Hlavní obsah

Barcelona - Slavia 0:0Skvělý Kolář přiváděl k zoufalství i Messiho, sešívaní díky němu získali na Camp Nou bod

Barcelona
Aktualizováno

Sehráli s gigantem vyrovnanou partii, jak už si v Lize mistrů zvykli. Fotbalisté pražské Slavie ve 4. kole základní skupiny F na slavném stadionu Camp Nou odmítli roli jasného outsidera a vybojovali v Barceloně drahocennou remízu 0:0. Hrdinou historického duelu byl neprůstřelný brankář Ondřej Kolář. Jedná se o nejslavnější bezbrankový výsledek v novodobé historii pražského klubu. Červenobílí po něm zůstávají na posledním místě tabulky, ale stále s nadějí na postup.

Sestřih zápasu Ligy mistrů Barcelona - SlaviaVideo: O2 TV Sport

 
Článek
Fotogalerie

Všechno hrálo proti sešívaným. Barcelona od prohry na Spartě v roce 1992 vyhrála všech pět pohárových zápasů s českými soupeři. Messi a spol. doma vyhráli posledních 16 soutěžních duelů, a pokud jde o Ligu mistrů, na vlastním trávníku od září 2013 neprohráli 33x za sebou (30 výher, 3 remízy).

Slavia nastoupila bez klasického hrotu, role útočníka připadla Masopustovi. Nicméně již v 5. minutě hned dvakrát pohrozila. Ševčík nejprve málem oslovil v ideální pozici Olayinku, na druhý pokus pak vnikl do šestnáctky sám a jeho sražený centr náležitě zaměstnal Ter Stegena.

Foto: Emilio Morenatti, ČTK/AP

Slávista Petr Ševčík (uprostřed) měl v úvodu utkání první velkou šanci, ale brankář Barcelony Marc-André ter Stegen se překvapit nenechal.

Domácí začali ospale, ale hned jejich první šance byla obrovská. Pravý bek Semedo si naběhl za obranu, řítil se ze strany sám na brankáře, jenže Kolář jeho střelu na bližší tyč vykopl na roh.

Foto: Emilio Morenatti, ČTK/AP

Za dres chytal zadák Barcelony Gerard Piqué unikajícího slávistu Petera Olayinku a vysloužil si žlutou kartu.

Jinak Barca čekala, s čím přijde Messi. Hvězdný Argentinec zkusil udeřit z přímého kopu, pak rovnou z rohu, ale Kolář byl vždy na místě. Snaha o volej v akrobatické pozici Messimu nevyšla.

Červenobílí se dokázali do šancí prokombinovat, jako když Olayinka připravil ideální pozici, ale Stanciu trefil jen hlavu uhýbajícího se Masopusta.

Foto: Emilio Morenatti, ČTK/AP

Kapitán Slavie Tomáš Souček v hlavičkovém souboji s Gerardem Piquém (vpravo) z Barcelony.

Dva neuznané góly

Pan Božský demonstroval svou genialitu ve 35. minutě. Messi frnkl Frydrychovi, navedl si míč před velké vápno a nechytatelnou střelou trefil spojnici břevna a tyče. Hosté pak ještě měli štěstí, když Vidal obral o balon riskujícího gólmana Koláře, ale nestačil ho posunout nikomu před opuštěnou branku. Kolář ovšem vše mnohonásobně napravil. Včas vyběhl proti Semedovi, po Traorého hrubce zneškodnil Messiho tutovku a zázračný zákrok vytáhl proti Piquého hlavičce. V závěru první půle dostal Bořil míč do sítě, gól však kvůli ofsajdu neplatil.

Kolářův koncert pokračoval také ve druhé půli. Deset minut po přestávce lapil tutovku střídajícího Sergiho Roberta. Barca pak vyrovnala na neuznané góly, neboť ani Vidalova trefa po posouzení u videa kvůli ofsajdu neplatila.

Foto: Emilio Morenatti, ČTK/AP

Lionel Messi kličkuje před kapitánem Slavie Tomášem Součkem. Vpravo další slávista, Nicolae Stanciu.

V 77. minutě už byl Messi zoufalý. Po Fatiho ideální nabídce zakončoval z malého vápna, nicméně skvělý Kolář nad ním znovu triumfoval.

Favorit už nic velkého nevymyslel a zklamal. Slávisté tak ukončili jeho sérii 16 vítězství v soutěžních zápasech na Camp Nou.

Fotbalová Liga mistrů - 4. kolo skupiny F:
FC Barcelona - Slavia Praha 0:0
Rozhodčí: Oliver - Burt, Bennett - Kavanagh (video, všichni Angl.). ŽK: Piqué, Semedo, Busquets - Olayinka, Stanciu, Hušbauer, Kúdela, Kolář. Diváci: 67 023.
Barcelona: Ter Stegen - Semedo, Piqué, Lenglet, Alba (46. Sergi Roberto) - Vidal, Busquets (68. Rakitič), De Jong - Dembélé (65. Fati), Messi, Griezmann. Trenér: Valverde.
Slavia: Kolář - Coufal, Kúdela, Frydrych, Bořil - Souček, Traoré (57. Tecl) - Ševčík, Stanciu (63. Hušbauer), Olayinka - Masopust (82. Provod). Trenér: Trpišovský.
Další úterní zápasy Ligy mistrů najdete zde.

Reklama

Související témata: