Hlavní obsah

Uspět s Plzní a obrat giganty. Recept mladého kouče Borisova na jarní osmifinále

Sebevědomí mu rozhodně nechybí. Aby ne, když s Borisovem sbírá pět let po sobě s železnou pravidelností mistrovské tituly a už podruhé dovedl běloruský klub do vysněné Champions League. A letos by chtěl čtyřiatřicetiletý trenér Viktor Gončarenko s BATE Borisov ještě dál. Do jarního osmifinále tedy určitě. „Lepší je klást si vyšší cíle a pokoušet se je splnit, taková je filosofie celého našeho klubu,“ netajil se Gončarenko ambicemi před dnešním úvodním duelem s mistrovskou Plzní.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Trenér BATE Borisov Viktor Gončarenko

Článek

Jste prvním trenérem, který přivedl běloruský tým do Ligy mistrů. A dokonce opakovaně. Z čeho se zrodil fotbalový zázrak jménem BATE Borisov?

Z vynikající organizace, jež v našem klubu panuje. A z hráčského kádru, který má snahu a chuť se neustále zlepšovat.

Před třemi lety jste zažívali na scéně Champions League slavnou premiéru, během níž jste dokonce uhráli dvě remízy s Juventusem Turín. Máte letos k dispozici silnější tým?

Každým rokem jsme silnější. Zkušenosti z premiérového startu, během něhož jsme se utkali s Realem Madrid, Juventusem Turín a Zenitem Petrohrad nám přitom samozřejmě pomáhají.

Přesto jste projevil hodně velkou troufalost, když jste po rozlosování skupiny pravil, že chcete bojovat o druhé místo a tudíž o postup do dalších kol.

Tahle slova musím trochu vysvětlit. V konfrontaci s Barcelonou a AC Milán nás všichni předem odsoudili k tomu, že budeme hrát ve skupině o třetí příčku, jen já prohlásil, že bychom měli pomýšlet na lepší umístění. Lepší je klást si vyšší cíle a pokoušet se je splnit, taková je filosofie celého našeho klubu.

Hned v prvním zápase můžete za tímto cílem vykročit. Je pro vás výhodou, že začínáte s Plzní a ke všemu ještě na jejím hřišti?

Netajím, že pro nás by bylo lepší začínat s některým z gigantů na jeho půdě, los ale rozhodl jinak a my ho respektujeme. Připravit se musíme na každého soupeře.

Jaké vůbec máte informace o Plzni? Není pro vás velkou neznámou?

V dnešní době se neutají už vůbec nic, takže o soupeři máme dokonalé informace. Z pohárových zápasů, z české ligy zrovna tak. I teď z posledního utkání v Olomouci.  Plzeň má kvalitní tým poskládaný z rychlých hráčů, přičemž její největší předností jsou protiútoky. Má však i slabá místa, jako ostatně každý tým, a my se budeme snažit jich využít.

Takže o taktice máte jasno. Co svým svěřencům naordinujete?

Taktiku, která nám přinese vítězství.

Bude vás hodně limitovat absence čtyř klíčových hráčů Rodionova, Kunceviče, Pavlova a Jureviče, kteří jsou zraněni?

Nejde jen o ně, i když absence Rodionova, Pavlova a Jureviče je hodně citelná. Kromě nich se však budu muset obejít bez dalších dvou důležitých hráčů Šitova a Nehajčik, což není právě jednoduché. Máme však široký a konkurenceschopný kádr, jenž je natolik silný, aby se vypořádal i se složitými úkoly. Podstatné bude, aby naše sestava byla vyvážená.

V sestavě by se měl objevit dvaatřicetiletý srbský útočník Kežman, jenž přišel do Borisova z čínského angažmá. Co si od něho slibujete?

Kežman je velice zkušeným fotbalistou, jenž hrál fotbal na nejvyšší úrovni hned v několika zemích. K mému překvapení přišel ve velmi dobré formě, připravený fyzicky, technicky i takticky. Snažíme se, aby co nejrychleji do mužstva zapadl, což doufám proti Plzni potvrdí.

Koketujete sice s myšlenkou na druhé místo ve skupině, ale reálnější bude zřejmě souboj s Plzní o třetí příčku a tudíž o přestup do jarní Evropské ligy. Je proto konfrontace s českým mistrem tím nejdůležitějším, co vás ve skupině čeká?

Samozřejmě že pro nás je nejreálnější získat body proti Plzni a pro Plzeň zase v zápasech s námi. Proto správná otázka. Alespoň z tohoto pohledu. Jsme si samozřejmě vědomi síly Barcelony a Milána, dvou klubů, které vyhrály v minulosti Ligu mistrů mnohokrát. I pro nás budou zápasy s nimi svátkem, ale jestliže chceme pomýšlet výš než na třetí místo ve skupině, musíme sebrat nějaké body prostě i jim.

Reklama

Související témata: