Hlavní obsah

UEFA kvůli koronavirové pauze vrátila médiím 575 milionů eur

Ženeva

Evropská fotbalová unie UEFA musela kvůli narušení Evropské ligy a Ligy mistrů pandemií koronaviru vrátit mediálním společnostem 575 milionů eur z prodeje vysílacích práv. Prohlásil to šéf Asociace evropských klubů (ECA), šéf Juventusu a člen výkonného výboru UEFA Andrea Agnelli.

Foto: Pool, Reuters

Hráči Bayernu slaví triumf v Lize mistrů, v Lisabonu porazili 1:0 PSG. Ilustrační foto.

Článek

Před vypuknutím pandemie, která obě soutěže na pět měsíců přerušila a poté se dohrávaly ve zkráceném formátu, měla UEFA za vysílací práva inkasovat 3,25 miliardy eur a kluby si na odměnách měly přijít na 2,55 miliardy eur. "A přesně to jsou peníze, které teď nebudou vyplaceny," uvedl Agnelli při online jednání ECA.

"Momentálně pracujeme s UEFA na vyúčtování sníženém o 575 milionů eur za klubové pohárové soutěže. Bude to pro nás citelný zásah a většina klubů se může dostat do finanční krize. Ale konečné dopady budeme znát, až se na podzim zveřejní výsledky hospodaření," prohlásil Agnelli.

ECA už v červenci upozornila, že celkem můžou evropské kluby kvůli pandemii přijít o čtyři miliardy eur. Dnes to Agnelli zopakoval s tím, že na vině je mimo jiné i pokračování soutěží na stadionech bez diváků. "Netrpí jen atmosféra, ale vypadl i citelný zdroj příjmů. Navíc očekáváme pokles příjmů z přestupního trhu o dvacet až třicet procent a to jsou další ztráty," uvedl.

Reklama

Související témata: