Hlavní obsah

Vyprodali bychom i Nou Camp, těší plzeňského kouče Vrbu zájem o zápasy

Když šlo Plzni o Ligu mistrů, tvrdil její trenér Pavel Vrba, že mu jako inspiromat slouží loňské tažení slovenské Žiliny, kde sám před pár lety působil. Jeho tým se nakonec do vysněné milionářské soutěže dostal a kouč rázem obrátil. „Samo sebou že chceme ve skupině získat víc bodů než Žilina. A také nesmíme dopustit, abychom dostávali podobné gólové příděly,“ přiznal Vrba před úvodním zápasem s Borisovem, že se jeho žebříček změnil.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Trenér fotbalistů Plzně Pavel Vrba jako by gestem naznačoval: Náš čas už přišel.

Článek

Do premiéry na scéně prestižní Champions League schází jen pár hodin. Už cítíte, jak vám stoupá tlak?

Pociťuji hlavně výjimečnost zápasu, jenž nás čeká. Dostali jsme se mezi dvaatřicet nejlepších evropských mužstev, ale tím naše cesta nekončí. Chceme získat ve skupině co nejvíc bodů, abychom mohli hrát evropské poháry i na jaře.

Říkáte evropské poháry? Chcete tím naznačit, že koketuje s myšlenkou skončit před některým z gigantů kalibru Barcelony či AC Milán, ucházet se o druhé místo ve skupině a na jaře si zahrát osmifinále Ligy mistrů?

Neříkám, jaká soutěž to bude, ale o jarní účinkování na evropské pohárové scéně chceme a budeme bojovat. Proto nebude dopředu hlásat, zda pro nás bude z úvodního duelu s Borisovem úspěchem bod či tři. Na hodnocení bude čas po šesti zápasech ve skupině.

Trenér fotbalistů Plzně Pavel Vrbafoto: Právo/Jan Handrejch

Při podobných plánech je ovšem tříbodový zisk z úvodního duelu s Borisovem povinností...

Jsme favoritem, jasně. To říkám o svém mužstvu před každým zápasem.

Přitom jste ale tvrdil, jak těžkým protivníkem běloruský mistr bude!

Ale to platí pořád. Vždyť v předchozích sezónách dokázal z evropských pohárů vyřadit třeba Anderlecht nebo Levski Sofia, tedy mužstva, jež patří ve svých zemích ke špičce a mají evropskou kvalitu.

Borisov máte důkladně nastudovaný, takže v čem je jeho největší síla?

V ofenzívě a standardních situacích. Má rychlou přechodovou fázi, takže do protiútoků se rázem zapojuje pět šest hráčů,  je silný v kombinaci i v perfektně nacvičených standardních situacích, z nichž dává spoustu gólů.

A co naopak slabiny? Vypozoroval jste nějaké?

Samozřejmě že jsme je hledali, našli je a naši hráči informace dostali. Uvidíme, jak budeme úspěšní.

Běloruský trenér Gončarenko prohlásil, že vsadí na taktiku, která přinese jeho mužstvu vítězství. Na jakou vsadíte vy?

A to jsem rád, že Borisov chce vyhrát a vyrukuje s ofenzivním fotbalem, protože diváci uvidí podobně atraktivní zápas, jako v kvalifikaci s Kodaní. I my totiž zvolíme taktiku, která povede k úspěchu.

Premiérový duel bude pro váš tým hodně důležitý, neboť se od něho bude odvíjet další účinkování v Lize mistrů. Není tak trochu handicapem, že začínáte právě s Borisovem a ještě k tomu na domácím hřišti?

Samozřejmě že je složitější hrát hned na úvod doma. Zvláště, když běloruský mistr je mnohem nebezpečnější v zápasech na cizím hřišti, o čemž mě přesvědčil i v kvalifikaci proti rakouskému Sturmu Graz. My jsme ale schopni ho potrápit a připravit mu první prohru v letošní Lize mistrů. Úspěšný začátek každé soutěže a každého turnaje je strašně důležitý. Zvláště, když si chceme vytvořit takovou pozici, aby se s námi počítalo i v dalších utkáních.

Pražský Eden je zase beznadějně vyprodaný. Kolik vstupenek jsme pro své známé obstarával vy?

Jen k nám do Olomouce jsem vezl několik desítek balíčků lístků.

A to ještě do Prahy nepřijela Barcelona. Co se bude dít, až 1. listopadu dorazí?

To si neumím představit. Zájemců o vstupenky se hlásí tolik, že bychom mohli hrát odvetný zápas s Barcelonou klidně ve Španělsku. I stotisícový Nou Camp bychom vyprodali.

Reklama

Související témata: