Hlavní obsah

Hübschman jde do Ligy mistrů na úkor Lokvence, Pitáka a Ježka

PRAHA

Fotbalisté Šachtaru Doněck vybojovali postup do základních skupin Ligy mistrů, když ve středeční odvetě 3. předkola porazili 3:1 Salcburk, který má v kádru českou trojici Vratislav Lokvenc, Patrik Ježek, Karel Piták. Na jejich úkor se tak z postupu radoval další Čech Tomáš Hübschman. Do zápasu ale z Čechů zasáhl pouze Lokvenc, jenž na hřiště přišel až minutu před koncem.

Článek

Salcburk první utkání vyhrál 1:0 a k postupu se přiblížil už po pěti minutách odvety, když se hlavou prosadil obránce Remo Meyer. V tu chvíli potřebovali domácí vstřelit tři branky, což se jim nakonec podařilo.

Krátce po Meyerovi srovnal italský střelec Cristiano Lucarelli a dvanáct minut před koncem dal Šachtaru naději střídající Mexičan Nery Castillo, který proměnil pokutový kop. Drtivý tlak v závěru pak přinesl i postupový gól, o nějž se postaral Brazilec Brandao.

Do nejprestižnější evropské soutěže se dostal také druhý ukrajinský celek Dynamo Kyjev. Ten si poradil se Sarajevem, když po výhře 1:0 na hřišti soupeře triumfoval v domácí odvetě 3:0.

Dvě branky argentinského záložníka Matiase Delgada zajistily Besiktasi Istanbul postup přes FC Curych do základní skupiny Ligy mistrů. Delgado se postaral také o jedinou branku Besiktase v úvodním zápasu ve Švýcarsku, kde Turci remizovali 1:1. Využil tak znalosti švýcarského fotbalu, jelikož tři roky oblékal dres Basileje.

Anderlecht vypadl s Fenerbahce

Boje v Lize mistrů se budou muset obejít bez českých fotbalistů Daniela Zítky a Jana Poláka. Jejich klub Anderlecht Brusel totiž vypadl v 3. předkole s Fenerbahce Istanbul, když po prohře 0:1 na hřišti soupeře nestačil na soupeře ani doma, kde inkasoval hned dvakrát. Rozhodující moment přišel už v 2. minutě zápasu, kdy Zítku překonal srbský útočník Kežman. Oba Češi dnes odehráli celé utkání.

Ligu mistrů si naopak zahrají Brémy. Německý celek posunul do základních skupin brazilský záložník Diego, který proměnil dva pokutové kopy.

Fotbalisté dánského celku FC Kodaň, v jehož kádru je i český reprezentant Libor Sionko, nepostoupili do základních skupin Ligy mistrů, když v 3. předkole podlehli Benfice Lisabon v obou zápasech. Po prohře 1:2 v Portugalsku nezvládli domácí odvetu, když jedinou branku zápasu vstřelil řecký záložník hostů Kostas Katsuranis. Sionko do zápasu naskočil v 58. minutě.

Naopak bez problémů postoupila Valencie, která v prvním utkání vyhrála 3:0 a uspěla i v odvetě na hřišti švédského Elfsborgu, kde vyhrála 2:1. Španělský celek přitom postrádal hned několik tradičních opor, které nechal trenér Quique Sánchez Flores odpočívat.

Kováč s Jiránkem vypadli po penaltách

Liga mistrů zůstala zapovězena také dvojici českých obránců Radoslavu Kováčovi a Martinu Jiránkovi ze Spartaku Moskva. Jejich celek vybojoval na hřišti Celtiku Glasgow penaltový rozstřel, přestože hrál od 86. minuty o deseti bez vyloučeného Stranzla. Ve střelách ze značky pokutového kopu však byli úspěšnější domácí, z jejichž kádru je na odchodu další Čech Jiří Jarošík, který dnes nebyl ani na lavičce. V dresu Spartaku odehrál celý zápas Kováč, Jiránek je zraněný.

Z penalt se přitom mohlo rozhodnout již v průběhu utkání, ovšem na obou stranách střelci selhali: za Spartak nedal v 26. minutě penaltu Pavljučenko a na straně Celtiku zaváhal ve 115. minutě Vennegoor of Hesselink.

Liga mistrů - odvety 3. předkola
Šachtar Doněck - Salcburk 3:1 (1:1)
Branky: 9. Lucarelli, 78. Castillo z pen., 86. Brandao - 5. Meyer. Rozhodčí: Duhamel (Fr.). První zápas 0:1, postoupil Šachtar.
Dynamo Kyjev - FK Sarajevo 3:0 (1:0)
Branky: 3. Bangoura, 77. vlastní Miloševič, 90. Rebrov z pen. Rozhodčí: Dougal (Skot.). První zápas 1:0, postoupil Kyjev.
Besiktas Istanbul - FC Curych 2:0 (0:0)
Branky: 57. a 64. Delgado. Rozhodčí: Fröjdfeldt (Švéd.). První zápas 1:1, postoupil Besiktas.
Steaua Bukurešť - Borisov (Běl.) 2:0 (1:0)
Branky: 12. Zaharia, 54. Neaga. Rozhodčí: Vink (Niz.). První zápas 2:2, postoupila Steaua.
Dinamo Záhřeb - Brémy 2:3 (2:2)
Branky: 20. Vukojevič, 41. Modrič z pen. - 13. a 70. obě z pen. Diego, 38. Sanogo. Rozhodčí: Hauge (Nor.). První zápas 1:2, postoupily Brémy.
Anderlecht Brusel - Fenerbahce Istanbul 0:2 (0:1)
Branky: 2. Kežman, 73. Alex. Rozhodčí: Busacca (Švýc.). První zápas 0:1, postoupilo Fenerbahce.
FC Kodaň - Benfica Lisabon 0:1 (0:1)
Branka: 17. Katsuranis. Rozhodčí: Braamhaar (Niz.). První zápas 1:2, postoupila Benfika.
Elfsborg (Švéd.) - Valencie 1:2 (1:1)
Branky: 31. Alexandersson - 5. Helguera, 90. Villa. Rozhodčí: Baskakov (Rus.). První zápas 0:3, postoupila Valencie.
Celtic Glasgow - Spartak Moskva 1:1 (1:1, 1:1), pen. 4:3
Branky: 28. McDonald - 45. Pavljučenko. Rozhodčí: Rosetti (It.). ČK: 86. Stranzl (Spartak). První zápas 1:1, postoupil Celtic.
Rosenborg Trondheim - Tampere 2:0 (1:0)
Branky: 45. Sapara, 49. Konan. Rozhodčí: Hamer (Luc.). První zápas 3:0, postoupil Rosenborg.

Reklama

Související témata: