Hlavní obsah

VIDEO: Barcelonské oslavy se zvrtly v krvavé bitky. Policie šla na běsnící dav s obušky

Euforická radost a jásot nad vítězstvím fotbalistů Barcelony ve finále Ligy mistrů v londýnském Wembley nad Manchesterem United se zvrtly v krvavé bitky v ulicích katalánské metropole. Střety fanoušků s policií ze soboty na neděli odneslo přes dvě stovky lidí zraněním, 109 osob policie zadržela.

Foto: Reuters

Oslavy vítězství v Lize mistrů se v ulicích Barcelony vymkly kontrole.

Článek

V Barceloně vyrazilo do ulic slavit čtvrtý triumf v Lize mistrů přes padesát tisíc lidí. Policii se však situace vymkla kontrole. Kromě jásotu a radosti došlo také na ničení majetku, rozbíjení výloh obchodů a následně i k útokům na policisty. Španělské zdroje uvádějí, že po potyčkách s policií jsou dvě osoby v kritickém stavu. Nepokoje začaly poblíž Plaza Catalunya, kde policisté zasáhli do rozvášněného davu s použitím obušků.

V neděli se slavilo na Nou Campu

V něděli už se fanoušci Barcelony dočkali spořádaných oslav, když do města triumfálně dorazili fotbalisté s ušatým pohárem pro nejlepší evropský tým. Hráči v čele s trenérem Pepem Guardiolou si užívali jízdu autobusem s otevřenou střechou, která skončila na stadiónu Nou Camp, kde oslavence čekalo 94 tisíc fanoušků. Katalánci se tak v krátké době mohou těšit z druhé cenné trofeje poté, co dokázali vyhrát i španělskou ligu.

Triumfální jízda fotbalistů Barcelony ulicemi města po vítězství v Lize mistrů. foto: Reuters

Při nástupu na stadión byli všichni hráči jmenovitě vyvoláváni, přičemž velkého aplausu se dočkali zejména střelci finálových gólů Pedro, Lionel Messi a David Villa. Jako poslední se na stadiónu představil trenér Guardiola, který na hřiště přinesl pohár pro vítěze.

“Nemůžu říct nic jiného, než že vám moc děkuji za vaši vynikající podporu během tohoto úžasného roku,” řekl fanouškům nejlepší hráč světa v této sezóně Lionel Messi.

Zároveň ujisitil, že i když klub vyhrál Ligu mistrů potřetí během posledních šesti let, jejich touha po úspěchu rozhodně neuvadá. “Doufám, že mnoho dalších trofejí brzo přijde. Ať žije Barca, ať žije Katalánsko,”  dodal třiadvacetiletý Argentinec.

Fotbalisté Barcelony oslavují triumf v Lize mistrů spolu s kolumbijskou zpěvačkou Shakirou.foto: Reuters

Reklama

Související témata: