Hlavní obsah

Zlomí Arsenal prokletí? To však musí vyřadit Messilonu...

LONDÝN

Vrchol úvodních zápasů osmifinále fotbalové ligy mistrů přijde ve středu večer. Na ten zápas se těší celý svět - Rosického Arsenal hostí Messiho Barcelonu. Nejenže oba týmy vyznávají ofenzívu, londýnští Kanonýři navíc mají soupeři co vracet. Ve druhém duelu večera pak Šachtar Doněck s Tomášem Hübschmanem nastoupí na hřišti AS Řím. Oba zápasy můžete sledovat v on-line reportážích na Sport.cz.

Foto: Darren Staples, Reuters

Barcelonský Lionel Messi oslavuje jednu ze svých čtyř tref v odvetě loňského čtvrtfinále Ligy mistrů proti Arsenalu.

Článek

Barcelona je pro londýnské Kanonýry zlou noční můrou. V roce 2006 s ní Arsenal ve finále Ligy mistrů na pařížském Stade de France prohrál 1:2, loni pak na ní ztroskotal ve čtvrtfinále. Hlavně na Messim, který v odvetě na Nou Campu vstřelil všechny čtyři góly svého týmu a Barca šla po celkovém skóre z obou zápasů 6:3 dál... „Vypadli jsme s lepším týmem, za který navíc hraje nejlepší hráč na světě,“ uznal tehdy trenér Arsenalu Arséne Wenger.

Tentokrát si však na neudržitelnou Messilonu troufá. „Barcelona je ještě silnější než loni, ale my také. Jdeme do zápasu s ní v lepší formě než posledně, takže věřím, že šance postoupit je reálná,“ doufá Wenger. „Nemáme tolik zraněných jako loni, také naše sebevědomí je větší a jsme vyzrálejší,“ argumentuje.

Velká bitva podobných fotbalových filosofií

Arsenal však nad Barcelonou ještě nikdy nezvítězil. „My se jen tak nikoho nebojíme. Ale když si vzpomenu na loňské zápasy s Arsenalem, musím uznat, že Jack Wilshere byl jedním z nejnebezpečnějších hráčů, proti nimž jsme hráli,“ říká diplomaticky Lionel Messi. „Fotbalová filosofie, kterou vyznává Arsenal, se divákům musí líbit. Má velmi podobný herní projev jako my, přestože disponuje mladším kádrem,“ slibuje jeho spoluhráč Sergio Busquets atraktivní podívanou.

Kapitána Arsenalu Cesce Fabregase čeká pikantní duel...foto: Reuters/Kieram Doherty

„Uvědomujeme si, že nám los přisoudil nejlepší mužstvo planety. Je to pro nás velká výzva, které se nesmíme zaleknout. Jsme nesmírně motivováni, pro postup uděláme maximum,“ těší se Cesc Fabregas, odchovanec Barcelony a současný kapitán Arsenalu.

Není jisté, zda do očekávané bitvy zasáhne také Tomáš Rosický. Kapitán české reprezentace měl problémy s třísly.

Šachtar i v Římě spoléhá na brazilskou legii

Pětinásobný ukrajinský mistr Šachtar Doněck dokázal poprvé postoupit ze základní skupiny. Premiéra ve vyřazovací části Ligy mistrů ho čeká v Římě na hřišti AS, kde bude tradičně spoléhat na svoji početnou legii Brazilců.

„S prezidentem Achmetovem jsme se před lety rozhodli, že na ně vsadíme. Výhodou bylo, že jsme Brazilce koupili v mladém věku. Dokáží obohatit evropský fotbal o odlišné technické dovednosti,“ pochvaluje si kouč Mircea Lucescu.

Vzhledem k přátelství s kolegou Claudiem Ranierim si AS Řím za soupeře vůbec nepřál. „Známe se velmi dobře nejen z Itálie, ale také z doby, kdy on vedl Chelsea a já Besiktas. Jsme přátelé, takže zrovna AS jsem dostat nechtěl,“ přiznal Lucescu.

Římané budou muset vylepšit svoji chatrnou obranu. Zatím v soutěži inkasovali 11 gólů, což je spolu s Tottenhamem a Interem Milán nejvíc ze všech osmifinalistů. V lize teď navíc „vlci“ doma prohráli s Neapolí 0:2. „Na prohru s Neapolí musíme rychle zapomenout, teď je před námi duel s Doněckem, ve kterém chceme uspět,“ říká Ranieri, který je pod velkým tlakem. V Itálii se píše o tom, že pokud jeho tým nepostoupí do čtvrtfinále, může to stát trenéra místo.

Středeční zápasy osmifinále Ligy mistrů (od 20:45)
Arsenal - FC Barcelona (ČT4, on-line přenos na Sport.cz)
AS Řím - Šachtar Doněck (Nova Sport, on-line přenos na Sport.cz)

Reklama

Související témata: