Hlavní obsah

VIDEO: Messi dvěma parádními góly sestřelil oslabený Real. Barcelona je blízko finále

MADRID

Fotbalisté Barcelony opět zadupali pýchu nesmiřitelného rivala Realu Madrid do země. Oslavovaný triumf Realu z finále Španělského poháru je zapomenut. Třetí část ze čtyřdílné ságy zvané El Clásico vyhrála v úvodním semifinále Ligy mistrů na madridském San Bernabeu Barcelona 2:0 díky dvěma parádním trefám Lionela Messiho v závěrečné čtvrthodině. Barcelona měla v takticky vedeném zápase navrch, výrazně jí ale pomohlo sporné vyloučení stopera Realu Pepeho, po němž domácí hráli v oslabení. Barcelona má před domácí odvetou postup do finále na dosah.

Foto: ČTK/AP

Lionel Messi oslavuje gól do sítě Realu v semifinále Ligy mistrů.

Článek

Kdo čekal, že španělské kluby spustí ofenzivní jízdu, pořádně se spletl. Pravdu měli ti, co předpovídali, že Jose Mourinho naordinuje hráčům Realu důsledné vykrývání prostorů a vyčkávání na případné brejky. Především úvodní dvacetimutovka byla pro nažhavené fanoušky poměrně nezáživným soustem. Z nudy je vytrhla jen křížná přízemní střela Davida Villy, která jen těsně minula tyč branky Realu.

Madridští nejevili příliš snahu útočit a tak další vzruch obstaral i přes velmi těsné bránění barcelonský kouzelník Lionel Messi, který si pohrál se třemi hráči Realu a uvolnil Xaviho, jenž ve velké šanci pálil jen do brankáře Casillase.

Jose Mourinho z Realu Madrid se tváří nerudně poté, co si potřásl rukou s barcelonským Pepem Guardiolou. Mourinho se nakonec díval na zápas z tribuny.foto: Reuters

Real zahrozil až v nastaveném čase první půle. To Ronaldo vyslal z dálky zprvu nenápadnou bombu, která však nadělala brankáři Valdésovi nečekaně velké problémy. I přes nepříliš záživný fotbal byla atmosféra zápasu napjatá k prasknutí, což se potvrdilo při odchodu obou mužstev do kabin. Do strkanice se zapojili hráči z lavičky Milito a Pinto a druhý jmenovaný náhradní gólman Barcelony uviděl červenou kartu. Ta však neměla na počet hráčů na hřišti žádný vliv.

Pepeho vyloučení Barcelona využila

Po změně stran už byla k vidění svižnější hra, hodně přidal především domácí Real, v jehož řadách nahradil Němce Özila útočník Emmanuel Adebayor. Na hřišti také přibylo ostrých střetů a karetních trestů. Po šlapáku na Daniho Alvese viděl červenou kartu stoper Realu Pepe a Real musel dohrávat závěrečnou půlhodinu v oslabení.

Rozhodčí Stark byl možná v tomto případě až příliš přísný, na což také vehementně upozorňoval impulzivní Mourinho, pro něhož to znamenalo nucený odchod na tribunu. Po hektických chvilkách byl k vidění opět fotbal. Ronaldo málem ohrozil po standardní situaci Valdése, jenže jeho hlavička mířila nad branku.

Lassana Diara z Realu bojuje o míč s barcelonským Pedrem Rodriguezem.foto: Reuters

Na druhé straně si vytvořil mnohem větší šanci David Villa. Jeho ránu Casillas pouze vyrazil, Pedro se pak nestačil v malém vápně zorientovat a hlavičkoval těsně vedle. Právě málo výrazného Pedra se rozhodl trenér Guardiola stáhnout a poslal místo něj na hřiště Ibrahima Afellaye, což se ukázalo jako mistrovský tah.

Za pět minut totiž čerstvý hráč pláchl po pravé straně a přesně našel před brankou nabíhajícího Lionela Messiho, na jehož pohyb nikdo z bránících hráčů Realu nezareagoval a Argentinec pohotově uklidil míč za Casillasova záda.

Čtvrt hodiny před koncem tak Barcelona zasadila domácím úder, z něhož se už Real nevzpamatoval. Oslabený madridský celek ve zbylých minutách jen přihlížel barcelonskému „ťukesu“ a zmohl se prakticky jen na faulování.

V samotném závěru však zasadil Realu Messi ještě tvrdší ránu, když  se svým typickým způsobem prokličkoval statickou domácí obranou a parádní křížnou střelou nedal Casillasovi šanci.Messi tak vstřelil už jedenáctou branku v tomto ročníku Champions League.

Barcelonští Lionel Messi (vlevo) a Dani Alves se radují z výhry na stadionu Realu Madrid v semifinále Ligy mistrů.foto: Reuters

První utkání semifinále Ligy mistrů
Real Madrid - FC Barcelona 0:2online
Branky: 76., 87. Messi. Rozhodčí: Stark - Salver, Picker (všichni Něm.). ŽK: Arbeloa, Ramos, Adebayor - Alvés, Mascherano. ČK: 61. Pepe - 45. Pinto. Diváci: 71.657.
Real: Casillas - Arbeloa, Ramos, Albiol, Marcelo - Diarra, Pepe, Xabi Alonso - Özil (46. Adebayor), Ronaldo, Di María. Trenér: Mourinho.
Barcelona: Valdés - Alvés, Mascherano, Piqué, Puyol - Xavi, Busquets, Keita - Villa (90. Sergi Roberto), Messi, Pedro (71. Afellay). Trenér: Guardiola.

Reklama

Související témata: