Hlavní obsah

Real doufá v zázrak, po válce slov vzplane páté El Clásico

BARCELONA

Páté El Clásico v sezóně a čtvrté během osmnácti dnů... Přestože fotbalisté Barcelony v prvním utkání semifinále Ligy mistrů pokořili Real Madrid výhrou 2:0 na jeho hřišti a úterní odveta by se měla odvíjet v jejich režii, čeká se znovu vyhrocený duel. Celý týden padala z obou stran ostrá slova, takže hustá atmosféra by se dala krájet. Odvetu můžete od 20:45 sledovat v on-line reportáži na Sport.cz.

Foto: Reuters

Lassan Diara z Realu bojuje o míč s barcelonským Pedrem Rodriguezem.

Článek

Šarvátek, slovních výpadů a osočování snad už bylo dost, ke slovu by měl znovu přijít exkluzivní fotbal. Kouč Realu José Mourinho usedne na Nou Campu jen ho hlediště, protože si odpyká automatický trest na jeden zápas za vykázání na tribunu. Disciplinární řízení ho čeká v pátek, jinak UEFA vzájemné stížnosti Barcelony a Realu zamítla.

Prohrát doma první zápas 0:2, to je v pohárové matematice sebevražda. Přesto Real doufá v zázrak a upíná se hlavně k prvnímu semifinále Ligy mistrů v roce 2002. V něm v Barceloně vyhrál 2:0 a nakonec trofej získal. Tímto výsledkem by si tentokrát vymodlil aspoň prodloužení.

„My v Madridu jsme vždy věřili ve velké návraty. Jediný tým na světě je znám jako heroický a schopný kdykoli otáčet nepříznivý vývoj zápasu. Nic nás nezastaví před tím, abychom si mysleli, že zvládneme odvetu na Nou Campu,“ vyhlásil sebevědomě Jorge Valdano, generální ředitel Realu.

„Domácí zápas jsme nezvládli, ale spoléháme na odvetu. Nikdo neví, co se v ní může ještě přihodit. V sázce je přece finále Ligy mistrů, pořád se do něj můžeme dostat i my. Real se nikdy nevzdává,“ přizvukuje Valdanovi brankář Iker Casillas.

„Barcelona má velký tým, ale že by byl největší všech dob, to tedy nevím... Každý chce do finále, tím spíše, že letos se bude hrát ve Wembley,“ poukazuje i Mourinho.

Lionel Messi oslavuje gól do sítě Realu v semifinále Ligy mistrů.foto: ČTK/AP

Guardiola: Pokud budeme koncentrovaní, postoupíme

Nejen výsledek prvního utkání však dává mnohem větší šance Barceloně. Její nadvládu z posledních sezón dokázal Mourinho zatím jen zmírnit. V tomto ročníku Barca dvakrát El Clásico vyhrála, jednou se rivalové rozešli nerozhodně a pouze ve finále Španělského poháru se v prodloužení radoval Real.

Navíc má Barcelona k dispozici kouzelného Lionela Messiho. Nejlepší fotbalista planety se na San Brenabeu postaral o oba góly a teď mu chybí už jen jedna trefa, aby v Lize mistrů vyrovnal dvanáctigólový rekord Ruuda van Nistelrooije ze sezóny 2003/04.

„Real má skvělý kádr, první zápas jsme však měli pod kontrolou. Soupeř teď už vlastně nemá co ztratit, takže nás čeká ještě tuhý boj. Musíme hrát především koncentrovaně, pak bychom to měli zvládnout,“ myslí si kouč Pep Guardiola.

„Na Realu se nevyhrává, takže jsme šťastní, že se nám to povedlo. Ale ještě je tu odveta, ve finále zatím nejsme,“ upozorňuje také útočník David Villa.

Barcelona už počítá s uzdraveným Iniestou, má však několik zraněných obránců. „Bílému baletu“ zase chybí potrestaní Sergio Ramos a Pepe. Rozhodčím je Belgičan Franck de Bleeckere.

Úterní odveta semifinále Ligy mistrů (od 20:45)
FC Barcelona - Real Madrid
První zápas 2:0, přímý přenos vysílá web Sportživě.cz, on-line reportáž na Sport.cz.
Předpokládané sestavy - Barcelona: Valdés - Dani Alvés, Mascherano, Piqué, Puyol - Busquets, Xavi, Keita, Pedro (Iniesta) - Messi, Villa.
Real: Casillas - Arbeloa, Carvalho, Albiol, Marcelo - Diarra, Xabi Alonso, Özil (Kaká), Di María - Ronaldo, Adebayor.
Ve středu se hraje druhé semifinále Manchester United - Schalke (první zápas 2:0). Finále je na programu 28. května ve Wembley.

Reklama

Související témata: