Hlavní obsah

S Rosou v erbu. Dortmund táhne proti Slavii kapitán, který obdivuje ikonu Sparty

Dortmund/Praha

Docela paradox. Fotbalisty Dortmundu táhne do bitvy s pražskou Slavií v Lize mistrů kapitán, který obdivuje ikonu jejího odvěkého sparťanského rivala. Marco Reus se svým obdivem k Malému Mozartovi nikdy netajil, bývalého hráče Borussie bere za svůj vzor. „Jeho slova mě vždy potěší. Vlastně pro mě dál zůstává pojítkem s klubem, který pro mou kariéru znamenal strašně moc,“ pochvaluje si Tomáš Rosický, dnes sportovní ředitel Sparty, který na Vestfálském stadionu válčil v letech 2001-06 spolu s Janem Kollerem.

Foto: Leon Kuegeler, Reuters

Fotbalisté Dortmundu se radují z branky. Jejím autorem byl kapitán Marco Reus (vpravo).

Článek

Znovu se připomněl zrovna nedávno. Když jeho vzor slavil začátkem října 39. narozeniny, Marco Reus přispěchal na sociálních sítích s gratulací. A připomněl, že se svého hrdinu vždy snažil kopírovat.

„V první řadě je vidět, že má dobrý vkus," reaguje se smíchem Tomáš Rosický.

„Samozřejmě vždy potěší, když víte, že jste na někoho takového zapůsobil, že se na vás koukal. A že o vás v jeho pozici stále mluví... Reus je velká hvězda německého i světového fotbalu. Já jako mladý nebyl jiný, díval jsem se na Zidana a další famózní hráče. Ano, jsem rád," netají, jak mu chvála lichotí.

Smolař přišel o titul mistra světa

Jako by Reus po svém vzoru zdědil i smůlu na častá a vážná zranění. Třicetiletý ofenzivní záložník kvůli nim přišel o hodně, třeba také o titul mistra světa...

Jestlipak se bývalý lídr české reprezentace v kapitánovi BVB vidí i fotbalově?

„Osobně se neznáme. Některé stopy podobnosti se mnou asi najdeme. Herní inteligence, driblink, co jsem dělal. Reus je ovšem gólovější a v zakončení nebezpečnější, než jsem býval já," uznává Rosický.

Však také Reus dostal křestní jméno Marco po slavném kanonýrovi Van Bastenovi. Původně se měl jmenovat Dennis, ale když Holanďan rok před jeho narozením předvedl v Německu ve finále mistrovství Evropy 1988 famózní volej, všechno bylo jinak...

Kanonáda ve výročním duelu

Produktivitou se dortmundský rodák blýskl i v sobotním ligovém duelu s Düsseldorfem. Dva góly dal a na jeden přihrál. Borussia nastoupila na oslavu 110. výročí od založení klubu (19. prosince 1909) ve speciálních černých dresech a svého soupeře nakonec rozcupovala 5:0.

Docela adresná výstraha pro Slavii, která v Dortmundu nastoupí v úterý.

Foto: Albert Gea, Reuters

Dortmundský kapitán Marco Reus během utkání na barcelonském Camp Nou.

„Parádní vítězství, také vzhledem k výši skóre. Zápas nám prostě vyšel, hráli jsme moc dobře. Povzbuzení pro celý tým. Doufám, že tak můžeme pokračovat i v následujících utkáních. Je také důležité, že jsme doma potvrdili výhru z minulého kola v Berlíně. Od neděle už začíná příprava na Slavii," vzkazuje Reus sešívaným.

Zatímco Slavia skončí ve skupině poslední, Borussia v závěrečném kole skupinové fáze Ligy mistrů svede na dálku bitvu o postup s Interem, který přivítá Barcelonu.

Reklama

Související témata: