Hlavní obsah

VIDEO: Teď už Zidana chápu, rozčílil se Schweinsteiger na provokatéra Materazziho

Zdeněk PavlisSport.cz

Zase provokoval. Po šokující výhře zrozené ve druhé půli osmifinálové odvety Ligy mistrů mezi jeho Interem a Bayernem v mnichovské Alllianz aréně opet rozdmýchal potyčku, jež málem přerostla v hromadnou rvačku. „Teď už rozumím Zidanemu,“ ucedil Bastian Schweinsteiger, kterého vyhlášený italský provokatér Marco Materazzi tak vytočil, že si šli po skončení utkání po krku. Nebýt hráčů kolem, dost možná by došlo skutečně k repríze incidentu z finálového duelu MS 2006.

Foto: Matthias Schrader, ČTK/AP

Záložník Bayernu Mnichov Bastian Schweinsteiger (vpravo) gestikuluje směrem k Marco Materazzimu po utkání Bayern - Inter.

Článek

Celý zápas seděl Materazzi na lavičce náhradníků a jen přihlížel, jak jeho Inter senzačně otáčí průběh odvety, v níž byl na pokraji klinické smrti. Kdyby v první půli nerezonovala tyč, kdyby šance Robbena, Gómeze, Müllera a spol. skončily třetím gólem, italský obhájce vítězství v Lize mistrů by do ní určitě upadl a nic by ho nezachránilo.

Místo oslav zase provokoval

Jenže po přestávce vstal z mrtvých, brankami Sneijdera a Panděva skóre otočil a mezi posledních osm týmů Ligy mistrů přece jen postoupil. Místo toho, aby si Materazzi spolu s ostatními vychutnával okamžiky triumfu a slávy, se pustil do Schweinsteigera a vyprovokoval ho svými poznámkami tak, že nebylo daleko k rvačce.

Jeden z kousků Marco Materazziho - vítězství svého Interu nad AC Milán oslavoval  v masce Silvia Berlusconiho.foto: Reuters/Alessandro Garofalo

„Provokoval mě, už když jsme nastupovali k zápasu. A po jeho skončení přišel a urážel mě zase. Nechutně. Teď už plně chápu reakci Zidana,“ popisoval rozhořčený záložník Bayernu incident, k němuž došlo po závěrečném hvizdu.

Recept, který Materazzimu zase vyšel

Sedmatřicetiletý Materazzi se nechvalně zapsal do fotbalových dějin před pěti lety při finále mistrovství světa v Německu. Tehdy v partii o zlato vyprovokoval francouzského dirigenta Zidana tak, že ten ho udeřil hlavou do hrudníku, byl vyloučen a italská squadra pak proti oslabenému soupeři získala zlato. Nikdy nevyšlo najevo, co přesně Materazzi řekl, zda opravdu urážel Zidaneho matku a sestru, nicméně muselo jít o provokace nejhrubšího kalibru, když se Francouz neudržel.

V úterní noci zkusil na Schweinsteigera podobný recept a znovu mu vyšel. Bayern prohrál, Schweinsteiger se přestal po Materazziho urážkách ovládat a vybuchl. „Musíme si ale sami sáhnout do svědomí, protože je neuvěřitelné, že nás Inter mohl vyřadit. Vždyť byl úplně v koncích, nemohl vůbec nic. Bohužel, v této sezóně se nám něco podobného nestalo poprvé,“ soptil naštvaný Schweinsteiger.

Gómez uznal: Můžeme si za to sami

„Nemuselo k tomu dojít, sami si za to můžeme... Pětašedesát minut jsme předváděli senzační podívanou a možná proto jsme se cítili až příliš bezpečně. Doléhala na nás zodpovědnost, hráli jsme příliš pasivně,“ přidával se jeho spoluhráč Mario Gómez.

„Chtěli jsme až příliš vyhrát a nakonec se stalo to, před čím jsem hráče varoval. Namísto toho, abychom zůstali kompaktní, jsme se chybami v defenzívě dostali do potíží a ztratili zápas, v němž jsme měli zvítězit. Už snad popáté v této sezóně,“ pravil lakonicky nizozemský kouč Louis van Gaal, který své angažmá na lavičce Bayernu ukončí v tomto roce bez zisku jakékoli trofeje.

Fotbalista Interu Milán Goran Panděv se raduje z postupové branky, kterou vstřelil do sítě Bayernu Mnichov.foto: Reuters/Michael Dalder

Leonardo děkoval Bohu a srdcím

Zato jeho trenérský kolega Leonardo na lavičce Interu Milán upadl do extáze. „Musím děkovat Bohu, že mi dopřál tento moment prožít. A poděkovat srdcím mých hráčů, protože tento zápas byl hlavně o srdci. A oni ho měli na pravém místě. I Panděv, jenž má za sebou velice těžké období, kdy byl kritizován za spoustu zmařených šancí, ale tvrdě pracoval, za což byl odměněn,“ vynášel temperamentní Brazilec až do nebe svůj tým a Panděva, jenž gólem dvě minuty před koncem rozhodl o vítězství a postupu, obzvlášť.

„Nikdy se nevzdávej, to bylo krédo, jímž jsme se řídili a kterým se budeme nejen v Lize mistrů řídit dál,“ dodával Leonardo.

Reklama

Související témata: