Hlavní obsah

Senzace v Lize mistrů potvrdily: Bez cizinců ani ránu

Pavel DosadilSport.cz

Nečekaných účastníků měla letos fotbalová Liga mistrů víc než dost. Postup kyperské Famagusty a běloruského Borisova způsobil obrovskou senzaci, také dánský Aalborg či rumunská Kluž budily v základních skupinách velkou pozornost. Čím by se od nich mohli inspirovat Češi, kteří v milionářské soutěži chyběli? Jedna odpověď se na první pohled nabízí - angažováním cizinců.

Článek

Fotbalová Liga mistrů se českým klubům vzdaluje. Sparta v ní chybí třetí rok, Slavia si ji zahrála jen loni. Další domácí adepti mají k milionářské soutěži ještě dál. Jak je tedy možné, že se v Lize mistrů roztahují kluby z Kypru, Rumunska, Dánska či Bě-loruska!?

Stačí se podívat na složení základních sestav ze závěrečného kola základních skupin. V Kluži a Famagustě, které šokovaly Evropu, jsou domácí hráči v menšině. Prim hrají cizinci. Také Aalborg nasadil aspoň brankáře z Maroka, obránce z Nizozemska a útočníka z Polska. Výjimkou potvrzující pravidlo je tak jen Borisov, který staví téměř výhradně na Bělorusech.

Kreativitu dodávají hlavně legionáři

Práce s cizinci naopak zůstává slabinou českých klubů. „Nechci se pouštět do komplexního hodnocení. Jednou z cest, která by nás mohla posunout vpřed, je větší počet cizinců,“ konstatoval po vyřazení z Poháru UEFA s Dinamem Záhřeb tehdejší letenský kouč Vítězslav Lavička.

Jak nastoupili v Lize mistrů:
Famagusta:
Beqaj (Albánie) – Constantinu (Kypr), Katsavakis (Řecko), Dellas (Řecko), Leiwakabessy (Nizozemsko) – Bardon (Francie), Skopelitis (Řecko), Nikolau (Kypr), Dobrasinovič (Srbsko), Laban (Francie) – Taher (Írán). Trenér: Kecbaja (Gruzie)
Kluž:
Claro (Portugalsko) – Panin (Rumunsko), Cadu (Portugalsko), Alcantara (Brazílie), Pereira (Uruguay) – Dubarbier (Argentina), Dani (Portugalsko), Trica (Rumunsko), Muresan (Rumunsko), Culio (Argentina) – Y. Koné (Burkina Faso). Trenér: Trombetta (Itálie)
Aalborg:
Zaza (Maroko) - Bogelund (Dánsko), Olfers (Nizozemsko), Jakobsen (Dánsko), Pedersen (Dánsko) - Curth (Dánsko), Enevoldsen (Dánsko), Augustinussen (Dánsko), Risgard (Dánsko), Due (Dánsko) - Saganowski (Polsko). Trenér: Pehrsson (Švédsko)

Sparta ztroskotala v předkole Ligy mistrů na Panathinaikosu, který nemá s angažováním legionářů sebemenší problém. A třeba chorvatský šampión také disponuje řadou Jihoameričanů. „Umíme postavit dobrou defenzivu, vybrat vhodnou taktiku. Ale když se podívám do Evropy, tvůrčí schopnost a kvalita směrem dopředu je okořeněna především výbornými cizinci,“ poukázal Lavička.

Slavia je s cizinci nejdál

Pokud jde o cizince, před sparťany jsou o hezký kus cesty napřed červenobílí. Gluščevič, Lustrinelli či Sylvestre na Letné pohořeli. Stejně jako třeba anonymní Križanac, který teď září v Petrohradu v týmu vítěze Poháru UEFA… Naopak Slavia už druhou sezónu těží z umění Francouzů Tavarese a Belaida a v létě dokonce sáhla po Italovi Litterim.

„Pokud jde o záložníky, nejzajímavější hráči Slavie nemají české občanství,“ potvrdil kouč reprezentace Petr Rada, že Belaid s Tavaresem mají na domácí poměry mimořádné kvality. „Je to také tím, že trenér Jarolím o nich měl přesné informace. Slavia je brala najisto, jen taková práce s cizinci pak má skutečný efekt,“ poukazuje trenér vršovických klokanů Pavel Hoftych na další problém, kterým je skauting.

Zahraniční hvězdy jsou pro české kluby samozřejmě drahé. Ty jsou rády, když udrží kvalitní domácí hráče. Jednou z cest však cizinci rozhodně jsou. Vždyť Slavia angažovala Tavarese s Belaidem ještě v době, kdy milióny z Ligy mistrů nedisponovala a na rozhazování rozhodně neměla...

Reklama