Hlavní obsah

Schalke tentokrát pět gólů neslibuje, Němci však Manchesteru nesedí

GELSENKIRCHEN

Favorit první semifinálové dvojice fotbalové Ligy mistrů je jasný. Zkušení fotbalisté Manchesteru United mají v pohárech přece něco za sebou a v Premier League sahají po titulu. Naopak Schalke je v semifinále evropského poháru číslo jedna poprvé a v bundeslize se plácá ve středu tabulky... Jenže pozor! Raúl a spol. už vyřadili Valenci i obhájce trofeje Inter Milán a německé týmy navíc Fergusonovu týmu nesedí.

Foto: Ina Fassbender, Reuters

Raúl (vpravo) oslavuje s fanouškem triumf Schalke 04 ve čtvrtfinále Ligy mistrů

Článek

Hektické finále Ligy mistrů 1999, v němž Manchester United na barcelonském Nou Campu v posledních vteřinách doslova ukradl trofej Bayernu Mnichov (2:1), je historií z minulého století. Od té doby však „Rudí ďáblové“ s německými soupeři v pohárové Evropě jen ztroskotávají. Teď jim los naservíroval Schalke, s nímž by si podle předpokladů měli v semifinále snadno poradit.

„Německé týmy vždy vynikají odolností a odhodláním. Musíme se připravit na to, že přesně stejné to bude i v úterý. Tentokrát však máme mnohem víc zkušeností než v minulých letech,“ konstatoval před prvním duelem v Gelsenkirchenu kouč Alex Ferguson.

Favorit se své role nezříká

Schalke sní svůj velký sen a plní roli černého koně soutěže. Třeba ve čtvrtfinále zaskočilo Inter Milán na San Siru šokující výhrou 5:2. „Tak tentokrát asi pět gólů nedáme... Manchester má disciplinované a organizované mužstvo. Těžko je překvapíme jako Inter,“ uvědomuje si obránce Christoph Metzelder. „Rozhodně nejsme favority, ale to jsme nebyli ani proti Interu. Manchester je zkušený, jeden z nejlepších týmů v Evropě. Důležitý je pro nás první zápas, abychom měli v odvetě o co hrát,“ dodává Metzelder.

Javier Hernándéz se raduje z gólu do sítě Chelsea. S mexickým střelcem se běží radovat i Wayne Rooney.foto: ČTK/AP

„My favority jsme, což nás vystavuje tlaku. Schalke rozhodně nepodceňujeme. Kdo dá Interu pět gólů v jednom zápase, musí být kvalitní,“ reaguje irský obránce John O’Shea. „Historie, zkušenosti a naše bilance v této sezóně však hovoří v náš prospěch. Pokusíme se bouřlivé německé publikum umlčet gólem co nejdříve, to by mohl být základ našeho úspěchu...“

Černý kůň chce dosnít svůj sen až do konce

Kouč německého týmu přiznává, že má hlavu zamotanou z toho, koho hlídat dřív. „Nemůžeme se soustředit jen na Rooneyho či Hernándeze. Manchester má hned sedm hráčů, kteří jsou schopní dát gól. Žádná osobka na ně neplatí, musíme hrát jako tým. Teprve pak se můžeme bavit o tom, že můžeme být úspěšní. Svůj sen však rozhodně chceme dosnít až do konce,“ avizuje Ralf Rangnick.

Jeho trumfem má být znovu nestárnoucí kanonýr Raúl. Ještě v dresu Realu Madrid skóroval proti Manchesteru čtyřikrát ve třech zápasech... „Nikdy jsem nebyl ve Wembley, takže bych si tam velmi rád ještě někdy zahrál,“ sní také Raúl o stadiónu, který bude hostit finále.

Úterní první zápas semifinále Ligy mistrů:
Schlake 04 - Manchester United
Začátek ve 20:45, přímý přenos vysílá ČT4, on-line přenos na Sport.cz, rozhodčí Carballo (Špaň.).
Předpokládané sestavy - Schalke: Neuer - Učida, Metzelder, Höwedes, Sarpei - Baumjohann, Farfán, Papadopulos, Jurado - Edu, Raúl.
Manchester: Van der Sar - Rafael, Vidič, Ferdinand, Evra - Valencia, Carrick, Giggs, Pak Či-song, Hernández - Rooney.
Odveta je na programu ve středu 4. května na Old Trafford. Ve druhém semifinále se ve středu utkají Real Madrid s Barcelonou.

Reklama

Související témata: