Hlavní obsah

Plzeň zkoušela italskému mistru vzdorovat, ale proti AC Milán nárok neměla

MILÁN

Nebyla to na San Siru Plzeň, která triumfálně táhla kvalifikací za vidinou Ligy mistrů a před dvěma týdny uválčila ve skupině H první bod, ke své hře se v duelu s AC Milán nedostala, i když několik slibných šancí měla, přesto zkoušela italskému mistru vzdorovat. Ale jen zkoušela! Sice se štěstím a díky skvělému výkonu brankáře Čecha, přesto bezgólový stav až do 52. min. držela. Penalta proměněná Ibrahimovičem však naděje zhatila. Rossoneri, v jejichž středu hrál skvělý part právě vysoký Švéd, byli po celý zápas jasně lepší a jejich dvougólová výhra je víc než zasloužená.

Foto: Luca Bruno, ČTK/AP

Daniel Kolář z Plzně (vlevo) bojuje s Antoniem Cassanem z AC Milán.

Článek

Konfrontace ještě ani pořádně nezačala a San Siro nejprve ztichlo děsem, aby vzápětí explodovalo nadšením. Pilař totiž už po třech minutách vyrazil k typickému výpadu podél lajny, naservíroval do vápna parádní centr a gólman Abbiati měl co dělat, aby Bakošovu hlavičku zlikvidoval. Plzeň se možná nebojácným nástupem opíjela až příliš, takže za tři minuty vyrobila hrubici, po níž vyletěl trenér Vrba z lavičky rozezlený jako tisíc čertů. Aby ne, když uzdravený Ibrahimovič dostal od plzeňských obránců prostor i čas k tomu, aby ideálně našel Cassana, jenž se zjevil zcela sám před Čechem.

Čech měl na San Siru velký den

Naštěstí pro českého mistra napodobil Čech domácího gólmana a víc než vyloženou šanci rovněž zlikvidoval, na Plzeň však padly evidentní obavy, co všechno by se také mohlo v milánském fotbalovém chrámu dít. Vyklidila střed hřiště, neudržela míč, nebyla schopna si kloudně nahrát a stažena až k vlastní šestnáctce nechávala hrát domácí. Půlhodinové harakiri se naštěstí pro ni obešlo bez trestu, i když Cassano, Ibrahimovič a Emanuelson hned několikrát udělali v obraně Vrbova týmu průvan. Hlavně po Rajtoralově kiksu likvidoval v 32. min. Čech šanci Ibrahimoviče víc než zázračně.

S vytáhlým Švédem měli vůbec plzeňští hráči nebetyčné problémy a nebýt Čecha, docela určitě by už po půli prohrávali minimálně o dva, tři góly. Plzeňský gólman však měl na San Siru svůj velký den... Horváth ho mohl zažívat také, kdyby pět minut před přestávkou mířil přesněji v hodně nadějné pozici, do níž se jeho tým po dlouhé době dostal.

Rozřešení z Ibrahimovičovy penalty

Ani bezgólový stav nevyváděl italského mistra z míry, takže i po půli se držel své hry, trpělivě kombinoval a čekal na pravou chvíli. Ta přišla rychle a hodně nečekaně, neboť za ruku Čišovského nařídil německý sudí Meyer už po sedmi minutách penaltu. Ibrahimovič se totiž pokoušel plzeňského stopera obhodit, trefil však jeho ruku a následoval trest. Gólový, protože švédský penaltový exekutor se nemýlil.

Domácí se v tu ránu nadechli k náporu, který přerůstal v tlak až drtivý a nakonec zákonitě vyústil v druhý gól. Zase po akci neudržitelného Ibrahimoviče, který kolmou nahrávkou našel Cassana, proti němuž neměl Čech nárok.

Útočník AC Milán Antonio Cassano se raduje z branky.foto: Reuters/Stefano Rellandini

Italský mistr i v sestavě zdecimované spoustou zranění pak už pohodově dokráčel k zasloužené výhře, která mohla být vzhledem k průběhu střetnutí a počtu šancí ještě vyšší. Plzeň se sice vzdorovat snažila, ale ke své hře se nedostala a na San Siru nárok neměla. A nic na tom nemění, že k alespoň k čestnému gólu měla v milánském fotbalovém chrámu blízko.

Champions League – 2. kolo skupiny H
AC Milán – Viktoria Plzeň 2:0
Branky: 52. Ibrahimovič z pen., 67. Cassano. Rozhodčí: Meyer - Henschel, Bronhorst (všichni Něm.). ŽK: Čišovský, Petržela, Horváth, Čech. Diváci: 66 859  Poločas 0:0.
AC Milán: Abbiati - Abate (87. Sciglio), Nesta, Thiago Silva, Antonini (78. Taiwo) - Nocerino, Van Bommel, Seedorf (70. Aquilani) - Ibrahimovic, Cassano, Emmanuelson. Trenér: Allegri.
Plzeň: Čech - Rajtoral, Čišovský, Bystroň, Limberský - Horváth, Jiráček - Petržela, Kolář (90. Darida), Pilař (75. Fillo) - Bakoš (67. Ďuriš). Trenér: Vrba.
BATE Borisov - FC Barcelona 0:5 (0:3)
Branky: 38. a 56. Messi, 19. vlastní A. Voloďko, 22. Pedro, 90. Villa. Rozhodčí: Gräfe (Něm.).
1.FC Barcelona21107:242.AC Milán21104:243.Plzeň20111:314.Borisov20111:611.FC Barcelona21107:242.AC Milán21104:243.Plzeň20111:314.Borisov20111:61
1.FC Barcelona21107:24
2.AC Milán21104:24
3.Plzeň20111:31
4.Borisov20111:61

Reklama

Související témata: