát, že ve hře je strašně moc?

Rozhodně. Byli jsme nervózní, dlouho jsme se hledali. Chtěli jsme hned dávat finální přihrávky, ty pak končily v autu. Druhou půli, neříkám, že jsme dominovali, ale byli jsme víc na míči, víc jsme si věřili. A potom dali gól.

Zlomila vaše branka zápas?

Nakopnula nás, uklidnila. Věděli jsme, že už postup uhrajeme, i kdybychom měli kopat míče do desátý řady. Říkal jsem klukům, že prostě nemůžeme dostat gól.

Koho jim přisoudí dnešní los Ligy mistrů? Mají slávisté vysněné soupeře?Video: Sport.cz

Mužstvo prý před zápasem hecoval bývalý útočník Stanislav Vlček, který před 12 lety vystřelil Slavii postup do Ligy mistrů dvěma góly proti Ajaxu...

Prohlásil, že pokud dá někdo postupový gól, přenechá mu místo na obřím plakátu na stěně stadionu. Po zápase jsem mu řekl, že má holt smůlu, že ho z toho plakátu sundám. Do konce kariéry už nepotřebuju dát žádný gól, tenhle mi stačí.(směje se) Teď už zase koncovku přenechám ofenzívním hráčům.

Koho si přejete do základní skupiny?

Angličany. Ti jsou pro mě nejvíc. Je jedno, který tým, všechny jsou top. Ale ať dostaneme  kohokoli, budeme chtít ukázat, že máme i na Ligu mistrů. Ve skupině nebudeme pod takovým tlakem, jako nyní s Kluží.

Dneska jsme byli válečníci. Jsem hrdý na tým, jak to odmakal, řekl kapitán Milan ŠkodaVideo: Sport.cz

Napadlo vás v zimě 2016, kdy jste do Slavie přicházel, že s ní zažijete takovou pohádku? Tehdy se teprve klub dostával z nejhoršího...

Bylo to tenkrát těžké rozhodování. Přemluvila mě manželka. Říkala, že Slavia je velký klub s velkou historií, a že když se něco stane, někdo ji koupí. A určitě nezanikne. Jsem rád, že jsem tady. Nejvíc vlastně musím poděkovat ženě.

Reklama

Související témata: