Hlavní obsah

Jako by Plzeň nastoupila proti Ajaxu. Český záložník Eindhovenu varuje před silou Alkmaaru

Robert NeumannSport.cz

Dobře ví, co umí Alkmaar. S dnešním soupeře fotbalové Plzně ve 2. předkole Ligy mistrů má záložník Eindhovenu Michal Sadílek nepříjemnou zkušenost z jarní části nizozemské ligy. PSV dostal doma od Alkmaaru čtyři góly (0:4). Jedna z klíčových postav reprezentace do 21 let má pro protivníka Viktorie jen slova chvály.

Foto: Sport.cz

Český záložník Michal Sadílek dal při svém druhém startu v nizozemské lize premiérový gól a hned pomohl svému týmu k vítězství.

Článek

Co Plzeň v Alkmaaru čeká?

Proti Alkmaaru se nikdy nehraje snadno. Musím říct, že pro mě osobně byly zápasy s ním horší než ty s Ajaxem.

Z jakého důvodu?

„Alkmaar hraje ve vysokém tempu, má hodně kvalitní útočníky. V uplynulém týdnu se navíc uzdravil Kevin Stengs. Je klíčovým hráčem, přestože mu je teprve jednadvacet let. V áčku hraje už čtvrtou sezonu, lanaří ho velké evropské kluby. Má za sebou i premiéru v holandském nároďáku. Alkmaar disponuje vynikající ofenzívou, s problémy se potýká v obraně. Někteří hráči odešli, vzadu se hledá správné složení. Tam vidím jedinou slabinu týmu.

O jeho kvalitě vypovídá, že v okamžiku, kdy byla nizozemská liga v březnu ukončena, měl shodně bodů jako první Ajax. Je s ním na stejné úrovni i výkonnostně?

Můj názor je takový, že ano. Takže jako by Plzeň nastoupila proti Ajaxu. Bohužel pro Alkmaar platí v Holandsku pravidlo, že při rovnosti bodů rozhoduje o pořadí v tabulce skóre. Proto byl Ajax považován za mistra, přestože oba vzájemné zápasy s Alkmaarem prohrál.

Vzhledem k dlouhé herní pauze nizozemských klubů, dá se odhadnout současná síla Alkmaaru?

Česká liga se dohrávala, teď Plzeň odehrála v pátek duel s Opavou. Alkmaar, stejně jako všechny kluby v Holandsku, nenastoupil od března k ostrému zápasu. Tedy pět měsíců. Je velká neznámá, jakou formu bude mít. V tom má Plzeň poměrně výhodu, je rozehraná. Zápasová praxe mluví jasně pro ni.

Pro Plzeň ale může být mementem, že s Alkmaarem jste doma prohráli vysoko 0:4...

Utkání bylo ovlivněné naším brzkým vyloučením za bezbrankového stavu. Neříkám, že by nás nějak rozebrali, ale byli produktivní. Jde o mladý, sebevědomý tým. Ve svém středu má dva tři zkušené kluky. Jde o správný mix, který ladí dohromady. Jsou odvážní, hrají na riziko, snaží se být v útočné šestnáctce ve vysokém počtu hráč. Oba krajní beci jsou pořád vysoko. Prostě typický holandský herní model.

Ten razí dlouhodobě také Eindhoven. Do jeho akademie jste přišel v šestnácti letech, zvykl jste si rychle na tamní fotbal?

Neměl jsem s tím problém, v Česku jsem byl ofenzivním hráčem, takže jsem rychle zapadl. Postupně jsem se pak v PSV dostal do defenzívní role.

Akademie nizozemských klubů jsou pověstné. V čem jsou výjimečné?

„Je toho spousta, projekt funguje skvěle. Například je fajn, že nižší ročníky přicházejí do styku se svými vzory z áčka. Akademie PSV pro mládež je necelých sto metrů od budovy A-mužstva. Je možnost se s hvězdami setkat, což je skvělý. I to je jeden z důležitých parametrů.

Jaké jsou další?

Líbí se mi vize Eindhovenu, že polovina základní sestavy má být tvořena odchovanci klubu. Do realizačního týmu přicházejí noví lidé, i ze zahraničí, změnil se sportovní ředitel. Ale vize zůstala stejná. Nevím jen, jestli bude platit už pro následující sezonu nebo až pro tu další.

Kdybyste měl obecně zhodnotit nizozemský fotbal, co vám vyjde?

Od žáčků je tu snaha a tlak, aby hráči byli silní v ofenzívě. Aby se tlačili do zakončení. Poslední dobu ale přicházejí trenéři z ciziny, převážně z Německa. Jsme nyní jeden z pěti holandských prvoligových klubů, který má zahraničního kouče. S jejich příchody se mění herní styly, každý prosazuje jiný. Pod nedávným koučem Van Bommelem jsme měli hru založenou na její kontrole.

Do nové sezony půjdete s novým koučem, Němcem Rogerem Smithem. PSV angažoval zahraničního trenéra po 21 letech...

Je tady patrný určitý posun v profesionalismu, v disciplíně. Němci jsou jí známí. Může nám pomoct, máme mladý tým. Občas jsme takoví, že si děláme, co chceme. Nový trenér nás dostane do režimu, kdy budeme pracovat jako jedno mužstvo. V minulé sezoně jsme měli určité výpadky.

Proč PSV dlouhé roky sázel výhradně na domácí kouče?

Holanďané obecně jsou na svůj fotbal hrdí. Věří cestě, kterou razí. Především u nás v Eindhovenu je to hodně založeno na soudržnosti, na působení bývalých hvězd u mládežnických kategorií. Například Van Bommel, Van Nistelrooij. A je to koncepčně nastavené tak, aby tito trenéři cítili, že mají možnost stát se kouči áčka. Teď v klubu přistoupili k angažování německého trenéra. Uvidíme, jak se bude dařit. Mládež ale zůstává pod nizozemskou kontrolou.

Je v Nizozemsku nyní velkým tématem odchod reprezentačního trenéra Ronalda Koemana do Barcelony?

Samozřejmě ano, byl u národního týmu dva a půl roku, navíc byl úspěšný. Dovedl mužstvo do finále Ligy národů, po dlouhé době dostal reprezentaci na finálový turnaj, na mistrovství Evropy. Bude zajímavé, kdo bude jeho nástupcem. Nabídl se Arsene Wenger, možná se vrátí Luis van Gaal.

Pro Nizozemce zřejmě není Koemanův odchod do Barcelony překvapivý. Spojení Barcelony s holandským fotbalem je dlouhodobé.

Filosofie Barcelony je shodná s holandskou od dob Johanna Cruyffa. Barcelonou od té doby prošla řada nizozemských reprezentantů. Koeman měl dokonce ve smlouvě, že žádný tým ho nemůže získat v době platné s národním týmem, s výjimkou Barcelony.

Reklama

Související témata: