Hlavní obsah

Vyloučení z Ligy mistrů? Manchester City se proti tvrdému trestu odvolal

Vedení Manchesteru City se odvolalo k mezinárodní sportovní arbitráži CAS proti rozhodnutí Evropské fotbalové unie UEFA, která anglický klub za vážné porušení pravidel finanční fair play a licenčních předpisů vyloučila na dva roky z evropských pohárů.

Foto: Rui Vieira, ČTK/AP

Fotbalisté Manchesteru City Benjamin Mendy a Gabriel Jesus.

Článek

"V současnosti nelze ani naznačit, kdy bude konečné rozhodnutí v této záležitosti vydáno," uvedla v prohlášení sportovní arbitráž. Výkonný ředitel "Citizens" Ferran Soriano doufá, že se spor vyřeší na konci sezony. CAS obvykle trvá vydání verdiktu rok, pokud se obě strany nedohodnou na rychlejších jednáních.

Předchozí spory, které se týkaly porušení finanční fair play UEFA, CAS většinou vyřešila v červnu nebo v červenci, aby neohrozila následující sezonu evropských pohárů.

CAS nejprve vybídne obě strany k předložení písemných návrhů a mezitím svolá skupinu arbitrů. Následovat bude uzavřené slyšení, pokud se obě strany nedohodnou na veřejném projednání.

Klub, jehož majoritním vlastníkem je šejk Mansúr ze Spojených arabských emirátů, se podle vyšetřovatelů provinil v letech 2012 až 2016, kdy nadhodnotil příjmy od sponzorů na svých účtech i v materiálech předložených UEFA. Manchesteru City unie také vytknula neochotu spolupracovat při vyšetřování.

To UEFA zahájila loni v březnu poté, co německý list Der Spiegel zveřejnil uniklé dokumenty včetně firemních e-mailů. Podle nich City uměle navyšovali hodnotu sponzorské smlouvy s aerolinkami Etihad Airways, aby zamaskovali skutečný původ příjmů a obešli pravidla.

Klub, který v minulosti za porušení finančních regulí dostal od UEFA pokutu bezmála 50 milionů liber, vždy jakákoliv obvinění odmítal a konstatoval, že vyšetřovatelům naopak přednesl jasné důkazy o dodržení všech pravidel.

Pokud CAS odvolání City zamítne, nezahraje si manchesterský celek Ligu mistrů ani Evropskou ligu v ročnících 2020/21 a 2021/22. Navíc bude muset zaplatit pokutu 30 milionů eur (téměř 760 milionů korun).

Dnes svěřenci trenéra Pepa Guardioly rozehrají osmifinále Ligy mistrů na hřišti Realu Madrid. "Citizens" ještě nikdy prestižní soutěž nevyhráli.

Reklama

Související témata: