Hlavní obsah

VIDEO: Proč sebevražda? I Barcelona dělá chyby, hájil se po debaklu kouč Šachtaru

BARCELONA/ PRAHA

Barcelona chyby neodpouští. To si musel rumunský trenér na lavičce Šachtaru Doněck Mircea Lucescu po pětigólovém výprasku v prvním čtvrtfinále Champions League přiznat. V minulosti jeho tým sehrál s katalánským velkoklubem vyrovnané partie, jednou dokonce na Nou Campu vyhrál, jenže středeční noc se proměnila pro ukrajinský mezinárodní soubor v noc hrůzy. „Je to pro nás šok. Těžký výprask. Ale pro mé mladé mužstvo také obrovská zkušenost,“ snažil se rozčarovaný Lucescu najít na drtivé prohře alespoň něco pozitivního.

Foto: Albert Gea, Reuters

Radost fotbalistů Barcelony, kteří připravili Doněcku pětigólový výprask.

Článek

Zatímco všichni soupeři – Realem Madrid počínaje a třeba londýnským Arsenalem konče – jezdí na Nou Camp jen a jen bránit, kouč Šachtaru Lucescu vsadil na ofenzivní pojetí. Samo sebou že sebevražedné...

Lucescu: Dělali jsme dětinské chyby

„Všichni sem jezdí jen bránit, já se prostě rozhodl pro útok a hru na vítězství. I Barcelona se totiž dopouští chyb. Předpokládá to ovšem, abychom je nedělali my. A zvláště ne tak dětinské, jakých jsme se dopouštěli, protože domácí jich dovedou skvěle využít,“ vysvětloval Lucescu na klubových stránkách Šachtaru, proč zvolil sebevražedné ofenzivní pojetí.

Trenér Šachtaru Mircea Lucescu.foto: Reuters/Kai Pfaffenbach

Fotbalu tím pomohl, úrodě gólů samozřejmě také, jeho tým je však před domácí odvetou bez šancí. „Nemyslím, že by bylo rozhodnuto. Dokud nebudeme mít zápas na Ukrajině za sebou, mám z nich pořád strach. Teprve až zápas zvládneme, můžeme se bavit o semifinálové konfrontaci s Realem,“ zůstával opatrný kouč Barcelona Guardiola a připomínal, že Šachtar má hodně zkušeného trenéra, jenž určitě zkusí něco vymyslet a se stavem čtvrtfinálové partie něco udělat.

Pády v šestnáctce hráčům zakazuje

„Alespoň vyhrát se pokusíme,“ ujistil ho Lucescu, podle něhož byly pro vývoj a osud zápasu důležité chvíle po rychlém gólu Iniesty hned ve 2. minutě. „Měli jsme hned tři šance srovnat skóre, jichž jsme ovšem nevyužili. A pak zde byla ještě situace za bezgólového stavu, kdy se v první minutě ocitl v obrovské příležitosti Mchitarjan. Mohl v šestnáctce padnout a třeba by přišla penalta, jenže něco podobného hráčům důrazně zakazuji,“ meditoval rumunský kouč ve službách ukrajinského mistra.

Střelec Andres Iniesta (vlevo) a jeho spoluhráč z Barcelony David Villa se radují z branky.foto: Reuters/Albert Gea

Gólová přestřelka se tak nekonala, namísto ní musel ukrajinský mistr překousnout debakl. „Podepsala se na něm ovšem absence Čigrinského, našeho leadera, který na Nou Campu rok působil a  tentokrát nám v obraně až příliš chyběl. Musel jsem ho nahradit, což se pochopitelně do výkonu zadních řad promítlo. Dělali jsme spoustu doslova dětských chyb, takže jsme se porazili sami,“ poznamenal Lucescu.

Za rok se vrátí. Silnější, zkušenější

I tak je ale s tažením svého týmu, v němž český reprezentant Tomáš Hübschman odehrál  na Nou Campu 83 minut, letošním ročníkem Ligy mistrů spokojen.

„Možná bychom měli více šancí, kdybychom ve čtvrtfinále narazili na jiný tým než Barcelona, ale na druhou stranu to pro nás byl skvělý zážitek a další velká zkušenost.  Ze hry soupeře, z úžasného prostředí, fotbalové kultury, z fanoušků, kteří vědí, jak svému mužstvu pomoci a jak vytvořit tlak na soupeře. O totéž se musíme pokusit v Doněcku,“ pravil Lucescu, podle něhož se jeho Šachra vrátí příští rok na scénu Ligy mistrů ještě silnější a zkušenější než letos.

„Už třeba proto, že máme velmi mladé mužstvo,v němž nastupuje spousta hráčů kolem dvaceti, jedenadvaceti let. Jim patří budoucnost.“

Reklama