Hlavní obsah

Rosického Arsenal prohrál v Portu, Bayern porazil gólem z ofsajdu Fiorentinu

PRAHA

Zraněními zdecimovaný Arsenal to neměl v první osmifinálové partii Ligy mistrů v Portu ani trochu snadné. Trenér Wenger musel dokonce sáhnout pro pětatřicetiletého Campbella, který se v lednu vrátil mezi kanonýry ze čtvrté ligy! A aby toho nebylo v Portugalsku málo,polský gólman Fabianski vyrobil hned dvě trestuhodné chyby, takže Kanonýři v Portugalsku 1:2 prohráli. Ve druhé středeční partii porazil favorizovaný mnichovský Bayern italskou Fiorentinou 2:1 gólem Kloseho, který ovšem padl z jasného ofsajdu.

Foto: Paulo Duarte, ČTK/AP

Tomáš Rosický obchází Raula Meirelese z Porta

Článek

Pro Arsenal začátek jako ze zlého snu. Po jedenácti minutách totiž domácí Varela vystřelil a polský gólman ve službách kanonýrů  Fabianski, jenž nahradil jedničku Almuniu, si srazil míč nepochopitelně do brány. Gól, za který by byl poslán na hanbu i brankář fotbalové přípravky!

Fotbalisté Porta se radují z branky proti Arsenalufoto: Reuters/Miguel Vidal

Pro hosty, jimž chyběl i Van Persie, Eduardo, Aršavin a Gallas, šok, ze kterého se ovšem rychle otřásli. Na Rosického hlavičku si totiž už po sedmi minutách naskočil právě vzpomínaný veterán Campbell a vyrovnal. A netrvalo dlouho a český legionář Rosický hrající výtečnou partii měl obrovskou příležitost skóre otočit, jenže brazilský gólman Porta Helton jeho střelu vyrazil na roh.

Hosté byli daleko nebezpečnější, jenže skóre otočit nedokázali a hned po přestávce znovu inkasovali. A opět po trestuhodné chybě. Campbell se totiž nedohodl s gólmanem Fabianskim, zahrál malou domů, kterou brankář chytil do rukou. Následoval trestný kop, domácí ho rozehráli bleskově a Kolumbijec Falacao skóroval do prázdné brány. Porto znovu vedlo, narostlo mu sebevědomí a letitý komplex z Arsenalu byl v tu ránu pryč.

Po sedmašedesáti minutách odešel z trávníku Rosický a na Arsenalu bylo, aby se i bez něho pokusil alespoň o vyrovnání, což se mu ovšem nepovedlo. Hráčům ujížděly nervy, na očekávanou drtivou ofenzívu se už nezmohli, takže v Portu prohráli a doma budou muset v odvetě 9. března likvidovat jednogólové manko. Podstatné pro Wengerovy svěřence však je, že na půdě soupeře gól vstřelili.

Franck Ribery z Bayernu Mnichov (v bílém) v hlavičkovém souboji s Ricardem Montolivem z Fiorentinyfoto: Reuters/Dominic Ebenbichler

Ve druhém duelu byl mnichovský Bayern od samého začátku aktivnější, připravil si několik šancí, ale střelecky se prosadit nedokázal, i když třeba Goméz měl ke gólu hodně blízko. Fiorentina se snažila naopak prosadit především nakopávanými balóny na Gilardina, ale ani ty k úspěchu nevedly.

Až těsně před přestávkou přišla první branka. Po faulu na pronikajícího Ribéryho nařídil sudí penaltu, kterou proměnil Robben, takže Bayern šel do vedení. Euforie v Allianz aréně však netrvala dlouho... Pět minut po půli se po rohovém kopu a několika náhodně odražených míčích dostal balón ke Kröldrupovi, který se premiérovou brankou v Lize mistrů postaral o vyrovnání.

Německý tým se samozřejmě vrhl do ofenzívy, vynutil si převahu, trenér Van Gaal poslal na trávník novou útočnou dvojici Klose - Olič, ale nic nepomáhalo, protože Italové perfektně bránili, i když od 73. minutry hráli jen v deseti bez vyloučeného Gobbiho. Ten musel ze hřiště po faulu na pronikajícího Robbena. Až minutu před koncem normálního hracího času se Klose přece jen  trefil, takže Bayern pojede do Itálie za tři týdny přece jen s těsnou výhrou. Výhrou ovšem darovanou, protože branka padla z jasného ofsajdu, který norský sudí Övrebö neviděl. Italové se cítili právem poškozeni.

První osmifinále Ligy mistrů:
FC Porto - Arsenal 2:1 (1:1). Branky: 11. Varela, 51. Falcao - 18. Campbell. Rozhodčí: Hansson (Švéd.). Diváci: 51 000.
Bayern Mnichov - Fiorentina 2:1 (1:0). Branky: 45.+2 Robben z pen., 89. Klose - 50. Kröldrup. Rozhodčí: Övrebö (Nor.). ČK: 73. Gobbi (Fiorentina). Diváci: 66 000.

Reklama