Hlavní obsah

VIDEO: Barcelona smetla Arsenal a je ve čtvrtfinále. Hübschman gólem pomohl Šachtaru k postupu

Zase to nevyšlo. Fotbalistům Arsenalu se nepovedla odplata za loňské vyřazení z Ligy mistrů od Barcelony a po porážce 1:3 v osmifinálové odvetě na Nou Campu postupují na úkor Londýňanů právě barcelonští fotbalisté. Dvěma góly se na vítězství podílela hvězda domácích Lionel Messi. Premiérový postup do čtvrtfinále Ligy mistrů slaví také ukrajinský Šachtar Doněck, který i zásluhou úvodního gólu Tomáše Hübschmana porazil doma As Řím 3:0. Michtarjan

Foto: Reuters

Lionel Messi (vlevo) dává gól Barcelony proti Arsenalu v odvetě osmifinále Ligy mistrů.

Článek
Fotogalerie

Arsenal, v jehož základní sestavě se trochu překvapivě objevil Tomáš Rosický, si přivezl do Katalánska nadějný náskok 2:1 a v Barceloně také začal podle očekávání opatrně. Hned v úvodu však zastihla tým trenéra Arsena Wengera nepříjemnost, když si gólman Wojciech Szceszny poranil prsty a nahradit jej musel Manuel Almunia. Nezaujatí fanoušci, kteří očekávali strhující duel, jako byl k vidění v prvním zápasu, museli být v úvodních minutách zklamaní.

Brankář Wojciech Szczesny musel v utkání proti Barceloně střídat kvůli zranění prstu. Ze hřiště ho doprovází Robin van Persie.foto: Reuters

Zápas neměl takový spád, ale barcelonský koncert se začal s přibývajícími minutami rozjíždět. A s blížícím se koncem první půle začala být převaha domácích drtivá. Barcelona svírala hosty v jejich šestnátce a hráči Arsenalu často nedokázali míč ani odkopnout, aby si mohli na chvíli oddechnout. Když už se zdálo, že Arsenal udrží po prvním poločasu stav 0:0, namazal Cesc Fabregas po fatální hrubce Iniestovi, od něhož míč putoval na Messiho, který si pohrál s Almuniou a otevřel skóre.

Za tohoto stavu postupovala Barcelona. Jenže krátce po přestávce si srazil Nasriho rohový kop do vlastní branky Busquets a situace vypadala z hlediska postupu zcela opačně. Hned za dvě minuty však dostal Robin Van Persie za dokončení akce po odpískání druhou žlutou kartu a zápas pro něj skončil.

Tomáš Rosický z Arsenalu brání barcelonského Lionela Messiho.foto: Reuters

Barcelona pak proti oslabenému soupeři plodila jednu šanci za druhou a góly v síti Arsenalu byly jen otázkou času. Z obrovské převahy nakonec vrátil vedení Barceloně po parádním Iniestově sólu Xavi. Postupový gól pak vstřelil po faulu na Pedra Rodrigueze z penalty Lionel Messi.

Arsenal se tři minuty před koncem zápasu mohl vrátit do postupové hry. Jenže při zcela ojedinělé šanci hostů zastavil Nicklase Bendtnera Javier Mascherano.

Hübschman slaví postup

Fotbalisty Šachtaru Doněck, kteří si přivezli ze hřiště AS Řím náskok 3:2, nasměroval v promrzlé Dombas Areně za premiérovým postupem do čtvrtfinále Ligy mistrů český reprezentant Tomáš Hübschman.

Willian zamotal obráncům hlavy na levé straně a nastřelil míč do vápna, kde jej těsně před brankářem Donim zády k brance tečoval patičkou právě Hübschman. Překvapenému Donimu pomalu skákající míč propadl kolem rukou ke vzdálenější tyči.

Fotbalista Šachtaru Doněck Tomáš Hübschman se raduje z gólu do sítě AS Řím.foto: Reuters

Hosté, na jejichž lavičce vystřídal trenéra Ranieriho bývalý hráč Vincenzo Montella, mohli srovnat po necelé půlhodině hry, když po faulu Mchitarjana nařídil sudí pokutový kop. Jenže Borriellovu penaltu parádně vychytal brankář Pjatov.

Krátce n to pak naděje Římanů dostali další ránu, když po druhé žluté kartě byl vyloučen Philippe Mexés.

Po hodině hry se pak domácí fanoušci dočkali postupové razítka. To přetažený roh nakonec spadl na nohu Williana, který si míč na levém rohu velkého vápna nejprve zpracoval a následně jej z voleje krásným obloučkem poslal do levé šibenice. V samotném závěru pak po obrovské chybě Rosiho ve vlastním vápně uzavřel na 3:0 Chorvat Eduardo.

Úterní odvety osmifinále Ligy mistrů
FC Barcelona - Arsenal 3:1, první zápas: 1:2, postupuje Barcelonaon-line
Branka: 45 +3. Messi, 69. Xavi, 71. Messi z pen. - 53.Busquets (vlastní)
Doněck - AS Řím 3:0 ve druhé půli, první zápas: 3:2. Postupuje Doněckon-line
Branka: 18. Hübschman, 58. Willian, 87. Da Silva

Reklama