Hlavní obsah

Dortmund - Slavia 2:1Borussia se třásla až do konce, Slavii ale porazila a v Lize mistrů postupuje

MinutaMin. Tým Hráč Akce
10. Sancho 1 : 0
43. Souček 1 : 1
61. Brandt 2 : 1
Záznam online reportáže

Zdeněk PavlisSport.cz
Aktualizováno

Uznalý potlesk Vestfálského stadionu vyprovodil pražskou Slavii ze scény Ligy mistrů. V  posledním utkání základní skupiny sehrála v Dortmundu výtečnou partii, domácí Borussii se postavila jako naprosto rovnocenný soupeř, a kdyby znovu nedoplatila na spoustu promarněných šancí, nemusela rozhodně odejít poražena (1:2). Na vedoucí gól Sancha sice Souček odpověděl, na trefu Brandta už ale nedokázal dát odpověď ani on, ani nikdo ze spoluhráčů. Dortmund dohrávající posledních třináct minut jen v  deseti výhru uhájil a společně s  Barcelonou si tak zajistil postup do jarního osmifinále Champions League, Pražané naopak v  pohárové Evropě dohráli.

Sestřih zápasu Ligy mistrů Dortmund - SlaviaVideo: O2 TV Sport

 
Článek
Fotogalerie

Bořilův úlet a nerespektování taktických příkazů? Nebo pobláznění slávistického obránce z úvodních osmi minut, do nichž jeho tým vtrhnul s takovou vervou, že mohl šokovat Vestfálský stadion hned v úvodu? Hlavičkující Olayinka měl před sebou jen Bürkiho, ale zase nemířil přesně, takže gólman Borussie stačil balon vykopnout.

Zákonitě proto přišel trest. Zvlášť, když si o něj Bořil řekl. Vyrazil o sedm osm metrů víc dopředu, než měl, takže Reusovi se odkryl prostor, o jakém se mu už dlouho nesnilo. Pro takového plejera maličkost naservírovat Sanchovi přesnou přihrávku před odkrytou bránu, pro devatenáctiletého mladíka z Ostrovů žádný problém skórovat.

Foto: Martin Meissner, ČTK/AP

Jadon Sancho (vpravo) z Dortmundu otevírá skóre zápasu Ligy mistrů proti pražské Slavii.

A mohlo být hůř, kdyby Kolář mezi slávistickými tyčemi nečaroval a hned několika brilantními zákroky svou tržní cenu na evropské fotbalové burze nezvyšoval. Proti dortmundské ikoně Reusovi hned dvakrát. Nejdřív jeho střelu vykopl, za osm minut mu stál tváří v tvář, ale přesto si s jeho ránou věděl rady a minelu Takácse napravil.

Foto: Martin Meissner, ČTK/AP

Slávistický brankář Ondřej Kolář likviduje šanci Marca Reuse z Dortmundu.

Pro Pražany šlo o důležité momenty, při nichž přečkali hrozící kolaps. Mohli se znovu nadechnout a pokoušet se o vyrovnání. Stanciu a Masopust k tomu měl iblízko, Takács po rohovém kopu rumunského legionáře rovněž, Škoda po půlhodině hry úplně nejblíž.

Opět to byl Stanciu, který připravil kapitánovi Pražanů skvostnou šanci, ale znovu z ní nic nebylo, protože Bürki Škodovu lehkou teč nadvakrát lapil.

Foto: Martin Meissner, ČTK/AP

Kapitán Slavie Milan Škoda (vlevo) v hlavičkovém souboji s Manuelem Akanjim z Dortmundu.

„Šel na hřiště proto, že má z našich útočníků momentálně nejlepší formu, navíc měl sloužit jako návnada, aby na sebe stahoval obránce Borussie a uvolňoval prostor hlavně Masopustovi. A pochopitelně aby eliminoval výškovou převahu domácích," vysvětloval trenér Trpišovský nasazení Škody, který toho na podzim odehrál v základní sestavě Slavie pramálo.

Tah mu vyšel, protože Škoda to byl, kdo těsně před přestávkou sklepl hrudníkem Masopustovu přihrávku před Součka a ten zlomil kouzlo do té doby odolávajícího Bürkiho. Regulérně, protože i systém VAR potvrdil, že se nejednalo ani o ofsajd, ani o ruku.

Foto: Martin Meissner, ČTK/AP

Vyrovnáno! Slávista Tomáš Souček (druhý zprava) posílá míč do sítě brankáře Dortmundu Romana Bürkiho.

I po změně stran se Slavia snažila navázat na výkon z první půle, jímž Dortmund evidentně vykolejila. Do šedesáté minuty se držela, i když domácí se úvodního poločasu poučili a i taktiku a způsob hry pozměnili. Hlavně Brandt, který nahradil zraněného Witsela, dělal Pražanům problémy.

V první příležitosti sice ještě pálil nad, deset minut poté ale z ostrého úhlu přece jen Koláře překonal. Jenže Borussia se neuklidnila, ba naopak se třásla a o výhru se strachovala.

Foto: Martin Meissner, ČTK/AP

Velký podíl na výhře Dortmundu měl i vynikající brankář domácích Roman Bürki.

Nejdřív během pekelných dvou minut měli Coufal, Souček, a hlavně hlavičkující Kúdela možnost skóre podruhé srovnat, poté po faulu Weigla, který uviděl druhou žlutou, musel ze hřiště a domácí tudíž dohrávali jen v deseti.

Bürki chytající životní zápas se ale doslova překonával a pohromě vždy zabránil, takže především jeho zásluhou Borussia přes závěrečný hektický nápor Slavie výhru uhájila a postoupila do jarního osmifinále Ligy mistrů.

6. kolo základní skupiny F fotbalové Ligy mistrů:
Borussia Dortmund - Slavia Praha 2:1 (1:1)
Branky: 10. Sancho, 61. Brandt - 43. Souček. Rozhodčí: Karasev - Demeško, Gavrilin - Meškov (video, všichni Rus.). ŽK: Brandt, Zagadou, Weigl - Bořil, Coufal. ČK: 77. Weigl. Diváci: 66 079.
Dortmund: Bürki - Akanji, Hummels, Zagadou - Hakimí (83. Balerdi), Brandt, Weigl, Guerreiro - Hazard (82. Piszczek), Reus, Sancho (87. Dahoud). Trenér: Favre.
Slavia: Kolář - Takács (83. Hušbauer), Kúdela, Bořil - Coufal, Souček, Ševčík, Stanciu, Olayinka - Masopust (72. Traoré), Škoda (65. Hilál). Trenér: Trpišovský.
Ostatní úterní zápasy Ligy mistrů najdete zde.

Reklama

Související témata: