Hlavní obsah

Dva body jsme ztratili, patnáct jich ale ještě můžeme mít, hlásil odhodlaně Vrba

Šestkrát se jeho tým na evropské pohárové scéně představil, šestkrát vyhrál. Po kvalifikačních duelech však přišel první zápas na scéně Ligy mistrů a on se musel smířit jen s nerozhodným výsledkem. V utkání, které chtěl tolik vyhrát! „A my ho vyhrát mohli, proto jsem zklamaný,“ přiznával trenér plzeňské Viktorie Pavel Vrba po remíze s běloruským Borisovem.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Trenér Plzně Pavel Vrba netajil, že je remízou zklamaný.

Článek

Po šesti výhrách v řadě se zdálo, že je na vás Borisov dokonale připravený a má vaši hru perfektně přečtenou. Vlastně ničím jste ho nepřekvapili...

Nevím, zda byl nejlépe připravený, ale hlavně nás nepodcenil.

A co vy? Korespondovalo vaše poznání o soupeři s tím, co Bělorusové předváděli na trávníku?

Ničím mimořádným nás nepřekvapili, což snad bylo na trávníku vidět. Věděli jsme o jejich kvalitách, takže jsme je nepouštěli do hry, jako třeba Sturm Graz v závěrečném dějství kvalifikace. I při standardních situacích, které má Borisov perfektně nacvičené, jsme defenzívu zvládli.

Ale ani vy jste se proti jeho obraně jste se neprosadili...

To proto, že v útočné fázi nám scházelo více přesnosti a aktivity. Nebylo to prostě to, co jsme schopni hrát a co předvádíme třeba v naší lize. Možná i proto, že Pilař a Limberský nebyli úplně v pořádku, neboť prodělali střevní virózu. A i někteří další hrají obvykle lépe. Na jejich obranu však musím říct, že bojovali všichni.

Střelec historicky první plzeňské branky v základní skupině Ligy mistrů Marek Bakoš (vpravo) .foto: <a href="http://www.ctk.cz/">ČTK</a>/Michal Doležal

Přes slibný vývoj zápasu a vedení, do něhož jste šli v nastavení první půle, jste slibně rozehranou partii do vítězného konce nedotáhli. Kde se stala chyba?

Narodilo se jich v onen inkriminovaný moment, kdy jsme inkasovali vyrovnávací gól, víc. Lacině a zbytečně jsme ztratili míč, obránci byli navíc daleko od sebe, takže umožnili Bělorusům kolmou přihrávku, z níž se zrodilo vyrovnání. K němu nemuselo dojít.

Nebylo to tím, že jste přepálili začátek druhé půle a hráčům pak kvapem ubývaly síly?

V tom problém nevidím. Samozřejmě že potíž nastala s onemocněním Pilaře a Limberského, ale my mohli zápas rozhodnout v nástupu do druhé půle, kdy měli právě Limberský po standardní situaci a po něm Pilař velké šance. A jednu dokonce vyloženou. V těch chvílích jsme mohli utkání definitivně rozhodnout. Proto zklamání, které netajím. Jenže je tu i druhá rovina – taktická. A v tomto směru jsme zvládli utkání slušně.

Oproti předchozím kvalifikačním duelům chybělo zápasu i pekelné tempo, k němuž jste se dokázali s Trondheimem i Kodaní ve druhém poločase vybičovat. Zbůsobila to nervozita, o níž mluvil trenér Borisova Gončarov?

Chyběla také větší přesnost, což je logické, neboť šlo o první zápas ve skupině. Na obou mužstvech bylo vědomí důležitosti patrné, ani jeden tým nechtěl prohrát. I proto se hrálo odpovědně zezadu.

Pavel Vrba i přes remízu neztrácí naději.foto: <a href="http://www.ctk.cz/">ČTK</a>/Michal Kamaryt

Jenže konstelace se nezměnila, ani když jste šli do vedení!

Právě. Když vedete, do žádného dobrodružství se nepouštíte.

Přitom se nabízela možnost ujmout se překvapivě vedení ve skupině, neboť Barcelona na úvod jen remizovala s AC Milán.

O to větší škoda ztracených bodů. Vyhrát 1:0, mohli jsme být první. Takhle jsou všechna čtyři mužstva na stejné úrovni.

Po losování jste mluvil o pěti bodech, které může váš tým ve skupině získat. Nabourala úvodní remíza hodně vaše propočty?

Jeden bod máme, o dalších patnáct se ještě bude hrát. Můžeme tedy celkově získat šestnáct bodů. Reálné to je.

Nemůže za ztracenou výhru i příliš úzký hráčský kádr? Vždyť sázíte pomalu pořád na svých jedenáct vyvolených a když dojde ke střídání, kvalitativní rozdíl je patrný!

S tím nesouhlasím. Sázím na hráče, kteří mají nejlepší formu a výkonnost. A kádr máme dostatečně široký, protože jsou připraveni třeba Trapp s Horou, kteří v minulé sezóně nastupovali pravidelně ve Slavii, k dispozici je Ďuriš, Darida podávající dobré výkony v jedenadvacítce, přišel Řezník. Nemyslím, že by v naší lize pobíhalo moc lepších a kvalitnějších hráčů. A navíc – nejsme klubem s rozpočtem čtyři sta milionů, my hospodaříme s pětaosmdesáti. Nemůžeme si proto dovolit hráče přeplácet, natož se pak pouštět do přestupových dobrodružství, jichž bychom třeba za půl roku litovali.

Ale chybí třeba Fillo, který se na soupisce neobjevil a kolem něhož se rojí jedna fáma za druhou...

Nebyl prostě k utkání nominován.

Ze zdravotních důvodů?  Pro pokles formy? Nebo se snad za jeho absencí skrývají jiné důvody?

Nechci se do tohoto problému pouštět. Uvidíme, co s ním bude dál.

Reklama

Související témata: